НовиниНовини КиївщиниНовини Обухівщини

Дайджест новин Уряду

Павло Петренко зустрівся з представниками Європейської Бізнес Асоціації

Міністр юстиції Павло Петренко провів зустріч з компаніями-членами Європейської Бізнес Асоціації. Учасники зустрічі обговорили питання покращення бізнес клімату та умов ведення бізнесу в Україні.

Очільник Мін’юсту наголосив, що після прийняття закону #МаскиШоуСтоп суди почали розглядати набагато менше клопотань про обшуки на підприємствах.

«Судді, які зобов’язані проводити відеофіксацію таких клопотань і несуть персональну відповідальність за такі рішення, багато клопотань повертають прокурорам без розгляду. Окрім того, було запроваджено відеофіксацію всіх слідчих дій і гарантовано доступ адвокатів до процесу на будь-якій його стадії. Без дотримання цих норм всі зібрані докази вважаються недійсними. Завдяки цьому ми спостерігаємо зменшення кількості спроб проведення «масок-шоу», – наголосив він.

Окрім цього, під головуванням Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана було проведено перше засідання комісії, яка розглядає порушення з боку правоохоронних органів вимог процесуального законодавства у відносинах з бізнесом.

«Ми забезпечили прозорий публічний збір інформації від бізнесу щодо фактів порушення закону #МаскиШоуСтоп. На сайті Уряду є уніфікована форма скарги, якою можна скористатися в режимі онлайн, долучивши скан-копії документів», – зауважив Міністр юстиції.

Він звернув увагу представників бізнесу на те, що повноцінно ці новації запрацюють лише після запровадження персональної відповідальності, в тому числі й майнової, конкретного правоохоронця за заподіяння шкоди підприємству.

«Найближчими тижнями ми презентуємо проект закону, який передбачає відповідальність конкретних осіб за такі дії. Коли у правоохоронців буде відчуття того, що вони можуть залишитися без квартири, будинку чи автомобіля, це стане реальним стримуючим фактором вчинення незаконних дій», – заявив Павло Петренко.

Новим документом передбачена можливість оскарження бездіяльності щодо закриття справи, яка порушена вдруге за аналогічною фабулою, в судовому порядку.

Павло Петренко поінформував учасників зустрічі, що найближчим часом Уряд за ініціативою Міністерства юстиції поновить роботу антирейдерських аграрних штабів на період посівної кампанії.

«Дана ініціатива була дуже успішною минулого року під час збору врожаю. Тоді вдалося запобігти сотням конфліктів та десяткам спроб захоплення землі та збіжжя. За результатами осінньої кампанії правоохоронцями було відкрито 17 кримінальних справ проти рейдерів», – додав Міністр юстиції.

Ще однією ініціативою, яка стимулює підприємців не порушувати українське законодавство, є запуск в усіх регіонах штабів, які займатимуться стягненням заборгованості із заробітної плати на користь працівників.

«Такі штаби почали діяти в усіх регіонах 2 квітня і всього за один тиждень домоглися виплатити більше 20 мільйонів гривень. Зарплати отримали понад 1800 українців, як подекуди роками не бачили і копійки. Варто зазначити, що виконавцями Мін’юсту стягнуто 116,2 млн грн. Гроші виплатили 9 651 працівнику», – заявив Павло Петренко.

Він повідомив, що нині на виконанні органів Державної виконавчої служби перебуває 15,9 тис. виконавчих документів про стягнення зарплати на 392,5 млн грн.

«Наступні кілька кварталів ми активно відпрацьовуватимемо підтверджені судовими рішеннями борги – це близько 400 млн грн. Загальна ж заборгованість перевищує 2 млрд грн. Ми поставили перед собою завдання звести цю цифру до мінімуму», – наголосив очільник Мін’юсту.

За його словами, ініціатива стала продовженням одного з найбільших проектів Міністерства юстиції зі стягнення заборгованостей з виплат аліментів.

«Завдяки новаціям закону #ЧужихДітейНеБуває на користь найменших українців стягнено 250 мільйонів гривень. А загалом з початку року погашено 840 млн грн», – зауважив Павло Петренко.

Заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова у свою чергу надала бізнесу низку порад про те, як убезпечити себе від можливих рейдерських атак.

«У значній кількості випадків спроби рейдерських атак не починаються нізвідки. Зазвичай відправною точкою є корпоративний конфлікт з непогашеними позиками чи неповернутими боргами. Тому, щоб убезпечити себе від можливих проблем, проведіть аудит слабких місць вашого бізнесу, правильності реєстрації ваших договорів, правильності оформлення правовстановлюючих документів та наявності всіх необхідних відповідно до чинного законодавства реєстрацій», – сказала Олена Сукманова.

Вона також зазначила, що правопросвітницька діяльність Мін’юсту й надалі залишатиметься одним із пріоритетів відомства в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

«Ми роз’яснюватимемо “правила гри” для власників майна. Адже й нині не всі розуміють, що не можна підписувати документи, не читаючи їх, що не можна з двома орендарями підписувати договір оренди, що потрібно забезпечити прозорі та легальні правовідносини», – додала Олена Сукманова.

 

 

Україна та Хорватія готові створити робочу групу з обміну досвідом з євроінтеграції, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Україна та Хорватія готові створити окрему робочу групу з обміну досвідом з євроінтеграції. Про це йшлося під час Першого засідання Спільної українсько-хорватської комісії з питань економічного співробітництва у Загребі за участю Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе.

«Я також хотіла би підкреслити нашу готовність поділитися нашими знаннями та досвідом, у тому числі щодо процесу європейської інтеграції. Хорватія має «найновіші» знання про процедури вступу до ЄС. Ми будемо раді поділитися з вами своїм досвідом визначення пріоритетів та завдань, з вирішенням яких ми зіштовхнулися. Ми готові підтримати ваші зусилля, в тому числі в реалізації конкретних проектів», – зазначила Віце-прем’єр – Міністр економіки, малого і середнього підприємництва та ремесел Хорватії Мартіна Далич, коментуючи перспективи подальшої співпраці між Україною та Хорватією.

Своєю чергою, Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що для України важливим є вивчення досвіду Хорватії щодо мирної реінтеграції окупованих територій, а також вивчення досвіду європейської інтеграції Хорватії.

«Є конкретна тема, що набула особливого значення у відносинах України та Хорватії. Це передача знань і досвіду. Ми надзвичайно вдячні за готовність поділитися з Україною знаннями, отриманими в процесі мирної реінтеграції колишніх окупованих територій. І ми хотіли б дізнатися більше про інтеграцію Хорватії до ЄС, зокрема, щодо адаптації національного законодавства до стандартів ЄС, ведення переговорів з ЄС тощо», – повідомила Віце-прем’єр-міністр України.

Сторони висловили готовність до створення робочої групи з обміну досвідом з євроінтеграції.

За результатами засідання Комісії було досягнуто домовленостей про те, що одним з майбутніх заходів в рамках хорватсько-українського співробітництва може стати навчальний захід у формі семінару або низки семінарів, а також консультацій з метою надання учасникам конкретних знань про політику ЄС. Україна та Хорватія також домовилися про інтенсифікацію співпраці в рамках інструменту Twinning.

 

Співпраця з Хорватією – це інвестиція в євроінтеграцію України та міцнішу Європу, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Співпраця України та Хорватії – це не лише посилення взаємовигідних контактів між двома країнами, це ще й інвестиція в євроінтеграцію України та міцнішу Європу. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час Першого засідання Спільної українсько-хорватської комісії з питань економічного співробітництва у Загребі.

За словами співголів Комісії, ціль цього засідання – дати додатковий поштовх для значного посилення нашого економічного та торговельного співробітництва, зокрема, зростання обсягів двосторонньої торгівлі», – зазначила вона.

За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, для України та Хорватії надзвичайно важливим є поглиблення співпраці в енергетиці, у сфері транспорту, сільського господарства, праці та соціальної політики, туризму, освіти, молоді та спорту, у сфері цифрових інновацій. Зокрема, особливий інтерес становить досвід Хорватії із промоції туризму, формування позитивного іміджу країни.

Своєю чергою Віце-прем’єр-міністр-Міністр економіки, малого і середнього підприємництва та ремесел Хорватії Мартіна Далич зазначила, що нинішній високий рівень політичних відносин між Україною та Хорватією має дати потужний поштовх зростанню товарообігу між країнами. Вона наголосила на тому, що Хорватія готова ділитися своїм досвідом реформ і масштабних змін, у тому числі, й досвідом інтеграції в ЄС.

Під час засідання Україна запропонувала розглянути можливість лібералізації дорожніх міжнародних перевезень. Сторони погодились підтримати створення Спільної комісії відповідно до Угоди між Урядом Республіки Хорватія та Кабінетом Міністрів України про внутрішні водні шляхи з метою подальшого розвитку та зміцнення співпраці в галузі річкового транспорту та торгівлі.

Також обидві делегації домовилися про необхідність докласти максимум зусиль для появи прямих авіарейсів між Києвом та Загребом.

Українська сторона висловила готовність співпрацювати з хорватськими компаніями з обміну досвідом щодо експлуатації та модернізації нафтопроводів та вдосконалення модернізації і підвищення ефективності роботи ГТС. Своєю чергою хорватська сторона приділила особливу увагу розвитку LNG-терміналу на острові Крк і наголосила на тому, що бачить Україну в складі групи країн, для яких цей термінал може сприяти диверсифікації джерел та газопостачання. Таким чином, обидві сторони підтвердили свою прихильність до співпраці щодо посилення енергетичної безпеки Хорватії та Європи.

Мартіна Далич повідомила, що для Хорватії є надзвичайно важливим майбутнє відкриття Хорватського центру при Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка, і це має виключну важливість для подальшого розвитку співпраці у сфері освіти.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала хорватським партнерам за конструктивний діалог, готовність ділитися власним досвідом і висловила сподівання на подальший розвиток двосторонньої співпраці.

Довідково

Спільна українсько-хорватська комісія з питань економічного співробітництва утворена після набуття у 2017 р. чинності Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Хорватія про економічне співробітництво (підписана 27 квітня 2013 р.). Головою української частини Комісії є Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, хорватської – Віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки, малого і середнього підприємництва та ремесел Хорватії Мартіна Далич.

У 2017 році Хорватія посіла 31-ше місце за обсягами двосторонньої торгівлі товарами між Україною та країнами Європи. У 2017 році товарообіг товарами і послугами між Україною та Республікою Хорватія становить71,7 млн дол. США. При цьому експорт товарів і послуг з України до Хорватії – 27,2 млн дол. США, імпорт хорватських товарів і послуг в Україну – 44,5 млн дол. США. Станом на 1 січня 2018 р. в економіку України залучено 1,64 млн дол. США хорватських інвестицій (приріст інвестицій за 2017 рік – 51,3 тис. дол. США).

Україна має відійти від парадигми життя «від виборів до виборів», – Володимир Гройсман

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вважає доцільним відійти від звичної для нашої країни парадигми життя «від виборів до виборів» і перейти до реалізації щомісячного плану зміцнення економіки. Про це Глава Уряду сказав в ефірі «Свободи слова» на телеканалі ICTV.

«Думаю, що треба відійти від парадигми життя «від виборів до виборів». До виборів ще рік-півтора. І треба говорити про те, що ми будемо робити щомісяця задля поліпшення життя в країні. В центрі всього має бути наша країна та проблеми людей», – сказав Глава Уряду.

Він наголосив, що бачить своїм завданням запровадження реальних змін.  «Хотів би, аби люди могли згадати, що саме мій Уряд зробив: одне-друге-третє», – зазначив Володимир Гройсман.

Він нагадав, що важливими кроками є започатковані реформи в пенсійній системі, в освіті, медицині, в регуляторній сфері.

«Нам потрібна технічна модернізація економіки. Ми – технологічно застаріла країна. Тож запроваджуємо інструменти технологічного оновлення, – сказав Прем’єр-міністр. –  Ми також маємо пришвидшити роботу економіки. А це робиться тоді, коли прийдуть інвестиції в Україну. Наша сила – в сильній економіці, здатній забезпечити достойну якість життя українців».

 

Володимир Гройсман: Власником землі в Україні має стати український фермер

Єдиним власником землі в Україні має стати український фермер, сказав в ефірі «Свобода слова» на ICTV Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Власником землі має стати український фермер. Не холдинг, не іноземець. Власність на землю має належати українському фермеру. Це принципова позиція», – сказав Глава Уряду.

Він підкреслив, що Уряд є реальним лоббістом інтересів фермерського руху – в тому числі шляхом запровадження програм підтримки фермерського руху. Ці програми, за словами Володимира Гройсмана, включають компенсацію 40% техніки, надання доступних кредитів, заохочення тваринництва, стимулювання створення кооперативів тощо.

«Через такі програми ми підтримуємо розвиток фермерського руху», – зазначив Прем’єр-міністр.

 

Павло Розенко: Покращення сервісів Пенсійного фонду – це важливий елемент пенсійної реформи

17 квітня Посол США в Україні Марі Йованович, в рамках допомоги США у сфері покращення послуг Пенсійного фонду України та подальшої реалізації пенсійної реформи, передала Пенсійному фонду України Свідоцтво про право власності на серверну систему «Oracle» вартістю 1 млн доларів.

«Підвищення якості обслуговування громадян Пенсійним фондом України є одним із важливих елементів проведення пенсійної реформи, адже пенсійна реформа – це не лише зміна формули нарахування пенсій. Так, дуже важливо підвищувати пенсії, але не менш важливо – покращувати сервіси , покращувати доступ пенсіонерів і всіх людей до системи Пенсійного фонду України», – сказав Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко на церемонії офіційної передачі Пенсійному фонду одного з найпотужніших у світі серверів даних.

Павло Розенко нагадав, що вже створений єдиний реєстр застрахованих осіб – пенсіонерів і платників податків. «Вже з минулого року всі громадяни, котрі працюють, і ті, котрі отримують пенсію, є в цьому реєстрі. За рахунок створення такого централізованого реєстру ми змогли досягнути того, що тепер пенсію можна отримати і призначити в будь-якій точці країни, незалежно від місця проживання», – зазначив він.

Віце-прем’єр-міністр наголосив, що єдиний централізований реєстр також дає можливість  здійснювати верифікацію пенсійних виплат в безперервному режимі. «Ми можемо робити безперервний і регулярний процес верифікації пенсійних виплат. І ми сьогодні чітко знаємо, що Пенсійний фонд не платить пенсії фейковим особам, не здійснює подвійних-потрійних виплат, ми не платимо пенсії  мертвим душам. Таким чином, діяльність Пенсійного фонду на сьогодні є абсолютно прозорою», – підкреслив він.

Павло Розенко подякував міжнародним партнерам за допомогу та підтримку у реалізації пенсійної реформи в Україні.

Довідково

Серверна система «Oracle SuperCluster M8» в першу чергу покращить обслуговування головних користувачів послуг Пенсійного фонду – пенсіонерів України, які наразі зможуть відстежувати свої пенсії в режимі он-лайн у сучасній та захищеній системі.  Вона надає Україні обчислювальні потужності, необхідні для централізації пенсійних даних, зберігання та обробки їх у захищеному середовищі, а також дозволить швидко та надійно здійснювати пенсійні виплати.

Серверна система «Oracle SuperCluster M8» підвищить продуктивність, швидкість та надійність Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України, яка обробляє інформацію про пенсійні виплати та внески.

 

Мінрегіон вводить максимально допустимий відсоток забудови залежно від поверховості

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми, зокрема, пропонує ввести максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки залежно від поверховості. Відповідні зміни містяться у новому проекті ДБН Б.2.2-Х:201Х «Планування і забудова територій». Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

«У діючому містобудівному ДБН відсутні граничні параметри забудови земельної ділянки відносно поверховості. Ми пропонуємо ввести таке обмеження, щоб унеможливити суцільну забудову по всьому периметру земельних ділянок без відповідного благоустрою території для її жителів. Так, чим вищою буде поверховість будинку, тим менший відсоток земельної ділянки відводитиметься на саму забудову і більший на облаштування прилеглої території. Тому що більша кількість жителів проживатиме у такому будинку, а отже, потребуватиме комфортних умов проживання», – сказав він. 

Так, згідно з новим ДБН для проектування будинків вище 11 поверхів максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки складає 30%, а інші 70% відводяться на облаштування зелених насаджень, зон відпочинку та дитячих майданчиків. Для 9-10-поверхових будинків максимальний процент забудови складає 35%, для 5-8-поверхових – 40%, для 4-поверхових – 45%. При будівництві різнорівневих житлових будинків до розрахунку приймається середня поверховість будівлі.

Ця норма поширюється тільки на нове будівництво. При реконструкції кварталів забудови дані показники не застосовуються, а приймаються відповідно до існуючих розмірів земельної ділянки і відсотка площі забудови.

Оновлений ДБН «Планування і забудова територій» буде затверджений найближчим часом. Проект ДБН розроблено на заміну ДБН 360-92** «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень», ДБН Б.2.4-1- 94 «Планування і забудова сільських поселень», ДБН Б.2.4-3- 95 «Генеральні плани сільськогосподарських підприємств», ДБН Б.2.4-4- 97 «Планування та забудова малих сільськогосподарських підприємств та селянських (фермерських) господарств», ДБН Б.1-2- 95 «Склад, зміст, порядок розроблення, погодження і затвердження комплексних схем транспорту для міст України», СНиП ІІ-89- 80 «Генеральные планы промышленных предприятий».

 

Хорватія ділитиметься з Україною досвідом мирної реінтеграції тимчасово окупованих територій

Хорватія є не лише важливим міжнародним партнером, а й другом України, який розуміє її виклики та проблеми як ніхто інший. Про це Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила під час зустрічі з Прем’єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем у Загребі, де вона перебуває з робочим візитом.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Хорватії та особисто Прем’єр-міністру країни Андрею Пленковичу за послідовну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України в ЄС, ООН та НАТО. Особливо вона підкреслила вдячність хорватській стороні за включення України в Національну стратегію Республіки Хорватія зі співробітництва у розвитку на 2017-2021 роки, в якій Україну визначено однією з програмних держав, з якими Хорватія розвиватиме співпрацю.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також зазначила, що Україна розраховує на підтримку Хорватії під час її головування в Раді Європи для вирішення проблеми прав людини в Криму. Віце-прем’єр-міністр висловила сподівання на підтримку Хорватією української позиції щодо розгортання миротворчої місії ООН на всій окупованій території Донбасу, а також високо оцінила ініціативу Андрея Пленковича створити двосторонню групу для передачі Україні хорватського досвіду мирної реінтеграції тимчасово окупованих територій, наступне засідання якої заплановане на травень у Києві. До функцій зазначеної двосторонньої групи входитиме, в тому числі, сприяння євроінтеграції України та розвиток двосторонньої співпраці в різних сферах, зокрема, в економічній.

«Ми хотіли б вивчити хорватський досвід інтеграції, зокрема, в процесі реформування, виконання вимог для вступу в ЄС, адаптації національного законодавства до стандартів ЄС, ведення переговорів з ЄС, а також організації всієї роботи з інтеграційного процесу в середині країни. Я вважаю, що двостороння робоча група дасть сильний імпульс цій роботі», – сказала Віце-прем’єр-міністр.

Вона також підкреслила важливість збереження і посилення санкцій проти Кремля як єдиного ефективного інструменту впливу на Росію. Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання, що Загреб зберігатиме вірність принципам міжнародного права та європейським цінностям при творенні й впровадженні політики ЄС і НАТО в контексті російської агресії проти України.

Віце-прем`єр-міністр подякувала Хорватії за гуманітарну допомогу Україні та попросила поновити практику медичної реабілітації поранених українських бійців на хорватських термальних курортах.

Іванна Климпуш-Цинцадзе високо оцінила позитивну динаміку розвитку економічної співпраці між двома країнами, особливо в індустріальному та енергетичному компонентах. Вона закликала до участі хорватських підприємств в українських проектах і навпаки.

Віце-прем’єр-міністр привітала плани Уряду Хорватії з реалізації великомасштабних проектів, спрямованих на забезпечення енергетичної стабільності в Центральній та Східній Європі, та висловила готовність України обговорити можливий формат участі України у цих проектах, зокрема, будівництві LNG-терміналу на острові Крк та Іонічно-Адріатичного газопроводу. Іванна Климпуш-Цинцадзе також підтвердила інтерес України до участі в Адріатично-Балтійсько-Чорноморській ініціативі, висунутій Президентом Хорватії.

«Україна є однією з найбільших країн Чорноморського регіону та має тісні історичні, політичні та економічні зв’язки з усіма державами-членами цієї Ініціативи. Ми вважаємо, що приєднання України до Ініціативи відповідає її інтересам та цілям, зокрема, у енергетичній складовій. Я сподіваюсь, що Хорватія підтримає наше бажання приєднатися до цієї Ініціативи», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Андрей Пленкович підкреслив, що радий тому, що Україна готова взяти участь і зробити свій внесок у проект LNG-терміналу. «Це стратегічне завдання для Хорватії, але я думаю, що це може бути стратегічною справою також і для вас, оскільки цей проект може полегшити вашу ситуацію з енергетичною безпекою», – сказав Андрей Пленкович.

Він також зазначив, що наразі Хорватія має великий демографічний дефіцит, зокрема, брак кваліфікованих працівників. За його словами, відповідні міністерства з української та хорватської сторін вже розпочали роботу над угодою про співпрацю у цій сфері. «Це може бути безпрограшною ситуацією. Я думаю, що така домовленість може бути дуже позитивною для обох країн», – зазначив хорватський Прем’єр-міністр.

Він також позитивно оцінив діяльність робочої групи з обміну досвідом щодо реінтеграції.

 

Україна зацікавлена у вивченні досвіду Хорватії з адаптації законодавства до норм ЄС, – Іванна Климпуш-Цинцадзе у Загребі

Україна зацікавлена у вивченні досвіду Хорватії з адаптації законодавства до норм ЄС. Про це заявила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час зустрічі із заступником Голови Хорватського Сабору (Парламенту) Желько Рейнером.

Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила, що діалог між Верховною Радою України та Хорватським Сабором є важливою частиною відносин між двома країнами. «Українські парламентарі зацікавлені у вивченні досвіду хорватських колег з адаптації національного законодавства до стандартів ЄС», – додала вона.

Желько Рейнер підкреслив, що Хорватія високо цінує відносини з Україною. «У нас традиційно хороші та дружні відносини. Є так багато речей, які пов’язують нас. Україна та Хорватія не повністю використовують потенціал економічного співробітництва», – зазначив Віце-спікер хорватського Парламенту. «Наші серця з вами в ці важкі часи. На міжнародному рівні Хорватія постійно заявляє, що територіальну цілісність та суверенітет України слід поважати. Ми повністю усвідомлюємо погіршення гуманітарної ситуації на Донбасі та порушення прав людини в Криму», – додав Желько Рейнер. Він позитивно оцінив політичний діалог між країнами, зокрема, низку важливих зустрічей і візитів протягом останніх двох років, наприклад, візит членів українського Парламенту до Хорватії.

Іванна Климпуш-Цинцадзе порушила питання небезпеки проекту будівництва «Північного потоку-2». Вона також висловила сподівання, що Хорватія підтримає прагнення України приєднатися до ініціативи «Три моря».

«Ми попросили всіх наших партнерів політично виступити проти російської агресії щодо України, боротися за звільнення наших ув’язнених на території Росії та окупованих територіях», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона додала, що Україна високо цінує підтримку Хорватії та співпрацю на міжнародному рівні, зокрема, в Асамблеї Ради Європи, а також принципову позицію Хорватії щодо засудження російської агресії та підтримки територіальної цілісності нашої країни. Також Віце-прем`єр-міністр подякувала за активну гуманітарну підтримку України. За останні два роки понад 1500 українських дітей та бійців АТО відпочили на адріатичних курортах Хорватії.

Окремо Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що в Україні цього року відзначатимуть 85-ту річницю Голодомору 1932-33 років і визнання його геноцидом сталінського режиму проти українського народу стало б чітким сигналом підтримки від Хорватського Сабору. «Ми закликаємо всіх наших партнерів визнати Голодомор геноцидом, а також визнати злочини проти кримськотатарського народу», – додала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

 

Земля і громади – невід’ємні складові децентралізації, – Геннадій Зубко

отрібно якнайшвидше ухвалювати закон про передачу громадам повноважень щодо управління земельними ресурсами. Сьогодні на території громади є різні землі: приватні, державні, комунальні, промисловості (землі запасу), землі в межах і поза межами населеного пункту. Коли говоримо, що прагнемо забезпечити максимальне надходження до місцевого бюджету, то повинні дати інструмент і можливість бачити, хто та якими землями користується, як вони обліковуються, хто сплачує податок не землю, і яким чином земельний податок наповнює бюджет. Про це в інтерв’ю інтернет-виданню Agropolit заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, зараз у цих питаннях місцеве самоврядування практично сліпе. Воно бачить тільки комунальні землі в межах населеного пункту. Що відбувається поза цим – вакуум. Президентський законопроект про деконцентрацію передбачав не тільки питання передачі земельних повноважень, а й значно ширші можливості для підтримки бізнесу в громадах: регулювання нормативно-грошової оцінки, щоб підтримати фермерський бізнес; давав можливість ФОП сплачувати податки саме в цей місцевий бюджет, а не за місцем реєстрації тощо. Тобто давав можливість залучення інвестицій і, найголовніше, – наповнення бюджету, контроль та облік цих земель. Адже зараз контроль за землями всіх рівнів і землями будь-якої форми власності здійснює Держгеокадастр.

«Сьогодні ми працюємо з депутатським корпусом, щоб вирішити питання земельної децентралізації. Наш законопроект №7118 дуже простий, короткий і ефективний. Його слід приймати якнайшвидше, бо фінансова мотивація ОТГ – добре, але земля – заключна мотивація. Якщо Парламент все ж таки ухвалить закон про передачу земельних ресурсів ОТГ, то він увійде в історію України як найбільш реформаторський», – зазначив Геннадій Зубко.

Загалом для завершення децентралізації необхідно ухвалити ще 16 законопроектів. Так, у частині завершення земельної децентралізації важливий законопроект №6403: зобов’язує місцеву владу спланувати забудову території громади (де соціальна інфраструктура, дорожня інфраструктура, спортивні, культурні об’єкти, заклади охорони здоров’я).

«Щоби передати розпорядження земельними ресурсами, нам потрібно змусити громади, щоб вони показали, яка у них буде стратегія розвитку, котра ляже в основу роботи будь-якого голови ОТГ і забере земельний козир у Держгеокадастру. Після цього, будь ласка, виставляйте її у прозорий публічний доступ, і можете тоді вирішувати, якого інвестора запрошувати, для того щоб він впроваджував свої проекти на території ОТГ», – підкреслив урядовець.

 

Чи можна підписати декларації з кількома лікарями? МОЗ відповідає на питання про вибір лікаря

Уже понад 650 тисяч українців обрали свого лікаря – терапевта, педіатра чи сімейного лікаря. Національна кампанія “Лікар для кожної сім’ї” не має терміну дії, а підписати декларацію з вибраним лікарем можна у будь-який момент.

Сьогодні МОЗ відповідає на поширені питання про вибір лікаря і, зокрема, про декларацію: чи має вона строк дії, чи можна підписати декларацію з лікарем вузького профілю або кількома лікарями, чи можна буде без декларації потрапити до свого дільничного терапевта і як розірвати декларацію.

Чи має декларація строк дії?

Декларація, яку ви підписуєте зі своїм сімейним лікарем або терапевтом – безстрокова. Вона діє доти, доки ви не вирішите укласти декларацію з іншим лікарем. Для дитини декларація з педіатром діє до 18 років. Потім потрібно вибрати сімейного лікаря або терапевта.

Чи можу я підписати декларації з кількома лікарями?

Ні, ви можете підписати декларацію лише з одним лікарем. Він має стати вашою довіреною особою у більшості питань щодо здоров’я. При укладанні декларації з новим лікарем попередня декларація анулюється автоматично.

Читайте також: Чому для підписання декларації бланки не потрібні

Чи можу підписати декларацію з вузьким спеціалістом, якщо він має спеціальність терапевта або педіатра?

Кампанія з вибору лікарів діє лише для фахівців первинної ланки, тому ви не можете підписати декларацію з вузьким спеціалістом. Обирайте лікаря серед тих фахівців, котрі працюють у галузі надання первинної допомоги: для дитини – це педіатр або сімейних лікар. Для дорослого – терапевт або сімейний лікар.

Як розірвати декларацію з лікарем?

Якщо вирішили змінити лікаря – немає потреби окремо розривати з ним декларацію. Достатньо підписати декларацію з новим лікарем. Попередня декларація анулюється автоматично.

Читайте також: Як обрати лікаря, якщо немає паспорта

Чи мушу підписувати декларацію з дільничним лікарем?

Ви можете обрати будь-якого лікаря незалежно від вашої прописки чи місця проживання. Єдина причина, з якої лікар може відмовити вам у підписанні декларації – він вже має оптимальну кількість пацієнтів (для терапевта – 2000, для сімейного лікаря – 1800, для педіатра – 900). Тому не варто надто довго зволікати з вибором, адже хороші спеціалісти швидко наберуть собі пацієнтів.

Ви можете обрати свого лікаря з іншого району, чи навіть іншого міста. Проте вам буде зручно, якщо він практикує поблизу вашого дому, або місця роботи, адже до нього потрібно буде звертатись не лише за медичною допомогою, але й за довідками, направленням до інших спеціалістів тощо.

Читайте також: Що робити, якщо у медзакладі відмовили у підписанні декларації

Чи можна буде без декларації потрапити до свого дільничного терапевта?

Так, навіть без підписання декларації ви можете безоплатно відвідувати лікаря, до якого ходили раніше. Проте рано чи пізно, треба буде всім підписати декларації. Якщо вас влаштовує лікар, до якого ви ходили раніше, підпишіть декларацію з ним під час наступного візиту. Вибір у будь-якому разі за вами.

 

Сергій Яровий: У квітні-травні правоохоронці нестимуть службу у посиленому режимі

Перший заступник Міністра внутрішніх справ Сергій Яровий заявив, що в кінці квітня на початку травня по всій Україні очікується проведення масових заходів. Нацполіція, Нацгвардія, Держприкордонслужба та фахівці ДСНС переходять на посилений варіант несення служби.

«Ми очікуємо проведення цілого ряду серйозних заходів. Тому, врахувавши попередній досвід, мусимо зробити все можливе, аби забезпечити публічну безпеку та порядок. Звісно, що ми проведемо навчання та злагодження сил», – сказав Сергій Яровий.

Він зазначив, що кожного року збільшується кількість учасників різних акцій і завдання правоохоронців не лише забезпечити безпеку, але й оперативно інформувати про поточну ситуацію.

«9 травня очікуємо проведення близько 2 тисяч заходів. Участь у них візьме понад півмільйона громадян. Найбільшої уваги в цей день потребуватиме столиця, а також південно-східні регіони держави. У зв’язку з цим планується залучити понад 25 тисяч правоохоронців», – зазначив перший заступник Міністра.

Він підкреслив, що з 28 квітня по 1 травня в Україні будуть вихідні дні. І люди масово виїздитимуть на природу. Перший заступник Міністра наголосив, що поліція та підрозділи ДСНС повинні чергувати біля місць масового відпочинку людей, аби уникнути надзвичайних ситуацій і попередити керування авто у нетверезому стані.

«На вихідні громадяни виїжджатимуть до лісопаркових зон та водоймищ для відпочинку, який традиційно супроводжується вживанням алкогольних напоїв. На жаль, деякі водії після цього дозволяють собі сідати за кермо автомобіля. Наряди поліції повинні бути максимально наближені до місць відпочинку громадян. Також необхідно залучити достатню кількість нарядів оперативно-рятувальних служб ДСНС для реагування на можливі надзвичайні ситуації, як у лісі, так і на воді», – сказав Сергій Яровий.

Своєю чергою заступник голови Національної поліції України Олександр Фацевич наголосив, що з 26 квітня і по 9 травня в Україні будуть масові заходи, які можуть використовувати для провокацій та дестабілізації ситуації.

«28 квітня відзначатиметься 71-ша річниця сумнозвісної операції «Вісла», яка була пов’язана з примусовою депортацією етнічних груп українців зі східних районів Польщі. На цьому фоні ми не виключаємо нових провокацій, спрямованих на загострення українсько-польських відносин. Вони можуть бути спрямовані проти дипломатичних установ Польщі чи об’єктів польсько-української історії», – сказав Олександр Фацевич.

Він також зазначив, що активність громадян на першотравневих демонстраціях знижується, ті, хто приходять на ці заходи, представляють політичні партії та громадські об’єднання лівого спрямування. Це підвищує ризик виникнення конфліктів за участю демонстрантів, особливо на фоні триваючої агресії РФ.

«На травневі свята припадає річниця трагічних подій, що були в Одесі 2 травня 2014 року. Заходи 2 травня постійно супроводжуються конфліктами між прихильниками «Антимайдану» та представниками проукраїнських організацій. В минулому році лише завдяки особистому втручанню керівництва МВС та Нацполіції, а також завчасної підготовки одеських правоохоронців вдалося не допустити серйозних інцидентів», – сказав заступник голови Нацполіції.

Голова ДСНС Микола Чечоткін повідомив, що надзвичайники також збільшать кількість особового складу та одиниць техніки.

«На постійному чергуванні буде 7 тисяч рятувальників та 2 тисячі одиниць техніки. В разі необхідності ми можемо збільшити кількість вдвічі. У київському гарнізоні в готовності буде 800 осіб і 200 одиниць техніки. В резерві буде 600 осіб та 200 одиниць техніки. Для забезпечення вибухової безпеки, чергуватимуть 125 піротехніків та 50 одиниць техніки. Пріоритетом також є і місто Одеса. На чергуванні буде 170 рятувальників та 35 одиниць техніки», – сказав він.

Директор департаменту забезпечення Держприкордонслужби Олександр Гура наголосив, що вже зараз ДПСУ вживає комплексних заходів для запобігання транскордонній злочинності та ліквідації загроз в період травневих свят, трагічних подій в Одесі, а також в рамках Ліги чемпіонів.

«Основні зусилля спрямовані на затримання проросійсько налаштованих осіб, які намагатимуться потрапити в Україну для дестабілізації ситуації, а також запобігання незаконного переміщення зброї. В пунктах пропуску перебуватимуть озброєні резерви. Організовані заходи з посилення захисту кордону з Росією, Молдовою та тимчасово окупованим Кримом. Здійснюється біометричний контроль, який на сьогодні вже пройшли 95 тисяч іноземців, з них – 71 тисяча громадян РФ», – сказав він.

Заступник командувача Національної гвардії Микола Балан зазначив, що всі підрозділи НГУ, які будуть задіяні до проведення масових заходів, отримали необхідний інструктаж, пройшли додаткові навчання та узгодили дії з Нацполіцією.

Показати ще
WordPress Lessons