КультураНовиниНовини КиївщиниНовини ОбухівщиниОсвіта та наука

РЕЧНИК СОБОРНОСТІ

До100-річчя видатного українського письменника Олеся Гончара

3 квітня вся Україна відзначає 100-річчя всесвітньо відомого письменника і публіциста, критика та літературознавця, громадського та державного діяча, Героя України – Олеся Терентійовича Гончара. До ювілею видатного українця в Обухівській районній бібліотеці для дорослих влаштовано книжкову виставку «Речник соборності», біля якої працівники бібліотеки проводять бесіди та огляди літератури.

У своїх творах Олесь Гончар завжди орієнтувався на найвищі світові критерії та ідеали.   Твори письменника вражають глибиною і масштабністю мислення. Гончара  турбує не тільки доля рідної України, а й доля всього людства. Уже у першому своєму визначному творі-трилогії «Прапороносці» устами своїх героїв він гнівно засудив війни і все те зло, яке вони приносять людству. Перу письменника належить значна кількість романів, повістей, оповідань, новел, критичних нарисів та статей. Його твори переведено більш ніж 40 мовами світу.

    Основним обєктом  дослідження у його творах є людина. Людські вчинки, людські помисли, людська велич і людська чистота – ось чим захоплюється письменник! Він обвинувачує як загальнолюдське зло, так і антиморальні прояви окремих людей, вважаючи, що найменша підлість може згодом перерости у велику біду, яка здатна довести до трагедії людства в цілому. Вболівання за долю людини, високий патріотизм і гуманізм – найяскравіші ознаки творчості Олеся Гончара.

    Олесь Гончар був яскравим уособленням українського національного характеру, глибин історичної свідомості, духовності. Він робив все для збереження і захисту української мови від руйнування і знищення, боровся і  захищав  переслідуваних   владою митців слова. Ім’я Олеся Гончара ототожнюють з високим поняттям «національне відродження». Відданий син України – Олесь Терентійович Гончар присвятив своїй Батьківщині багатство й щедрість свого таланту та свою синівську любов.

20180403_110813

 

Показати ще
WordPress Lessons