НовиниНовини КиївщиниНовини Обухівщини

Дайджест новин Уряду

Уряд не допустить  штучних монополій на ринку палива і не ухвалюватиме рішень всупереч інтересам громадян, – Володимир Гройсман

Кабінет Міністрів України не прийматиме жодних рішень, які будуть розходитися з інтересами громадян України. Це стосується всіх сфер життєдіяльності держави, в тому числі, ситуації на ринку палива, повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду.

«Питання ціни на паливо. Знову розпочинається турбулентність, якісь віщуни розповідають про якісь рішення щодо зростання цін.  Хочу запевнити – жодного рішення не буде прийнято, яке може спричинити монополізацію, зговори та підвищення цін на паливо, – сказав Володимир Гройсман. – Всі намагання створення штучних монополій – неприйнятні. Всі рішення Уряду будуть чесними і в інтересах громадян».

Глава Уряду підкреслив, що доступ до недорогих нафтопродуктів має отримати кожен український водій. А для цього потрібно не тільки аналізувати стан справ на ринку, а й розвивати власне виробництво продуктів. «Питання опрацьовується Першим віце-прем’єр-міністром (Степаном Кубівим). Він розуміє проблематику, – сказав Глава Уряду. – Модернізуємо країну і приймаємо рішення, які дозволяють бути сильнішими».

 

Глава Уряду:  Маємо працювати на випередження проблем

Обраний Урядом України курс на зростання економіки дозволяє працювати на випередження і попереджувати складнощі, а не вирішувати їх в пожежному порядку. Саме тому збереження темпів реформ задля підвищення якості життя громадян стає  ключовим орієнтиром роботи Уряду. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду.

«Ми почали вирішувати проблеми, які накопичувалися роками. У 2016 році ми взяли відповідальність за відновлення економічного зростання та повернення справедливості щодо наших людей, – сказав Глава Уряду. – Системність і глибина проблем – серйозна. Але ми почали їх вирішувати. І наше завдання – випереджати, а не наздоганяти. Ми і далі будемо працювати над тим, аби підвищити якість життя. Ми дякуємо кожному громадянину за критику, за підтримку, за розуміння тих проблем, які стоять на порядку денному, за те, що підказуєте що робити».

 

Прем’єр-міністр: Затверджуємо розподіл коштів на розвиток кіноіндустрії – підтримуємо українські таланти

Кабінет Міністрів України в рамках підтримки вітчизняної кіноіндустрії затвердив порядок розподілення коштів Державного бюджету на кіновиробництво. Відповідне рішення озвучив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Він нагадав: додатково виділяється 500 млн грн.

«Настав час можливостей фундаментальних змін – через зміни всередині країни, відновлення культури та мистецтва. Славетні актори, митці, які десятиліттями мріяли про свободу і які пішли з життя, будуть горді за Україну і за тих, хто прийшов їм на зміну. Ми затверджуємо порядок (розподілення коштів), і даємо можливість до розвитку українських талантів», – сказав Прем’єр-міністр.

 

Право власності в Україні має бути непорушне та недоторканне, – Прем’єр-міністр

Право власності в Україні має бути непорушне та недоторканне, а будь-які спроби накласти руку на чуже майно – припинені. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, коментуючи рішення Уряду про продовження роботи започаткованих Міністерством юстиції спільно з Міністерством внутрішніх справ антирейдерських штабів. Свого часу ця ініціатива розповсюджувалася передусім на вирішення проблем у сфері земельних відносин. Втім, ця практика виявилася доволі ефективною, і сьогодні, на думку Глави Уряду, її можна поширити на різні сфери життя, де фіксуються випадки порушення законодавства, зокрема в сегменті захисту права власності.

«Якщо хтось підняв руку на чуже майно, його треба затримати і посадити в місця тимчасового утримання за ґрати, а вже потім розбиратися, – сказав Володимир Гройсман. – Я вимагаю, аби швидко були припинені протиправні дії. Право власності має бути непохитне і недоторканне».

 

ЄС долучається до реалізації програми енергозбереження та підтримки Фонду енергоефективності, – Володимир Гройсман

Європейський Союз долучається до реалізації п’ятирічної програми підтримки енергоефективності в Україні і бере участь у співфінансуванні Фонду енергоефективності.

Відповідні домовленості були досягнути сьогодні в Києві під час перемовин між Урядом України та делегацією Європейської Комісії за активного сприяння Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Результатом перемовин стало підписання Угоди про фінансування Європейською Комісією Програми підтримки енергоефективності в Україні загальною вартістю 268 млн євро, з яких внесок ЄС становитиме 50,00 млн євро.

Серед напрямків використання коштів визначені наступні: підтримка створення та функціонування Фонду енергоефективності через «технічний офіс»; надання технічних консультаційних послуг з енергозбереження;  зміцнення спроможностей банків шляхом розробки стандартних робочих процедур та тренінгів, забезпечення відповідності до вимог щодо моніторингу та верифікації тощо.

«Фонд енергоефективності – найякісніший механізм забезпечення нашої енергетичної незалежності. Дякую міжнародним партнерам за фінансову підтримку створення Фонду. Я певен, програми енергоефективності допоможуть не лише менше споживати енергетичних ресурсів, а і підвищувати якість послуг», – наголосив Глава Уряду.

Довідково

Фонд енергоефективності – ключовий інструмент державної політики енергомодернізації країни. Фонд надаватиме кошти для реалізації проектів термомодернізації, встановлення ефективних опалювальних та охолоджувальних систем та обладнання, а також заміну наявних систем та обладнання на більш ефективні.

За прогнозами Уряду, за 3-5 років роботи Фонду енергоефективності економія газу становитиме не менше 7-10 млрд кубометрів, а економія коштів на закупці палива – не менше 3 млрд дол.

 

Уряд ухвалив зміни до Регламенту своєї роботи, які пришвидшують реформу держслужби

Щойно на засіданні Уряду ухвалено рішення про внесення змін до Регламенту Кабінету Міністрів України. Ухвалені зміни необхідні для впровадження реформи державного управління.

Як зазначив Міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко, суть реформи державного управління – це нові структури, нові процеси та люди. Оскільки набір на нові посади в міністерствах вже розпочато, Уряд також оновив необхідні для їх роботи процедури. Він також додав, що ухвалені сьогодні зміни в Регламент ґрунтуються на європейському та світовому досвіді та кращих практиках урядування. Вони створюють можливість для впровадження аналізу політики для роботи Уряду, а також новий інструмент для цього. Фахівці з питань реформ готуватимуть для урядовців прогнози впливу.

“Чому важливий цей інструмент? Прогноз впливу – це документ, який коротко і чітко описує стейкхолдерів та їх вигоди та втрати від рішення, що розглядає Уряд. На кожному засіданні Уряд приймає десятки рішень з усіх сфер життя країни, що потребує аналізу великих масивів інформації. Такий інструмент значно підвищить їх якість, надавши урядовцям краще розуміння наслідків кожного конкретного рішення”, – зазначив Олександр Саєнко.

“Задача нової держслужби – просто та змістовно пояснити наслідки будь-якого рішення на життя людей. Це значно покращить якість урядової дискусії та якість рішень, які ми приймаємо. Це – початок запровадження аналізу політики в Уряді, черговий крок до кращої якості державного управління та інституційної спроможності нашої держави”, – підсумував Міністр.

 

Геннадій Зубко підписав Угоду з ЄС на 50 млн євро щодо фінансування Фонду енергоефективності

Сьогоднішнє підписання Фінансової угоди між Україною та ЄС щодо надання 50 млн євро безповоротного фінансування з боку ЄС на діяльність Фонду енергоефективності  забезпечує повноцінний старт його роботі. Це свідчення потужної підтримки європейським співтовариством реформи енергоефективності, яка є для України пріоритетною. Я вдячний Європейській Комісії за її підтримку та співпрацю у впровадженні. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час підписання Угоди.

Від України 18 квітня Угоду підписав Геннадій Зубко, стороною підписання від імені  Євросоюзу є Європейська Комісія в особі Петера Вагнера, Керівника Групи підтримки України Генерального директорату у справах сусідства та переговорів з питань розширення ЄС.

«Підписанню Угоди передувала кропітка спільна робота урядової команди, міжнародних партнерів, Парламенту та експертів. Від початку співпраці Мінрегіону з Урядом Німеччини та Євросоюзом у листопаді 2015 року завдяки спільним зусиллям, нам вдалося «модернізувати» законодавство України в сфері енергоефективності. Були прийняті базові закони «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», «Про фонд енергоефективності», «Про енергетичну ефективність будівель», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», новий Закон «Про житлово-комунальні послуги». Була створена потужна правова основа для масштабної термомодернізації житлового сектору всієї країни. До кінця цього року ми маємо не тільки запустити Фонд енергоефективності, який надасть населенню ефективний фінансовий механізм термомодернізації житлових будинків, але й прийняти всі необхідні підзаконні акти, щоб у 2019 році Фонд запрацював на «повну швидкість», – наголосив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що допомога ЄС Фонду в 50 млн євро не разова.  Передбачена п’ятирічна підтримка ЄС на програми Фонду.  Наступного року ЄС  може надати ще 50 млн євро. Також Уряд Німеччини готовий підписати Угоду з IFC (Міжнародна фінансова корпорація, входить до групи Світового банку) щодо внеску додаткових 10 млн євро до Мультидонорського фонду для співфінансування проектів Фонду. Крім того, Уряд Німеччини також погодив імплементацію  проекту технічної допомоги Україні щодо підготовки професійних енергоаудиторів та навчання співробітників українського Фонду енергоефективності в сумі 4 млн євро. «Євросоюз, як партнер, готовий п’ять років супроводжувати Фонд. Нам важлива саме технічна підтримка Фонду. Це дуже складна робота, яка створить маршрутну карту не тільки для аудиторів і проектних організацій, а й довідник, який чітко роз’яснить домогосподарствам всю процедуру. Ми вітаємо участь IFC в діяльності Фонду. Відповідна угода має бути підписана в кінці цього тижня. Ця організація з бездоганною репутацією забезпечить організацію роботи Фонду за кращим міжнародними стандартами та максимально прозоро та зрозуміло для всіх учасників», – зазначив Геннадій Зубко.

Угода про фінансування набирає чинності з дати її підписання.

Нагадаємо, Фонд енергоефективності є прогресивним та комплексним інструментом для фінансування енергоефективності у житловому секторі по всій країні. Програми Фонду будуть спрямовані в першу чергу на проведення енергоефективних заходів в ОСББ. Робота Фонду також спрямована на імплементацію Угоди України з ЄС та  забезпечення дотримання Україною міжнародних зобов’язань у сфері енергоефективності. Фонд створюється за підтримки міжнародних партнерів – ЄС та Німеччини. Фінансування Фонду енергоефективності у Держбюджеті на поточний рік передбачене у розмірі 1,6 млрд грн.

 

Сімсот шістдесят троє дітей-сиріт будуть забезпечені житлом до кінця року

Уряд прийняв постанову „Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 р. № 877”, розроблену відповідно до частини другої статті 97 Бюджетного кодексу України та з метою зменшення ризиків потрапляння дітей в інтернатні заклади, влаштування їх до дитячих будинків сімейного типу, малих групових будинків, забезпечення можливостей для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (зокрема, віком від 12 років, які майже не мають шансів бути влаштованими в сім’ю), виховуватися в умовах, наближених до сімейних, а також забезпечення соціальної підтримки осіб із числа дітей-сиріт після досягнення ними повноліття.

«Прийняття цієї постанови дасть можливість до кінця року забезпечити житлом 763 особи із числа дітей-сиріт, а також побудувати 147 житлових приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання», – заявив Міністр соціальної політики Андрій Рева.

На сьогодні в закладах інституційного догляду перебуває понад 4 тисячі дітей, переважно це діти віком від 12 років і діти з великих родинних груп.

Ситуація щодо забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа залишається критичною. Саме ця категорія дітей та осіб на сьогодні є незахищеною.

Відповідно до Закону України від 07.12.2017 № 2246-VIII „Про Державний бюджет України на 2018 рік” за бюджетною програмою КПКВК 2511180 Мінсоцполітики передбачено видатки в загальному обсязі 517, 7 млн гривень.

На 01.01.2018 кількість дітей-сиріт та осіб з їх числа, які перебувають на квартирному обліку як такі, що потребують поліпшення житлових умов, становить 6 062 особи.

Постановою Кабінету Міністрів України „Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 р. № 877” також визначено порядок та умови надання субвенції у 2018 році, спрямування її коштів. Окрім того, прийнятою постановою доповнюється чинний механізм використання субвенції, зокрема, нормою щодо зняття з квартирного обліку дітей-сиріт та осіб з їх числа тільки після отримання ними житла у власність. Також при оформленні договору купівлі-продажу житла для дітей-сиріт, осіб з їх числа накладається заборона на його продаж протягом 10 років.

 

 

Показати ще
WordPress Lessons