Новини КиївщиниОбухівська ДПІ ГУ ДПС у Київській областіТериторіальні органи влади

ГУ ДФС у Київській області повідомляє

Роздрібна торгівля підакцизними товарами – лише з використанням РРО

Головне управління ДФС у Київській області звертає увагу, що постановою Кабінету Міністрів України №984 від 18.12.2017 року внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»№1336 від 23.08.2000 року.

Змінами  передбачено, зокрема, що дія  Постанови №1336 не поширюється на суб’єктів господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами. Згідно  внесених змін, суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами (в тому числі пивом)  для здійснення розрахункових операцій повинні використовувати виключно реєстратори розрахункових операцій. Використання розрахункових книжок  та  книг  обліку розрахункових операцій для цього  виду діяльності не передбачено.

Враховуючи вищезазначене, суб’єктам господарювання, які мають діючі ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та використовують розрахункові книжки  та  книги  обліку розрахункових операцій при розрахунках із споживачами, необхідно придбати відповідні РРО та внести зміни у додаток до таких ліцензій.

      Поверніть частину коштів, сплачених за переобладнання транспортного засобу на біопаливо

 У Головному управлінні ДФС у Київській області нагадують, що відповідно до ст.166 Податкового кодексу України платник податку на доходи фізичних осіб має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено  п.166.3 ст.166 ПКУ. Зокрема, до зазначеного переліку включається сума коштів, сплачених платником податку у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива – п.п.166.3.7 п.166.3 ст.166.

Згідно з п.п.166.1.2 п.166.1 ст.166 ПКУ підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається по 31 грудня включно, наступного за звітним податкового року.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинні відображатися вартість таких товарів (робіт, послуг) та строк їх продажу (виконання, надання).

Оригінали зазначених документів підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ (п.п.166.2.2 п.166.2 ст.166ПКУ).

На вимогу територіального органу ДФС та в межах його повноважень, визначених законодавством, платники податку зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку (абз. 2 п. п.«в» п.176.1 ст.176 ПКУ).

Фізична особа, яка має право на податкову знижку щодо суми коштів, сплачених у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу на  біопаливо, на вимогу органу ДФС, крім декларації про майновий стан і доходи повинна також надати відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, довідку про отримані у звітному році доходи, тощо. У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

 Декларуйте дохід, отриманий від здачі в оренду квартири

 Граничні терміни подання податкової декларації про майновий стан та доходи для громадян та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, що настає за звітним. За 2017 рік останнім днем подання декларації  є  02 травня 2018 року.

У разі отримання у 2017 році доходу від здачі в оренду квартири фізичній особі, незареєстрованій як самозайнята особа, такий дохід підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором  за ставкою 1,5 %.

Дохід, отриманий від здачі в оренду квартири громадянам слід зазначити у колонці 3 рядка 10.3 розділу II податкової  декларації про майновий стан і доходи, а податкове зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб (18%  від доходу) відображається у колонці 6 рядка 10.3 розділу II декларації  – як сума, яка підлягає сплаті до бюджету.

Податкове зобов’язання з військового збору (1,5% від доходу) відображається у колонці 7 рядка 10.3 розділу II декларації – як сума, яка підлягає сплаті до бюджету.

У розділі «Відомості про власне нерухоме (рухоме) майно та/або майно, яке надається в оренду (суборенду)» зазначається позначка «х» про надання майна  в оренду а також зазначається категорія об’єкта (для квартир – 3), адреса та інше.

Платники податків можуть отримати безкоштовно бланки податкових та консультації щодо їх заповнення  у Центрах обслуговування платників при ОДПІ ГУ ДФС Київщини.

Показати ще
WordPress Lessons