Новини Обухівщини

Іван Рудяк відкритий для громади

Трохи більше місяця, як крісло голови Обухівської РДА посів Іван Рудяк. За час його роботи відбулося чимало зустрічей, він спілкувався з мешканцями сіл району, особисто об’їжджаючи їх, проводив прийоми громадян. Адже переконаний, що для того, аби зрозуміти і допомогти, потрібно вибудувати діалог саме з простими громадянами.

Мав ряд зустрічей із депутатами районної ради, громадськими активістами, сільськими головами, зоозахисниками, волонтерами, селянами, благодійниками, підприємцями. «Я хочу, щоб була комунікація, це дуже необхідно задля вирішення тих проблем, з якими до мене приходять люди», – поділився з нами Іван Сергійович. Не може не радувати той факт, що люди в Обухівському районі не байдужі до проблем, вони шукають шляхи їх вирішення. Приємно і те, що з приходом нового керманича району, цих людей чують і дослухаються до їхніх думок.

– Іване Сергійовичу, Ви відносно недавно призначені на посаду голови Обухівської РДА, поділіться враженнями.

– Перше враження – це надпотужна завантаженість. Мій робочий день розпочинається о 5 годині ранку і закінчується о 22 годині. А зараз, коли випав сніг і ситуація на дорогах району, м’яко кажучи, бажає кращого, працюю цілодобово. Державна діяльність від громадської дуже відрізняється, я ніби потрапив у інший світ. Але на місці критичних питань з’являється багато можливостей розвивати свою країну на окремо взятій території, і це дає силу та натхнення.

– З якими складнощами зіштовхнулися за час роботи на посаді?

– Найперша складність – це недостатність комунікації між усіма органами місцевої влади, кожен був замкнутий у своєму просторі, своїх проблемах. Ми спробували всіх об’єднати навколо єдиної, спільної мети – розвитку своєї країни, зокрема Обухівщини. Зараз ми об’єднали зусилля і почали працювати разом. Вийшло достатньо ефективно, зокрема вже є співпраця і з містом Обухів, співпраця ради та адміністрації, співпраця з сільськими головами, порозуміння, підтримка, стратегічне бачення – все виходить достатньо ефективно, що не може не радувати. Є й інші складнощі, наприклад, недостатність бюджетного фінансування. Хотілось би зробити все й одразу, але не вистачає грошей. А взагалі складнощі – це можливість проявити себе в роботі і спонукання працювати ще більше, ще краще, ще ефективніше. Складнощі мене не лякають, а навпаки – стимулюють рухатись далі. Також не встигли поремонтувати дороги, бо це кінець року і багато доріг в аварійному стані. Ремонтувати їх сьогодні складно, бо немає належних погодних умов.

– Ми знаємо, що Ви об’їжджали села району. Чи вдалося скрізь побувати? Які проблемні моменти вдалося побачити?

– Об’їхав не всі села, лише частину району, бо кожен населений пункт забирає практично цілий день. Побачив як живуть і працюють місцеві люди. Подивився як працюють садочки, школи, будинки культури, амбулаторії та ФП, поспілкувався з місцевою громадою. Насправді у всіх селах проблеми дуже схожі, схожі невирішені питання. Однозначно скрізь не вистачає розвитку соціальних об’єктів, бракує комерційних компаній, які могли б наповнювати бюджети і створювати робочі місця, фактично відсутній інвестиційний клімат. Дороги, освітлення – це ключові проблеми. Освітні заклади потребують модернізації, ми над цим уже працюємо. Бажають кращого спортивні гуртки та майданчики. Не достатньо якісно працюють правоохоронні органи, неукомплектований штат поліцейських, мало встановлено відеоспостережень. Всі ці питання в стадії вирішення.

– Що плануєте вирішувати першочергово?

– Перше – це налагодження комунікації, щоб органи місцевої влади і самоврядування зрозуміли для чого я прийшов на цю посаду, що я дійсно хочу зробити Обухівський район найкращим в Україні. А далі все по черзі про що ми говорили. Це і створення привабливого інвестиційного клімату, і підтримка державних проблем по субвенціях, по розвитку інфраструктури. Ну і системні, мережеві зміни, проекти, які будемо втілювати в кожному населеному пункті. Доцільно згадати і про об’єднання територіальних громад. Ми постійно чуємо і бачимо це в кожному населеному пункті, ми також над цим працюємо, ми не тримаємось за державну адміністрацію, хочемо делегувати повноваження та перенаправити бюджет саме в ОТГ, створити ОТГ по всій території Обухівського району, щоб налагодити якісну співпрацю між владою і громадою.

– А як щодо автотраси «Обухів–Українка–Трипілля»? Там почали укладати асфальт, але є незадоволені громадяни, можете прокоментувати цю ситуацію?

– Дорога «Обухів–Українка–Трипілля» – обласного підпорядкування, замовником була Служба автомобільних доріг. Компанія, що виконує роботи, виграла тендер не так давно і отримала гроші на виконання робіт наприкінці року. Оскільки стан цієї дороги критично-аварійний, було направлене відповідне звернення до виконавця, щоб у цьому році зняти шар старого покриття, покласти технічний шар асфальту і залишити так дорогу до весни для безпечного пересування автотранспорту. В процесі вивчення цього питання ми створили робочу групу і, маючи досвід спілкування з керівниками промислових підприємств, які розташовані уздовж цієї дороги, відвідавши ці потужні підприємства, є розуміння, що там працюють тисячі людей. Вирішили, не втручаючись глобально в проект цієї дороги, внести невеличкі зміни, врахувати побажання підприємств, перенести зупинки більш зручно, створити зручні переходи, іншими словами, створити комфортні умови для тих, хто найбільше користується цією дорогою. Після зустрічі з делегатами цих підприємств ми розуміємо, що поточного ремонту замало, це лише перший етап, бо другим і третім етапом буде створення освітлення на цих вулицях, створення ливневих каналізаційних споруд, щоб не утворювались калюжі і воді було де подітися, і головне, щоб не руйнувався цей асфальт. Ми чуємо всі зауваження від громадян і самі також мали певні зауваження до виконавців робіт, але загалом вважаємо, що процес відбувається правильно. І те, що ми створили зараз, дасть можливість пережити зиму, знизивши аварійно-небезпечні ситуації. Не втративши цю дорогу, ми її допрацюємо навесні. Хоч ця дорога і державного значення і не на балансі району, ми доклали всіх зусиль, щоб проект реалізувати якісно.

– Зараз триває об’єднання територіальних громад. Що чекає на Обухівщину?

– Це один із найважливіших пріоритетів. Ми хочемо, щоб відбулося добровільне об’єднання в Обухівському районі, але щоб це було соціально і економічно обґрунтовано, щоб кожна громада мала свій потужний потенціал: школи, садочки, амбулаторії, будинки культури, дорожну інфраструктуру, щоб все було враховано, а головне – зручно для кожного населеного пункту, який об’єднується. Але, крім цього, має бути економічна складова, щоб бюджету вистачало на потреби громади, щоб кожне село було інвестиційно привабливим, Щоб була можливість розвитку бізнесу на територіях, адже це дасть робочі місця, а також можливість селу жити безбідно, бо податки будуть спрямовані до сільського бюджету.

– Які основні завдання Ви ставите перед собою на 2018 рік?

– Можливо, я скажу дуже амбіційно, але є велике бажання докласти всіх зусиль і зробити все для того, щоб Обухівський район став показовим в Україні. Ставлю за мету виконати всі завдання соціально-економічних програм, які заплановані на 2018 рік. Щоб ми самі себе здивували і здивували свою громаду, відбудувавши дороги, залучивши потужні інвестиції. Покращення освітньої галузі, а точніше забезпечення дітей належними умовами для навчання. І, зрештою, створення потужних самодостатніх ОТГ, які будуть розвиватися і контролювати обрану ними владу.

Очільник району має чимало планів і ми йому бажаємо, щоб усе задумане стало реальністю у 2018 році. Іван Сергійович готовий до конструктивного діалогу з громадою і в подальшому планує проводити виїзні прийоми громадян у різних адміністративно-територіальних одиницях Обухівського району. Маєте питання? – Підтримуйте комунікацію зі своїм сільським головою і ви будете поінформовані про заплановані виїзні прийоми громадян саме у вашій адміністративно-територіальній одиниці.

Показати ще
WordPress Lessons