МедицинаНовини Обухівщини

Що змінить медична реформа в селах?

(Юрій Тимченко – головний лікар районного центру первинної медико-санітарної допомоги)

Ні для кого не секрет, що система охорони здоров’я, яку ми отримали в спадок від радянських часів, давно застаріла. У сучасному реальному житті медицина, в якій поняття «безкоштовна» звучить як насмішка, є малоефективною. Вона не задовольняє ні тих, хто надає медичні послуги, ні тих, хто їх отримує. З іншого боку, ламати завжди легше, ніж будувати щось нове.

Нинішнє оновлення медичної  галузі обіцяє реальні результати, в тому числі в селах, причому вже найближчим часом. Чи правда це, чи безпечні ці зміни для селян? У чому саме вони полягатимуть? З цим питанням ми звернулися до провідного фахівця, депутата районної ради 7-го скликання, голови комісії соціального захисту охорони здоров’я, члена Госпітальної ради Васильківського госпітального округу, головного лікаря районного центру первинної медико–санітарної допомоги  Тимченка Юрія Олександровича. За фахом він лікар акушер–гінеколог, має вищу категорію та медичний досвід більш ніж 30 років. На посаді головного лікаря працює з березня 2017 року.

  • Юріє Олександровичу, зараз активно та жваво обговорюється тема медичної реформи на селі, адже вона стосується здоров’я кожного. Розкажіть про зміни в медицині, які виникли внаслідок цієї реформи.
  • Реформа розпочинається з первинної медичної допомоги, тобто з сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. У селах сімейного лікаря обирає місцева громада. Тарифні ставки заробітної плати для лікаря первинної допомоги будуть скасовані. Сільські громади нарешті зможуть суттєво покращити первинну допомогу. Створивши для лікаря гідні умови життя і праці, села зможуть запросити перспективних спеціалістів. Гідну заробітну плату забезпечить держава. Кваліфіковані лікарі готові працювати в селах, якщо на додаток до хорошої зарплати вони матимуть житло з водопостачанням і опаленням, обладнане місце роботи та відшкодування витрат на пальне для службового транспорту. Якщо в селі проживає невелика кількість людей, один сімейний лікар може обслуговувати декілька населених пунктів, які розташовані поряд. У цьому випадку лікар отримує підтримку декількох місцевих громад.
  • А як обрати сімейного лікаря?
  • Ви можете обрати будь-якого терапевта для дорослого, педіатра для дитини або сімейного лікаря для всієї родини незалежно від місця вашого проживання чи реєстрації. Якщо ви вже маєте лікаря, який доглядає вас або членів вашої родини, ви до нього звикли і довіряєте йому, просто підпишіть з ним декларацію. А Національна служба здоров’я України заплатить вашому лікарю за вас. Якщо лікар, який «вів» вас до початку приписної кампанії, з якихось причин вас не влаштовує, саме час знайти того, кому ви готові довірити своє здоров’я.
  • Де ж шукати кваліфікованого професіонала?
  • Дізнайтеся про сімейних лікарів, які працюють у найближчих до вас амбулаторіях сімейної медицини чи поліклініках. Розпитайте сусідів та знайомих, чи подобається їм їхній сімейний лікар, чи влаштовують їх його методи профілактики, обстеження та лікування. Зверніться у місцевий відділ охорони здоров’я, де вам зможуть надати інформацію про сімейних лікарів у вашому населеному пункті чи районі. До початку приписної кампанії буде створена єдина відкрита електронна база, прив’язана до мапи, де ви також зможете обрати лікаря, до якого зручно та швидко дістатися.
  • Якщо з лікарем вже визначилися, що далі?
  • Як тільки буде оголошено про початок приписної кампанії, ви зможете підписати декларацію із сімейним лікарем. Це ви зможете зробити в будь- який час, навіть під час першого звернення. Декларація підписується безстроково і діє до моменту, поки ви не вирішите змінити лікаря. Поки лікар не набере 2 000 пацієнтів, він не може відмовити в підписанні декларації.
  • Які саме послуги надаватиме сімейний лікар?
  • Лікар первинної медичної допомоги – це спеціаліст, який має всю інформацію про ваше здоров’я. Завдяки цьому він бачить взаємозв’язки та може визначити, на якій стадії потрібне втручання профільного спеціаліста. Інформація про стан здоров’я пацієнта буде міститися в електронній системі охорони здоров’я. Навіть коли громадянин перейде до іншого лікаря, уся інформація буде доступна. Головний обов’язок лікаря первинної медичної допомоги – вчасно попередити або виявити захворювання на ранній стадії. А також надати невідкладну допомогу при гострих станах і раптових погіршеннях стану здоров’я: високій температурі тіла, гострому і раптовому болю, порушенні серцевого ритму, кровотечі, інших станах, захворюваннях, отруєннях і травмах, що потребують невідкладної допомоги.
  • Чи не скасовує нова медична реформа педіатрів для сіл?
  • Ні, навпаки педіатри отримають фінансові заохочення на тих же умовах, що й сімейні лікарі, адже вони так само є лікарями первинної медичної допомоги. При цьому річна фінансова виплата на кожну дитину буде навіть вища за середню. Так само, як і сімейних лікарів, громадяни можуть обирати окремо педіатра для своєї дитини, або обслуговуватися всією сім’єю в одного сімейного лікаря. Проте, декларацію про вибір лікаря має підписати кожен член родини особисто. Педіатр безоплатно вакцинує дітей згідно з календарем профілактичних щеплень.
  • Юрію Олександровичу, розкажіть, будь ласка, про екстрену допомогу. Від того, наскільки швидко і якісно вона буде надана, часом залежить життя. Які тут зміни?
  • Коли громадянину необхідна екстрена спеціалізована допомога, він звертається до будь-якого закладу екстреної допомоги. Лікування випадків, які загрожують життю, будуть покриті державою на 100%.
  • За який час повинна приїхати карета швидкої допомоги до пацієнта?
  • У разі екстреного звернення, бригада невідкладної допомоги має прибути на місце події протягом 10 хв., а в населені пункти за межами міста – впродовж 20 хв. з моменту отримання звернення. З урахуванням метеорологічних умов, а також стану доріг, ці нормативи можуть бути перевищені, але не більше ніж на 10 хв.
  • Що найважливіше в системі охорони здоров’я, на Вашу думку?
  • Гарантія від держави, що, за потреби, кожен громадянин отримає медичну допомогу, на яку має право за законом і за яку платить податки. Незважаючи на офіційно безоплатну медицину, часто вже у лікарні нас питають, чи маємо гроші на ліки чи лікування.
  • Відомо, що в усьому цивілізованому світі існує така форма соціального захисту як страхова медицина. Що думаєте про неї Ви, чи можливо її запровадження в Україні?
  • Так, звичайно. Нова медична реформа – це і є той перший крок до впровадження медичного страхування. Держава вже надає мінімальний пакет медичних послуг та фінансові гарантії права громадянина отримувати захист свого здоров’я.
  • Поговорімо конкретно про Обухівський район. У селах медичною допомогою займаються ФПи (фельдшерські пункти) та амбулаторії. Вони у нас забезпечені всім?
  • ФПи, згідно з матеріально–технічним забезпеченням, укомплектовані в мінімальному обсязі. Але ця забезпеченість застаріла, бажано її оновити.
  • Тобто перспективи оновлення немає?
  • Є закон Президента України про сільську медицину. Будуть виділятися кошти, до речі немалі, для сільських амбулаторій і ФПів. Відповідно до нормативів, передбачено забезпечення їх матеріальної бази.
  • Скільки ФПів і амбулаторій у районі на сьогоднішній день?
  • 22 ФПи і 8 амбулаторій.
  • Чи планують їх закривати у зв’язку зі змінами?
  • Нічого закривати не планують. Єдине – у нас реально є дефіцит медичних кадрів. Це пов’язано з тим, що дуже низькі заробітні плати у тих людей, які відповідають дійсно за найцінніше – людські життя.  Ви тільки уявіть: приходить молодий лікар на роботу і отримує заробітну плату в межах 3000 гривень, чи задовольнить це людину, яка віддала навчанню на медичному факультеті близько 10 років життя?
  • До речі, яка середня тривалість життя в Обухівському районі?
  • У нас є такі статистичні дані: жінки – від 68 до 70 років, чоловіки – 65 років.
  • Втім, це значно менше, ніж у країнах ЄС. Це пов’язано не лише з якістю медичного обслуговування, правда? Адже від лікарів залежить не все, а й із цілою низкою факторів, зокрема ставленням українців до власного здоров’я. Тож які фактори сприяють покращенню здоров’я, що залежать від нас, але потребують фахової поради лікаря? Можливо, це харчування, споживання води, рухова активність, загартовування, шкідливі звички, повноцінний відпочинок та сон?
  • Скажу так: людина завжди дбатиме про своє здоров’я, якщо буде знати скільки воно коштує. Тільки «рублем» можна виховати культуру піклування про власне здоров’я. Вважаю, що державна медицина повинна насамперед конкурувати з приватною. У державних лікарнях має бути аналогічна якість, але наші послуги повинні бути нижчі, щоб у людини був вибір.
  • Для чого, на Вашу думку, проводиться нова медична реформа? Можливо, щоб не було корупції, чи щоб була конкуренція?
  • Мета цієї реформи – нормальна, кваліфікована медична допомога кожному жителю України. Це найголовніше.

Маємо сподівання, що медична реформа відбудеться грамотно і в містах, і в селах, що її кінцевою метою буде зростання середньої тривалості життя і зменшення захворюваності населення України. Це два основні показники, на які варто орієнтуватися, хоча насправді їх набагато більше. Знову ж таки, кожному жителеві гарантується певний мінімальний обсяг медичної допомоги за кошти бюджету. Мешканці сіл повинні чітко розуміти, які саме медичні послуги вони можуть дозволити собі безкоштовно, адже більшість із них не хочуть звертатися до лікаря через бідність, бо знають, що коштів може не вистачити, терплять і до  останнього вірять в «святу воду», не розуміючи до чого можуть привести «підводні камені» їхнього страху. Пізня діагностика може обернутися ще більшими проблемами.

Зрештою, тільки тоді, коли селяни зрозуміють, що медична реформа, як то кажуть, для людей, повернута до них обличчям, має стабільну матеріальну базу і відповідає всім сучасним вимогам, вона буде співзвучна з головним принципом медицини – «Не нашкодь!», а також «Поспішай повільно».

Показати ще
WordPress Lessons