МедицинаМолодь та спортНовиниНовини КиївщиниНовини ОбухівщиниОсвіта та наука

Запобігання дитячого травматизму в різні пори року

Відповідно до річного плану роботи районного методичного кабінету відділу освіти Обухівської районної державної адміністрації 3 квітня 2018 року в ЗДО «Волошка» Старобезрадичівської сільської ради с. Старі Безрадичі (завідувач Резенко Катерина Олексіївна) відбувся семінар медичних працівників закладів дошкільної освіти Обухівського району. Очолює семінар  старша медична сестра ЗДО «Хоровод» Української міської ради Лютова Ольга Вікторівна.

З настанням весни діти дошкільного віку стають рухливішими, активнішими, тому важливим є питання запобігання дитячого травматизму, надання першої медичної допомоги потерпілій дитині. Зазвичай це робить медична сестра закладу дошкільної освіти, але окрім медичної сестри, повинні вміти надавати домедичну допомогу й інші працівники закладу. Вчасне надання домедичної допомоги потерпілій дитині істотно впливає на перебіг лікування й нерідко визначає подальший стан її здоров’я.

Навчання працівників закладу дошкільної освіти правил надання домедичної допомоги організовується відповідно до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15 та Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці в закладах, установах, організаціях, підприємствах, підпорядкованих Міністерств освіти і науки України, затвердженого наказом МОН України від 18.04.2006 № 304. Про дотримання вищеназваного нормативно-правового законодавства при запобіганні дитячого травматизму розкрила керівник РМО Лютова Ольга Вікторівна.

Старша медична сестра ЗДО «Волошка» Горбаченко Валентина Іванівна зупинилася на головних аспектах надання практичної допомоги дітям. Працівники закладу повинні досконало знати послідовність дій під час надання домедичної допомоги.  З цією метою в закладі проводяться семінари-практикуми та практичні заняття. Їх тематика та терміни проведення обов’язково зазначається в плані роботи закладу дошкільної освіти, це  можуть бути: домедична допомога дітям  у разі травмування, гострого отруєння, укусів тварин, змій комах; у разі потрапляння стороннього предмета до дихальних шляхів, вух, очей тощо. Аби допомогти дітям, педагоги мають засвоїти не лише алгоритми надання домедичної допомоги, а й навчитися вчасно помічати ознаки потрапляння стороннього об’єкта в гортань, ніс, вухо чи око.

Нещасні випадки з дітьми трапляються не лише в закладах освіти, а й вдома. Тому медичні працівники, педагоги мають навчити батьків швидко і правильно діяти в разі нещасних випадків з дітьми. Так, щоб запобігти побутовому, транспортному травматизму серед дітей необхідно проводити з батьками відповідні бесіди, консультації, моделювання різних ситуацій.

На семінарі також були висвітлені питання ведення необхідної документації при розслідуванні нещасних випадків у закладі дошкільної освіти (Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах, затвердженого наказом МОН України від 31.08. 2001 № 616).

Учасники семінару  поділилися   позитивним враженням від гостинності, естетичного затишку, комфорту, матеріального забезпечення.   закладу дошкільної освіти «Волошка».DSC00003 DSC00004 DSC00005 DSC00006 DSC00007 DSC00008 DSC00009 (1) DSC00010 DSC00011

Показати ще
WordPress Lessons