Новини Обухівщини

Негода об’єднує

У зв’язку зі снігопадами, які не вщухали останні кілька діб, ситуація на дорогах різко змінилася: покриття не лише вкрилося снігом, а подекуди й обледеніло, як результат – кілометрові затори, сотні машин в кюветах, повалені дерева, що не лише обмежують рух, а й залишають без освітлення будинки. Боротися з негодою довелося і на Обухівщині. Саме тому голова Обухівської РДА Іван Рудяк 20 грудня провів нараду, де обговорювалися питання вирішення ситуацій, що створюються внаслідок складних погодних умов шляхом консолідації усіх служб, які мають відношення до вирішення екстрених ситуацій в умовах негоди. На нараді були присутні заступник голови РДА Олексій Мошковський, завідувач сектору ЖКГ Обухівської РДА Євгеній Бойко, сільські голови Григорівки та Малої Вільшанки Сергій Кисіль та Людмила Литовченко, а також представники Обухівського РайДУ, Конча-Заспівського ДЕУ, ТОВ «Обухівтранс», Обухівського районного підрозділу ПАТ «Київобленерго», Козинського лісництва, Обухівського відділу поліції та Обухівського РВ ГУ ДСНС України в Київській області.

«У нас із вами є одна загальна проблема, яку ми повинні вирішити, тому потрібно з’ясувати, хто на кого може розраховувати і як ми будемо комунікувати. У нас не найскладніший район, але є проблеми і тут. Тому пропоную працювати командно, не розділяти зони відповідальності, а працювати спільно, щоб бути прикладом для інших», – зауважив Іван Рудяк.

Чи не основною проблемою на дорогах в такий час є автомобілі, зокрема фури, які, сподіваючись «проскочити» небезпечну зону, злітають у кювет. Одними з найбільш проблемних ділянок, де найчастіше трапляються аварійні випадки, є вали в селах Гусачівка, Мала Вільшанка, Трипілля та Халеп’я, також даються взнаки перемети на дорогах між полями. Щоб забезпечити безперебійний рух транспорту, дорожні служби працюють на повну, залучаючи всі автомобілі, проте, проблемним залишається питання кадрів і кількості одиниць спеціальної техніки. Тому було прийняте рішення створити карту доріг із позначенням найбільш аварійних точок та місць, де б могли перебувати фури під час негоди. Планується, що поліція буде зупиняти вантажівки та спрямовувати їх на спеціальні майданчики, де ті перебуватимуть, доки дороги не будуть безпечними для проїзду. Незважаючи на те, що в поліції всього 3 патрульні машини та одна слідчо-оперативна група, представник правоохоронних органів зазначив, що поліція буде намагатися залучати додаткові сили і засоби на дороги, щоб уникати проблемних ситуацій. Зі свого боку рятувальники з районного відділу ДСНС, відповідно до заявок, що надходять, виїжджають на виклики – допомагають витягувати з кюветів машини, спилюють дерева, але їхні можливості також не безмежні. Якщо службовий КамАЗ рятує легкові автомобілі та автомобілі швидкої допомоги, то фура навіть такому силачу не під силу.

Відкритим залишається питання розчищення доріг та посипання їх піщано-сольовою сумішшю, адже в Обухівського РайДУ не вистачає ні технічних ресурсів, ні людських. В організації є всього 2 машини, які розчищають дороги. Одна 10-тонна машина на 2-й швидкості розсипає і чистить від 5 до 8 кілометрів доріг. За 14 годин роботи одна машина робить 4 рейси, 2 машини – 8 рейсів. (5х8=40 км). І після цього людині потрібен відпочинок хоча б 8 годин. Усього Обухівське РайДУ обслуговує 263 км доріг. Отож, дороги можливо почистити за 5 діб за умови, якщо не повертатися на старі ділянки і займатися тільки цим, а не витягувати з переметів машини. Тому активно  обговорювалося питання взаємодії Обухівського РайДУ та Конча-Заспівського ДЕУ, яке обслуговує дороги державного значення, що проходять в тому числі і через обухівський район.

Також було вирішено подати офіційне звернення до КОДА та до голів сільських рад із проханням допомогти з кадрами, що могло б прискорити ліквідацію наслідків негоди.

Наостанок учасники наради обмінялися контактною інформацією, яка допоможе працювати швидко і злагоджено.

Показати ще
WordPress Lessons