Новини Обухівщини

Чому вирубують ліс у Старих Безрадичах?

Враховуючи той факт, що на території Обухівського району почастішали випадки порушення вимог лісового законодавства, зокрема незаконної вирубки лісу, Обухівська РДА розглядає численні звернення громадян щодо можливого порушення вимог лісового кодексу України на території Обухівського району.

Варто зазначити, що на пленарному засіданні 25 сесії Обухівської районної ради 7 скликання 7 грудня 2017 року депутати районної ради звернулися з вимогою до Обухівської РДА вжити дієвих заходів щодо вирішення цієї проблеми. Отже Обухівська районна державна адміністрація з метою уникнення соціальних кризових явищ та акцій протесту в районі запросила представників ДП «Київське лісове господарство» на зустріч із громадськими активістами та громадянами, які невдоволені цією ситуацією. Зустріч відбулася 25 січня неподалік від с. Старі Безрадичі (це 39-й квартал Козинського лісництва), де й вирубали лісові насадження на території майже 7 гектарів.

Незважаючи на сильний мороз, спілкування тривало близько години. Діалог будували радник голови Обухівської РДА Cвітлана Сікорська, завідувач сектору екології Дар’я Жаврида, головний спеціаліст сектору з надзвичайних ситуацій Руслан Трегуб, головний лісничий ДП «Київське лісове господарство» Юрій Грінченко, а також громадські активісти: Ярина Яцун, представниця ГО «Єдина мрія» Вікторія Хохлата і представник громадського формування «Самооборона Обухова» Валентин Сиротюк.

Активісти були обурені навіть не тим, що вирубка може бути незаконною, це у них сумнівів не викликало. Їх більше непокоїло те, що їх вчасно не попередили про невтішну долю дерев на зазначеній ділянці.

Проте, Юрій Олександрович запевняє, що уся необхідна інформація була оприлюднена і відповідні установи були повідомлені про плани лісництва: «Перед тим, як створити комісію, ми попереджали місцеві органи самоврядування – сільські ради, щоб ті надали представника, який був би включений в комісію по лісопатологічному обстеженню та призначенню рубки. На дану вирубку, відповідно до санітарних правил, була створена комісія, яка виїжджала на місце, є акт лісопатологічного обстеження і вже після погодження переліку був виписаний лісорубний квиток і проведена законна вирубка», – зазначив він.

Лісорубний квиток – це основний документ, який надає дозвіл на вирубку лісу, за його відсутності рубка є незаконною. Як дізнатися про наміри лісового господарства щодо ділянок лісу поблизу вашого населеного пугкту та де можна побачити Лісорубний квиток, розповів головний лісничий ДП «Київське лісове господарство» Юрій Грінченко: «Як тільки погоджується перелік санітарних заходів з поліпшення якості лісів, цей перелік можна побачити на сайті Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства, а також на сайті Державного агенства лісових ресурсів за посиланням «Лісорубні квитки». Перелік цих квитків постійно оновлюється. Відсутність Лісорубного квитка на момент відвідування сайту користувачами могла бути спричинена технічними неполадками, адже на цьому сайті оприлюднюються Лісові квитки з усіх видів рубок по всіх лісогосподарських підприємствах України».

Проте, активісти вважають, що поширення інформації віртуально недостатньо, і висловлюють побажання щодо особистих зустрічей представників лісового господарства з громадою.

«Коли лісівники визначились із вирубкою, необхідно на початку року зібрати громаду й пояснити: де і чому будуть вирубувати дерева і як потім засаджувати цю ділянку. Було б добре, якби була спільна програма підтримки лісів на території цих громад», – поділилася своїм баченням Ярина Яцун.

За словами головного лісничого, основною причиною вирубки стала літня пожежа, внаслідок якої посохли дерева та була проведена суцільна санітарна рубка. Проте, ділянка в майже 7 га пустуватиме не довго: працівники лісового господарства запевняють, що на місці теперішньої вирубки вже за кілька місяців з’являться нові насадження.

Отож, навесні 2018 року на даній ділянці будуть проведені лісовідновлювальні роботи, висаджені лісові культури. Головною породою тут буде сосна звичайна з домішками дуба звичайного, дуба червоного та берези повислої. На 1 га буде висаджено близько 8 000, загальна кількість – близько 56 000 сіянців сосни, берези й дуба.

Як бачимо, Обухівська РДА готова до співпраці з громадою, адже впевнена, що будь-яку проблему можна вирішити шляхом продуктивного діалогу.

 

Показати ще
WordPress Lessons