НовиниНовини КиївщиниНовини Обухівщини

Прийом в Обухівській РДА матерів та дружин загиблих воїнів АТО

У середу за особистим дорученням голови Обухівської РДА Івана Рудяка відбувся прийом матерів загиблих воїнів АТО та їх дружин заступником голови РДА Олексієм Мошковським

Метою зустрічі було почути проблеми, з якими щодня зіштовхуються ці жінки та знайти шляхи вирішення, адже районна влада не може стояти осторонь складнощів людей, які втратили найдорожче в житті – дітей, які захищали нашу державу.
Поспілкуватися з представником влади прийшли: Байненкова Ольга Миколаївна з с. Семенівка, Зосим Галина Олексіївна з м. Українка, Петрова Надія Василівна з с. Красне Перше, Тимко Ольга Іванівна, Підгайна Любов Степанівна та Коваль Інна з Обухова.
Питань, що турбують жінок, було чимало. Ольга Іванівна Тимко клопотала про надання житла в межах міста для учасника АТО Олександра Польянова з позивним Херсон. Проте, з усієї поваги до учасника АТО і до матері загиблого військовослужбовця, районна влада не може виділити житло в Обухові, оскільки це повноваження не районної влади, а міської. Але вже зараз відремонтована кімната у селі Трипілля, закуплені всі необхідні побутові речі (ліжка, ковдра, подушка, посуд, шафа та ін.). «Це житло тимчасове», – зауважив Олексій Миколайович, -« Ми будемо шукати кращі варіанти, але на даний час це єдиний варіант», – додав він.
Варто зауважити, що на зустріч прийшли не лише жителі району, а й міста. Проте, якщо матерям та дружинам загиблих з району адміністрація може допомогти, то вирішувати питання, що стосуються міських жителів – не в компетенції районної влади.
Також піднімали питання про відшкодування 50% комунальних послуг, так як це зробили на місцевому рівні у Волинській, Чернігівській, Запорізькій, Кіровоградській областях. Вирішили, що будуть направлені звернення до сільських голів тих населених пунктів, де проживають матері та дружини загиблих воїнів АТО з проханням вплинути на ситуацію на місцях.
Цікавило жінок і питання забезпечення дровами в опалювальний період. Районна державна адміністрація відреагувала миттєво: усі, хто потребував дров, на наступному тижні будуть ними забезпечені. Це Зосим Галина Олексіївна (с. Семенівка), Коваль Інна (с. Старі Безрадичі) та Чаплінська Антоніна Євгенівна (с. Нещерів).
Поговорили і про оздоровлення. Дружини загиблих стверджували, що оздоровлення, яке пропонує держава, не відповідає нормам. Окрім того, путівки не діляться, а діти після психологічної травми – втрати батька – хочуть відпочивати разом з мамами. Відповідь була такою: питання щодо оздоровлення буде вивчатися, буде написана спеціальна програма і потім через систему «Прозоро» буде визначено заклад, який надаватиме відпочинок та оздоровчі послуги членам сімей загиблих воїнів.
Також згадали про те, що є випадки, коли учасники АТО повертаються зі Сходу з онкозахворюваннями, внаслідок яких помирають. Хоронити їх доводиться старенькій матері. Було прохання врегулювати це питання. З цього приводу будуть внесені зміни до профільної програми, де доопрацюють пункт щодо виплати одноразової матеріальної допомоги на поховання учасника АТО внаслідок набутого онкозахворювання в зоні бойових дій. Зауважимо, що за час роботи Івана Сергійовича на посаді голови РДА був лише один такий прецедент. Оскільки програма ще недоопрацьована, Іван Рудяк виступив меценатом, придбавши пам’ятник Березовському Віталію Валентиновичу за власні кошти.
Об’їжджаючи район, голова звернув увагу, що прапори на могилах загиблих воїнів, м’яко кажучи, в поганому стані. Тому було вирішено придбати нові прапори, які будуть встановлені найближчим часом.
Також піднімали питання про ліки, ціни на які високі, а люди, які залишилися без годувальників, також хворіють. Усі присутні були ознайомлені з програмою «Доступні ліки», яка працює в районі. Кожному була вручена пам’ятка та адреси аптек, що працюють за цією програмою. Окрім того, районна влада поміркує ще над пунктом у профільній програмі, який стосуватиметься надання одноразової щорічної допомоги на оздоровлення та лікування.
Також зазначимо, що відповідно до районної цільової Програми «Турбота» на 2017–2019 роки за 2017 рік здійснювалися виплати. Так, згідно з пунктом «Надання одноразової адресної соціальної матеріальної допомоги окремим категоріям соціально незахищених верств населення, ветеранам війни Обухівського району», була виплачена допомога 153 особам – в розмірі 408,34 тис. грн, а саме:
– учасникам АТО (25 особам) – 40,62 тис. грн;
– на лікування онкохворим (8 особам) – 13,7 тис. грн;
– членам сім’ї (батька, матері, дружини, чоловіка) військовослужбовця, який загинув (помер) чи пропав безвісти під час проходження військової служби (8 особам) – 16,00 тис. грн;
– на лікування (24 особи) – 34,8 тис. грн;
– ветеранам (50 особам) – 13,6 тис. грн;
– лікування онкохворим дітям (3 особам) – 13,0 тис. грн;
– учасники Революції Гідності (2 особи) – 4,0 тис. грн;
– допомога особам, які уклали контракт про проходження строкової військової служби (13 осіб) – 260,00 тис. грн.
Отож, влада дослухається до проблем жінок, що втратили опору в житті. Влаштовуючи такі зустрічі, голова РДА та його заступники намагаються посильно допомогти цим людям і зробити їхнє життя хоч трохи легшим та комфортнішим. Наступна зустріч запланована і має відбутися за два тижні.

 

Показати ще
WordPress Lessons