Новини ОбухівщиниОсвіта та наука

100-річчя бою під Крутами: в Українській СЗОШ І-ІІІ ступенів №2 вшановують пам’ять полеглих, що полягли у нерівному протистоянні

29 січня 1918 року кількасот студентів та кадетів виступили проти 6 тисяч більшовиків. Вони стримали наступ противника на Київ. Добровольці затримали ворога на чотири дні, це дало змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який означав міжнародне визнання нашої держави.

У розквіті сил загинули юнаки біля залізничної станції Крути (130 км на північний схід від Києва). 27 молодих хлопців, віком від 14 до 21 року потрапили після бою у полон до більшовиків і були ними замордовані. На похороні у Києві біля Аскольдової Могили голова Української Центральної ради Михайло Грушевський назвав їх героями. А наші сучасники називають їх першими українськими «кіборгами».

29 січня на вшанування пам’яті героїв перші уроки в нашому навчальному закладі розпочалися хвилиною мовчання. Про особливе місце цієї події в історії України, про жертовність і героїзм заради незалежної держави у кожному класі розповідали учні 10-А класу Левіцька Каріна, Гурська Вікторія, Колесник Софія, Загайський Арсен, Макаров Антон, а ще вони демонстрували фотографії, статті з періодичної літератури та репродукції. Ініційований учнівським самоврядуванням, усний журнал для 1-11 класів учні підготували разом із педагогом-організатором Сахно Риммою Григорівною.

Показати ще
WordPress Lessons