МедицинаНовиниНовини КиївщиниНовини Обухівщини

УБЕРЕГТИ СЕБЕ ТА ОТОЧУЮЧИХ ВІД ЗАХВОРЮВАННЯ НА ГРИП ТА ГРВІ

За інформацією Обухівського міжрайонного відділу лабораторних досліджень Державної установи «Київський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», якою проводиться щотижневий моніторинг рівня захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції в Обухівському районі, за поточний період 2018 року в Обухівському районі на грип та ГРВІ захворіло 3339 осіб. Викликає занепокоєння той факт, що середньотижневий показник захворюваності за період січень-лютий 2018 року більше аналогічного показника у 2017 році на 8%. Із загальної кількості хворих зареєстровано 33 випадки захворювання на грип, із них дорослих – 32 особи та 1 дитина віком до 4-х років. Це може свідчити про ускладнення епідемічної ситуації в Обухівському районі.

Щоб уберегти себе та оточуючи від захворювання на грип необхідно дотримуватися ряду елементарних правил. Обухівський міжрайонний відділ лабораторних досліджень надає такі практичні поради із профілактики грипу серед населення:

  1. Одним найбільш розповсюдженим та доступним засобом для профілактики грипу є ватно-марлева повязка на обличчя. Однак, це недостатньо эффективний метод захисту себе, а при захворюванні – оточуючих від зараження на грип та ГРВІ.
  2. З метою профілактики захворювання потрібно 2 рази на добу промивати передні відділи носа з милом. Рекомендується полоскати горло розчинами фурациліну, соди, відваром ромашки. Гарний профілактичний ефект дає промивання порожнини носу настоєм цибулі з медом (цукром). Рецепт настою: 3 столові ложки дрібно нарізаної цибулі залити 50 мл теплої води, додати 1/2 чайної ложки меду(цукру), настояти на протязі 30 хвилин.
  3. Необхідно пам’ятати, що інфекція легко передається через брудні руки. Проведені дослідження показали, що руки не менш 300 раз на добу контактують із виділеннями з носу та очей, зі слиною. При рукостисканні, через дверні ручки, поцілунки та обійми віруси переходять на руки здорових, а звідти у ніс, очі, ротову порожнину. Тому, на період епідеміїї або епідемічних ускладнень, треба відмовитися від рукостискання. Необхідно частіше мити руки, особливо під час хвороби та догляду за хворими. Також ефективним є протирання рук вологими серветками, що містять у своєму складі спирт. Намагайтеся не торкатися очей, носа або рота, оскільки вони є можливими «воротами» для потрапляння вірусу в організм. Досить ефективним засобом є змащування слизової носа будь-якими жировими мазями. Можна використовувати олію, коров’яче масло або настій часника з цибулею. Рецепт настою: мілко подрібнені 3-4 дольки часнику та ¼ цибулі залити олією, настояти 2 години, процідити.
  4. Слід уникати контактів із хворими особами.
  5. Незамінним є постійне провітрювання приміщення та проведення вологого прибирання. Регулювання вологості повітря у приміщеннях є одним з важливих способів профілактики грипу. Максимальна інактивація вірусу грипу відбувається при вологості повітря більше 50 %.
  6. Сприяє підвищенню резистентності організму прийом аскорбінової кислоти та полівітамінів. Вітамін С приймають по 0,5-1,0 г 1-2 раза в день. Треба відмітити, що більше всього вітаміну С знаходиться в соку квашеної капусти, а також в лимонах, ківі, мандаринах, апельсинах, грейпфрутах. В якості профілактичного засобу у період епідемії грипу можно приймати по 2-3 зубчики часнику, або по головці цибулі щоденно. Достатньо пожувати декілька хвилин зубчик часнику, або цибулі, щоб повністю очистити слизову роту від збудників.
Показати ще
WordPress Lessons