НовиниНовини Київщини

Виробничий травматизм і профілактика страхових випадків у першому півріччі 2018 року

Як повідомив начальник відділу з профілактики страхових випадків управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області Олексій Савченко, протягом І півріччя 2018 року до відділень надійшло 111 повідомлень про нещасні випадки на виробництві, в яких постраждало 116 осіб. За несвоєчасне повідомлення про нещасні випадки на виробництві службою страхових експертів з охорони праці складено 9 протоколів про адміністративні правопорушення, передбачених статтею 165-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За його словами, в суб’єктів господарювання Київської області не було жодного випадку професійного захворювання з початку поточного року. Страхові експерти з охорони праці взяли участь у розслідуванні 115 нещасних випадків, в тому числі 5 групових, 17 нещасних випадків із смертельним наслідком, 9 випадків смерті на підприємстві, 4 нещасних випадків з можливою інвалідністю. Завершено розслідування 106 нещасних випадків, з яких 100 визнано страховими (складено акти за формою Н-1).

Олексій Савченко додав, що кількість осіб, що постраждали в страхових нещасних випадках, залишилась на рівні аналогічного періоду попереднього року. Кількість постраждалих із смертельним наслідком збільшилась на 25%.

Найбільше постраждало працівників у страхових випадках, що сталися на підприємствах, зареєстрованих у Броварському (27), Києво-Святошинському (16) районах та м. Біла Церква (12).

За видом економічної діяльності найбільше травмовано працівників у страхових випадках, що сталися на підприємствах в таких галузях, як:

  • постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (16 проти 9);
  • виробництво харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів (12 проти 9);
  • сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство (10 проти 11);
  • будівництво (10 проти 13);
  • транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність (10 проти 5).

За видами подій, що призвели до настання нещасного випадку, найбільше є такі:

  • дія рухомих і таких, що обертаються, деталей обладнання, машин і механізмів (18 проти 14);
  • пригоди (події) на транспорті (15 проти 0);
  • падіння потерпілого з висоти (13 проти 10);
  • падіння потерпілого під час пересування (11 проти 25).

За цими видами подій сталося майже 60% всіх страхових нещасних випадків, що зареєстровані у першому півріччі 2018 року.

Основними причинами настання нещасних випадків є:

  • невиконання вимог інструкцій з охорони праці (27 проти 21);
  • порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів (15 проти 4).

З цих причин травмовано понад 40% потерпілих в страхових нещасних випадках працівників.

У першому півріччі поточного року страховими експертами з охорони праці управління здійснено 185 перевірок суб’єктів господарювання Київщини щодо стану профілактичної роботи зі створення здорових та безпечних умов праці, в тому числі 7 позапланових перевірок підприємств, де сталися нещасні випадки на виробництві.

За результатами заходів виявлено 866 порушення законодавства про охорону праці. Внесено 180 подань роботодавцям про порушення законодавства про охорону праці, складено 9 протоколів про адміністративні правопорушення за несвоєчасне повідомлення про нещасний випадок на виробництві.

З метою надання роботодавцям допомоги у вирішенні питань збереження здоров’я людини та забезпечення безпеки праці, страхові експерти надали понад 300 консультацій з питань охорони праці та соціального страхування від нещасних випадків, взяли участь у проведенні 141 семінару, нарад, «круглих столів» та конкурсів; взяли участь у вивченні та поширенні позитивного досвіду профілактичної роботі на 31 підприємстві, у 45 комісіях з питань охорони праці, в розробленні 80 нормативних актів про охорону праці підприємств та 10 профілактичних заходів.

Водночас, за словами начальника відділу з профілактики страхових випадків управління Олексія Савченка, проведена робота не є самоціллю, а лише засобом для досягнення результату – зниження кількості страхових нещасних випадків і тяжкості травмування працівників, покращення умов праці на робочих місцях у суб’єктів господарювання та приведення їх у відповідність до нормативних вимог. Основна задача – мінімізувати ризик отримання травми на виробництві чи професійного захворювання для усіх застрахованих в управлінні осіб.

Показати ще
WordPress Lessons