НовиниНовини КиївщиниНовини Обухівщини

Дайджест новин Уряду

Глава Уряду про реформу держслужби: Не треба допомагати Уряду, треба приходити в Уряд і працювати разом

Кабінет Міністрів України запроваджує фундаментальні зміни в державі, одна з яких – реформа державного управління, покликана переформатувати структуру керівництва державою та запровадити нові підходи, здатні привести Україну до успіху. Але на цьому шляху Уряд очікує не стільки допомоги, скільки бажання доєднуватися до спільної роботи і зміцнювати Україну разом.

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з професором Френсісом Фукуямою. Професор Фукуяма приїхав в Україну в рамках презентації своїх напрацювань в сфері реформи державної служби.

«Ми обговорюємо питання державної служби. Воно завжди політизувалося, чиновникам не вистачало прозорості. Якість послуг та якість рішень завжди були не зовсім професійними, м’яко кажучи, – сказав Володимир Гройсман. –  Разом з тим, зрозуміло, що суспільство не зовсім розуміє, що таке реформа держслужби. Як це відчути? Реформа означає, що прийшли люди, які можуть якісно приймати рішення і надавати послуги. Тож ми почали змінювати систему управління державою».

Глава Уряду повідомив, що результати перетворень вже є. Досвід є різний.

«Нова якість це те, чого потребують українці. Вони будуть бачити результат. І плюси досвіду ми маємо примножити, а недоліки – викреслювати з порядку денного нашої роботи», – зазначив Прем’єр-міністр.

Глава Уряду привітав і нові проекти, які реалізуються в рамках реформи. Серед них – ідея удосконалення державної служби спільно з Асоціацією «Професійний Уряд» та Київською школою економіки за підтримки професора Стенфордського університету Френсіса Фукуями.

«Не треба допомагати Уряду. Треба приходити в Уряд і працювати, аби зрушити машину державної служби, – додав Володимир Гройсман. – Наша мета:   зробити сильну країну – з сильною декомратією, з сильною економікою, сильною судовою системою. Таке завдання має стати тим, заради чого ми прокидаємося і робимо свою справу».

Зі свого боку професор Фукуяма підкреслив, що Україна сьогодні перебуває на передовій розбудови демократії. «Сучасна, професійна, неупереджена державна служба – це той напрямок, який не одержав свого часу належної уваги, але зараз в Україні є лідери, які готові впроваджувати зміни», – зазначив професор.

Довідково

Під час зустрічі у присутності Глави Уряду був підписаний Меморандум про започаткування проекту «Цикл зворотнього зв’язку державної служби». Сторонами документу виступили Секретаріат Кабінету Міністрів України, Асоціація «Професійний уряд» (PGA), Центр з питань демократії, розвитку та верховенства права в Стенфордському університеті (СDDRL) та Київська школа економіки (КSE). Завдання проекту – підвищення ефективності державної служби та зміцнення спроможності українського Уряду забезпечувати розвиток України.  Проект є не першим в співпраці між Асоціацією «Професійний уряд» та СКМУ. В травні минулого року сторони домовилися спільно працювати, передусім, над популяризацією інноваційних підходів покращення роботи державних службовців.

Асоціація «Професійний уряд» об’єднала більше 3 тисяч молодих українців, які навчались в найкращих університетах Європи та США і повернулись сюди будувати нову Україну.

 

Володимир Бондаренко підписав Меморандум про стратегічне партнерство та співробітництво у сфері державної служби

Державний секретар Кабінету Міністрів України Володимир Бондаренко взяв участь у підписанні багатостороннього Меморандуму про стратегічне партнерство та співробітництво між Секретаріатом Кабінету Міністрів України, Центром з питань демократії, розвитку та правовладдя Стенфордського університету, Асоціацією «Професійний уряд» та Благодійним фондом «Київська школа економіки». Документ також підписали: професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма, програмний директор Київської школи економіки Інна Совсун, голова правління асоціації «Професійний уряд» Артем Шаіпов.

Підписання Меморандуму дасть старт Проекту «Цикл зворотного зв’язку державної служби».

Основною метою Меморандуму є встановлення стратегічного партнерства та співпраці між сторонами, спрямованої на дослідження культури державної служби України, підвищення її ефективності та зміцнення спроможності Уряду забезпечувати розвиток України. У 2018 році до реалізації проекту будуть залучені міністерства.

Очікується, що у результаті реалізації проекту будуть підготовлені рекомендації щодо покращення системи державного управління, вдосконалення державної служби в Україні, практик урядування та вироблення політики.

 

Промвиробництво в Україні закріплює тенденцію до зростання, – дані Держстату

Промислове виробництво в Україні (березень до березня) закріплює тенденцію до зростання. Як свідчать дані Державної служби статистики України, у березні 2018 року проти березня 2017 року індекс промпродукції, скоригований на ефект календарних днів, склав 101,6%. Причому зростання забезпечили добувна промисловість (+3,3%), постачання електроенергії та газу (+22,8%).
За три місяці року (січень-березень) зростання до відповідного періоду минулого року становило 2,4% – так само за рахунок збільшення виробництва в добувній промисловості, в переробці та енергосекторі.
У галузевому розрізі за три місяці поточного року найбільше зросло виготовлення виробів з деревини, хімічне виробництво, машинобудування. В регіональному розрізі позитивні показники зафіксовано в більшості областей, окрім Луганської, де спостерігається суттєвий спад через бойові дії.

 

Кабінет Міністрів прозвітував про виконання Стратегії реформування державного управління

23 квітня відбулося чергове засідання Координаційної ради з питань реформування державного управління, на якому було презентовано Звіт про виконання у 2017 році Стратегії реформування державного управління на 2016-2020 рр.

«Реформа державного управління є пріоритетом для Уряду. Адже якість державних інституцій впливає на економічне зростання та рівень життя населення. Дуже важливо, щоб ми і надалі продовжували тримати високий темп трансформацій», – зазначив Міністр Кабінету Міністрів України, голова Координаційної ради Олександр Саєнко.

2017 рік став другим роком реалізації комплексної середньострокової Стратегії реформування державного управління України на 2016-2020 роки, розробленої відповідно до загальноєвропейських принципів та критеріїв належного урядування SIGMA/OECD.

У 2017 році:

– Україна підвищила рейтинг «Прозорість формування політики» на 34 позиції й посіла 65-е місце в 2017 році згідно з Індексом глобальної конкурентоспроможності Всесвітнього економічного форуму (Global Competitiveness Index of World Economic Forum).

– Уряд розпочав реформу міністерств і формування нових структур – директоратів, спрямованих на посилення функцій з аналізу та формування політики. Створено 50 нових директоратів у 10 пілотних міністерствах, Секретаріаті Уряду та двох агентствах.

– Розпочато набір на державну службу на новостворені посади «фахівців з питань реформ» у директорати. Оголошено 473 вакансії на новому порталі вакансій career.gov.ua з можливістю подати заявку он-лайн. Щомісяця портал відвідувало близько 42 000 унікальних користувачів. Більш як 13 000 кандидатів подали заявки он-лайн, що становить у середньому 29 кандидатів на одну вакансію.

– Уряд України запровадив 35 електронних послуг для населення та бізнесу, серед них реєстраційні сервіси, послуги в соціальній сфері та будівельній галузі тощо.

– Впроваджено портал відкритих даних “data.gov.ua”, що оприлюднює понад 25 000 наборів даних. Завдяки цьому Україна підвищила свій рейтинг на 23 позиції і посіла 31-е місце у глобальному індексі відкритих даних Open Data Index.

У 2018 році Уряд продовжує розбудову трьох ключових напрямів:

– ефективних структур та впровадження сучасних процедур в центральних органах виконавчої влади, зокрема процес трансформації міністерств, впровадження сучасних практик та інструментів формування державних політик, оновлення Регламенту КМУ;

– впровадження сучасних методів управління персоналом у державній службі, зокрема оптимізацію процедуру набору персоналу на державну службу, впровадження інформаційної системи з управління персоналом та електронний кабінет держслужбовця, запровадження процедури оцінювання результатів роботи державних службовців за чіткими показниками ефективності (KPIs);

– реалізацію інструментів електронного урядування – впровадження системи електронної взаємодії органів державної влади та системи електронного документообігу, оптимізацію надання 30 популярних державних електронних послуг із використанням мобільного ID, активний розвиток відкритих даних.

 

Уперше за останні 7 років Україна повністю забезпечена необхідними вакцинами

Сьогодні, 23 квітня, в Україні розпочався Європейський тиждень імунізації. Міністерство охорони здоров’я, Центр громадського здоров’я разом з партнерами Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) закликали українців вакцинувати дітей і вакцинуватися самим, щоби здійснити своє право на захист від інфекційних хвороб.

Уперше за останні 7 років в Україні наявна достатня кількість вакцин, щоб охопити імунізацією всі вікові групи, які цього потребують. Про це розповіла заступник Міністра охорони здоров’я України Ольга Стефанишина під час прес-конференції, присвяченої Європейському тижню імунізації.

“Підвищення рівня охоплення вакцинацією — пріоритет українського Уряду та команди Міністерства, — наголосила Ольга Стефанишина, заступник Міністра охорони здоров’я України. — Щеплення — це єдиний надійний захист від багатьох інфекційних хвороб та спосіб попередити небезпечні ускладнення. Я захищаю своїх дітей вакцинацією від самого народження і закликаю всіх батьків це робити”.

Рівень імунізації в Україні зростає. Охоплення плановими щепленнями проти кору у 2017 році збільшилось більш ніж удвічі і перевищило 90%. Водночас рівень вакцинації від таких небезпечних хвороб, як дифтерія, кашлюк та правець залишається критично низьким. Так, наприклад, за даними Центру громадського здоров’я, минулого року лише половину українських дітей віком 18 місяців вакцинували від дифтерії, правця та кашлюку і менше половини дорослих пройшли планову ревакцинацію від дифтерії та правця. Проти поліомієліту щеплено 75%, проти гепатиту В — 50% дітей.

“Ми бачимо, що все більше дітей вакцинують від кору, тому що зараз відбувається спалах. Але ми закликаємо не чекати будь-яких інших спалахів, а проводити планову вакцинацію і від інших хвороб, таких як дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт і гепатит В згідно з плановим календарем щеплень”, — зазначив Владислав Збанацький, заступник генерального директора “Центру громадського здоров’я”.

У попередні роки рівень вакцинації в Україні впав до неприйнятно низького рівня як через відсутність достатньої кількості вакцин протягом останніх 7 років, так і через поширення небезпечних міфів та антинаукових припущень, що вакцинація, начебто, непотрібна або шкідлива. Питання наявності вакцин МОЗ вдалося вирішити у співпраці з міжнародними партнерами.

Також цього року Міністерство охорони здоров’я запроваджує нову міжнародну методику розрахунку потреби вакцин, розроблену спільно Всесвітньою організацією охорони здоров’я та Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ). Це дозволить зробити розрахунки потреби точнішими, підвищити ефективність використання бюджетних коштів та максимально забезпечити українців необхідними вакцинами. Методика передбачає багаторічне планування національної програми імунізації і створення 25%-го буферного запасу вакцин, що враховує потребу в вакцинах як для планових щеплень, так і для посиленої імунізації.

«За даними ЮНІСЕФ, довіра до вакцинації в Україні зростає. У 2017 році уже 84% опитаних нами батьків сказали, що роблять або намагаються робити щеплення своїм дітям вчасно, відповідно до календаря профілактичних щеплень. У 2014 році ця цифра становила лише 63%, — підкреслила Джованна Барберіс, Голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. – Проте рівень вакцинації в Україні досі нижчий, ніж 95%, рекомендовані для того, щоб інфекції не поширювалися. Я хочу звернутися до кожної мами і кожного тата в Україні: не відкладайте вакцинацію своїх дітей та надолужте пропущені щеплення якнайшвидше. ЮНІСЕФ продовжує підтримувати Міністерство охорони здоров’я у відновленні програми імунізації в країні та навчанні медиків, вчителів та батьків щодо важливості вакцинації».

Усі вакцини, які закуповує ЮНІСЕФ для України, — якісні, ефективні, безпечні та прекваліфіковані ВООЗ. Вакцини закуповуються за бюджетні кошти та надаються пацієнтам безоплатно.

Організатори Європейського тижня імунізації в Україні закликають довіряти винятково достовірним та науково доведеним фактам про вакцинацію, тоді як неправдиві чутки можуть коштувати життя та здоров’я.

“Імунізація — це не лише один з найефективніших засобів захисту від небезпечних захворювань в історії людства. Це також невід’ємне право кожної людини та ключовий чинник для забезпечення належного рівня охорони здоров’я, освіти та економічного розвитку, — зазначив Ніязі Чакмак, керівник напрямку зміцнення систем імунізації Європейського регіонального бюро ВООЗ. За його словами, тепер, коли Міністерство охорони здоров’я успішно вирішило проблеми з постачанням вакцин, необхідно докласти усіх зусиль, щоб кожен громадянин прагнув скористатися своїм правом на збереження здоров’я та вакцинувати себе і своїх дітей”.

Довідково

Європейський тиждень імунізації проходить з 23 по 29 квітня. Протягом тижня імунізації як у Києві, так і в регіонах, відбудеться низка заходів задля підвищення рівня обізнаності щодо вакцинації: вебінари, зустрічі з медиками і батьками, флеш-моби. 27 квітня у Києві пройде громадський форум “Об’єднані та вакциновані” для представників громадських організацій та батьківських груп. Розпочне роботу тематичний сайт про вакцинацію www.vaccination.com.ua, де батьки зможуть дізнатися все про сучасні методи захисту дітей від інфекційних хвороб.

Україна закуповує вакцини для профілактики 10-ти захворювань: гепатиту В, туберкульозу, дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту, хіб-інфекції (гемофільної інфекції), кору, краснухи, паротиту (свинки).

 

Сектор ІТ може стати додатковим локомотивом економічного зростання, – Глава Уряду

Сектор інформаційних технологій, який демонструє стале зростання, може і повинен стати додатковим локомотивом загального економічного зростання в Україні. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з керівниками провідних ІТ-компаній України.

«По суті, те, що ІТ зростає – це позитивний сигнал наших конкурентних можливостей. Минулого року ви зросли на 20% і цього року план не менший – це також позитивний сигнал. Потрібні подальші кроки – по дерегуляції, підготовці кваліфікованих кадрів. Маємо вигравати конкурентну боротьбу», – сказав Володимир Гройсман.

Він наголосив, що економіка показує готовність до росту. «Нам потрібні інвестиції. І з боку держави мають бути незмінні правила. Ми маємо зростати в півтора-два рази більше за країни регіону. Хочу, аби ІТ був локомотивом такого зростання», – додав Глава Уряду.

Довідково

На сьогодні галузь ІТ входить у трійку індустрій з найбільшою долею у ВВП країні. Сукупний дохід галузі у 2017 році склав $3,6 млрд, поступаючись лише обсягам аграрній промисловості та металургії. Продукція ІТ формує понад 3% ВВП держави.

В галузі задіяні понад 120 тис. спеціалістів, без врахування менеджменту, відділів маркетингу та продажів, інших фахівців допоміжних професій та занять. Цього року, за експертними прогнозами, кількість розробників має зрости на 20-25%, а до 2025 року – подвоїтися. Показово, що вже зараз близько 40% попиту на комерційну нерухомість у столиці формують саме ІТ-компанії.

 

До 2020 року наша ціль – досягти 11% відновлювальних джерел енергії у кінцевому енергоспоживанні, – Геннадій Зубко

Паризька кліматична угода, до якої доєдналась Україна, відкрила для держави вікно можливостей для енергомодернізації, економічного розвитку та покращення екологічної ситуації. Україна  озвучила ціль із скорочення викидів парникових газів на 40% до 2030 року відносно рівня викидів 1990 року. І ми впевнено рухаємось до цієї цілі. Про це повідомив на міжнародній конференції щодо виконання цілей Паризької кліматичної угоди Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, в країні схвалені та активно впроваджуються Національний план дій з енергоефективності на період до 2020 року, Національний план дій з відновлювальних джерел енергії (ВДЕ), Енергетична стратегія України до 2035 року, розроблена Мінприроди Стратегія низьковуглецевого розвитку України до 2050 року, розпочата реформа енергоефективності.

«Дуже важливо не тільки окреслювати кількісні показники в Національних планах дій, а чітко визначити інструментарій, за допомогою якого будуть досягатися якісні показники. Ми взяли на себе зобов’язання до 2020 року скоротити на 9% енергоспоживання від середнього рівня 2005-2009 років. Щодо розвитку альтернативної енергетики, Україна наразі використовує тільки 2,6% усіх відновлювальних джерел енергії. Наша мета – до 2020 року досягти 11% використання ВДЕ у кінцевому енергоспоживанні. І ці амбітні цілі ми маємо досягти», – зазначив Геннадій Зубко.

Він підкреслив, що Україна активно рухається в напрямку використання відновлювальних джерел енергії. Тільки за останні три роки на 42% відбувся приріст використання ВДЕ.

«Україна також рухається і в напрямку впровадження енергоефективності в житловому секторі. І цього року, завдяки Світовому банку, Уряду Німеччини, Європейському Союзу, ми запроваджуємо один з ключових інструментів – Фонд енергоефективності, який допоможе житловому сектору скоротити до 10 млрд. кубів споживання газу з 18 млрд, які споживаються щорічно», – розповів Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр також поінформував, що 21 квітня 2018 року у Вашингтоні Європейський Союз, Міжнародна  фінансова корпорація (IFC, входить до групи Світового банку) та Уряд Німеччини підписали Угоду  про створення мультидонорського фонду для співфінансування українського Фонду енергоефективності. Угода  спрямована допомогти Україні зменшити енерговитрати у житловому секторі та скоротити викиди парникових газів. Мультидонорський фонд буде разом з українським Фондом  енергоефективності співфінансувати проекти з підвищення  енергоефективності в багатоквартирних будинках в Україні та надавати  експертну підтримку для розвитку ринку.

 

Олександр Саєнко: Сьогодні є всі передумови для побудови сучасної та професійної державної служби

Реформу державного управління обговорили 23 квітня на зустрічі з професором Стенфордського університету Френсісом Фукуямою.

В Україні ми маємо потужне громадянське суспільство, завдяки якому в державі відбуваються демократичні зміни. Але ми маємо будувати власну інституційну спроможність. І сьогодні, коли ми впроваджуємо прозорі конкурси, справедливу систему відбору, оцінювання та навчання, ми будуємо дійсно професійну, демократичну та європейську систему державного управління. Про це заявив Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко.

Міністр зазначив, що сьогодні є всі передумови для формування професійної державної служби – політична підтримка Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, міжнародна підтримка, підтримка експертів. Дуже багато людей повірили і приходять на державну службу – працювати на державу.

Разом з фахівцями Стенфордського університету, Київської школи економіки та командою Асоціації “Професійний уряд” Уряд розпочинає проект “Цикл зворотного зв’язку державної служби”. Завдання проекту – дослідження та подальше вдосконалення державної служби в Україні з метою побудови сучасної та ефективної системи держуправління.

Як досягти високої спроможності держави? Відповідь на це питання, за словами Френсіса Фукуями, полягає в розвитку людського капіталу. Інтелектуальний капітал, навчання, підготовка, експертиза, фаховість, розуміння професійного служіння – саме це визначатиме, наскільки ефективною буде державна служба. Ви маєте скористатися можливостями, які прямо зараз відкриваються перед вами, – підкреслив Френсіс Фукуяма.

 

Державні закупівлі: Ліки за шістьма програмами відправлено у регіони

У регіони відправлено ще низку препаратів, закуплених за державні кошти. Найближчим часом ці препарати будуть доступні у лікарнях.

 Онкогематологія

  • Кислота золедронова – 2000 флаконів

ДЦП

  • Ботокс – 84 упаковки

Дитяча гемофілія типу А абп В або хвороба Віллебранда

  • Вілате 500 – 2477 упаковки

Розсіяний склероз

  • Метилпреднізолон – 4272 флакони

АРВ терапія

  • Норвір – 26 упаковок
  • Зидовудин – 347 упаковок
  • Еффахоп 600 – 68 351 упаковка

Резистентна форма ювенільного ревматоїдного артриту у дітей

  • Хуміра – 70 упаковок

Найближчим часом препарати будуть доступні у лікарнях. Детальніша інформація про поставки препаратів – у розділі «Накази» на сайті МОЗ.

Показати ще
WordPress Lessons