НовиниНовини Обухівщини

Житлова субсидія

Управління соціального захисту населення обухівської районної державної адміністрації нагадує про умови призначення та виплати житлової субсидії, які визначені Постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995

№ 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

 

Заяву про призначення субсидії може подати особа, яка зареєстрована у житловому приміщенні та фактично проживає в ньому

Для призначення субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом, подає структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації (орендарі – за місцем проживання) заяву про призначення житлової субсидії та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

Зазначені заява та декларація можуть бути надіслані поштою або в електронній формі через офіційний веб-портал Мінсоцполітики, з накладенням електронного цифрового або електронного підпису.

Субсидія не може призначатися одночасно за місцем реєстрації особи та місцем її фактичного проживання.

У разі призначення субсидії, пільги з оплати житлово-комунальних послуг у період отримання субсидії не нараховуються.

Періоди призначення субсидії

Субсидія призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, і розраховується:

  • на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня;
  • на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.

Для домогосподарств, які використовують природний газ/електричну енергію для індивідуального опалення, розраховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Для орендарів житлового приміщення призначається за наявності договору найму (оренди) з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців та до кінця місяця, в якому закінчується строк дії договору найму (оренди). Для призначення субсидії на наступний період подаються нові заява та декларація.

Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян.

У разі реєстрації місця перебування особи субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення на строк, що не перевищує шести місяців з дати реєстрації місця перебування. На наступний строк субсидія призначається за особистим зверненням громадянина після продовження строку реєстрації місця перебування.

Після закінчення строку отримання субсидії структурні підрозділи з питань соціального захисту населення самостійно здійснюють розрахунок субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді (крім орендарів житлового приміщення, осіб, яким субсидія була призначена за зареєстрованим місцем перебування, та осіб, які звертаються за субсидією на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива).

 

Призначення субсидії за наявності заборгованості з оплати послуг

При призначенні субсидії на наступний термін враховувується наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати послуг. Інформацію про суму такої заборгованості надають підприємства-надавачі послуг.

За наявності такої заборгованості субсидія на наступний термін не призначається, про що громадяни інформується. Якщо протягом двох місяців з дати інформування громадянин документально підтвердить сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидія буде призначена з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку – з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору.

Зазначений термін може бути продовжений на підставі рішення районної комісії з питань призначення населенню житлової субсидії та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям (далі – Комісія) за наявності поважних причин.

 

Соціальні нормативи

Для домогосподарств, що складаються з однієї-двох непрацездатних осіб соціальна норма житла при призначенні субсидії становить 75 квадратних метрів на домогосподарство. При цьому Комісія має право, як і раніше, розглядати призначення субсидії на понаднормову площу.

 

 

Варто знати

Громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця поінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (орендар — про осіб, які фактично проживають), їх соціального статусу, отримання доходів, які не декларувалися при зверненні, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, підприємств — виробників/виконавців житлово-комунальних послуг, купівлю товарів або оплату послуг, на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень, шляхом подання відповідних документів. У разі зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб подаються також нові заява і декларація

Громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії.

 

 

Показати ще
WordPress Lessons