Новини Обухівщини

Міжнародний день людей похилого віку

Міжнародний День людей похилого віку, що відзначається щорічно 1 жовтня виник з ініціативи Генеральної Асамблеї ООН, яка закликає уряди і влади зосередити свою увагу на сприянні у вирішенні проблем людей третього покоління. Наше цивілізоване суспільство існує для людей всіх вікових категорій. Нашими спільними зусиллями цілком можливо забезпечити не лише щоб люди жили довше, але й щоб наше життя було більш якісним, повноцінним, різноманітним та приносило глибоке задоволення. Людина, яка дожила до похилого віку, гідна поваги тільки тому, що їй по милості божій це вдалося. Далеко не всім дано таке величезне досягнення і благовоління – відчути мудрість своїх років. Літній вік людини зовсім не означає, що вона ні на що не здатна. Навпаки: те, що може літня людина, не властиве молоді – це мудрість, це передача свого досвіду і терпіння, наполегливості та здатності досягати поставлених завдань, ментальної гнучкості і толерантності, яка в достатку в літніх людей. В наймудрішій книзі на землі в Біблії, відкрито говориться про те, що від нашого ставлення до наших батьків безпосередньо залежить наша власна тривалість життя. Зневагою до проблем літніх людей ми сіємо власні проблеми в майбутньому.
Теплим і сонячним вересневим днем ветерани села Халеп»я відзначали День літньої людини. Для проведення свята ветерани обрали приміщення сільської бібліотеки, де перед ними гостинно відкрила двері господиня Людмила Сигізмундівна. Гостей чекав стіл, наповнений солодощами: печивом. цукерками, фруктами та солодкою водою. На свято прийшли халеп»янські ювіляри, члени гурту «Калинонька», керівництво села, депутати, гості з Обухова, представники молодого покоління халеп»янців – квартет школярів під керівництвом вчителя Тимошенка В.В. Вони привітали ветеранів, за плечами яких довгий віковий шлях та життєвий досвід, які страждали під чорним крилом голодомору, вистояли у кривавому пеклі Другої Світової війни, відбудували зруйновану війною державу та й тепер посильно допомагають молодшим творити майбутнє. Діти читали вірші про ветеранів та виконали пісню «Люблю коли…» про золоту осінь природи та людського віку.

Офіційну частину свята продовжила голова сільської ради Домбровська Галина Андріївна, директор школи Орловська Аліна Михайлівна, голова первинної організації ветеранів села Нікуліч Віктор Миколайович, депутат Хондич Іван Охрімович, голова районної ради ветеранів Третякова Тамара Дмитрівна, господиня бібліотеки Людмила Сігізмундівна. Вони від щирого серця привітали присутніх зі святом, відмітили, що людина, яка дожила до глибокої старості – то є щаслива людина, не зважаючи на проблеми здоров’я, політичні та економічні негаразди. Також вони вручили Подяки ювілярам та працюючим ветеранам, побажали зібранню міцного здоров’я, добра і миру, теплої і щасливої осені їх життя.

Окрасою свята був співочий гурт «Калинонька», створений в 2010 році в складі якого 8 осіб: Казідуб Тетяна Олексіївна – художній керівник гурту, за спеціальністю бухгалтер; за покликанням поетеса. Поле їх трудової діяльності різне, але всіх їх об’єднує любов до української пісні, духовність, розвинені творчі здібності, людяність та любов до ближнього. В їх виконанні звучали старовинні та аматорські пісні: «Хата вікнами в сад», «Біленька хата», «В зеленім саду», «Душею полину», «Калинонька».

Далі в теплій, невимушеній атмосфері, за чашкою чаю, ветерани згадували прожите. Казідуб Т.О. читала власні та Зазірної З. вірші, навіяні спогадами про молодість, кохання, вірність, тяжке вдовине життя в біленькій хаті, віру, надію, любов та мудрість, які не дозволяють тужити за прожитими роками. Вірш Зазірної З. «Матір війни» – щемлива розповідь про страшні роки війни, материнський біль за загинувшим сином та радість за тих, хто повернувся живим, черствість деяких молодих до своїх близьких. Цікавими, емоційно насиченими були вірші Казідуб Т.О «Іде мій син до армії», «Хто ви такі?», «Розповідь про старість.»

Цікавими були спогади про післявоєнні роки Хондіч І.О. його життєвий шлях типовий для того часу: школа, армія, навчання, партійно – господарська робота, педагогічна робота в 30 років. В його доробку реконструкція центру села: (контора, дитсадок, школа, магазин); нові дороги в селі; організація ефективної роботи ферми з кращими в районі високими надоями та зарплатами; придбання обладнання для шкільних кабінетів і багато чого іншого зробленого для блага села і сільчан. Найщасливіші події в житті- одруження, народження дітей «два синочка і крихітка дочка», внуків, правнуків, повна віддача і задоволення від зробленого для інших. Він вважає себе щасливою людиною, але його душа болить за майбутнє і проте його вражає низька політична культура депутатів в парламенті.

Наприкінці свята Нікуліч В.М. подякував спонсора цього дійства Домбровську Г.А. за матеріальну підтримку ветеранського люду та побажав ій тримати на контролі життя та побут ветеранів, подякував всім ветеранам за участь в проведенні заходу.

Цікаво і змістовно відзначили День людей похилого віку в селі Германівка. Саме в цей день виповнилось 40 років їх пісенному гурту «Барвінок». За ці роки в житті колективу відбулося багата цікавих подій, свят, концертів. Як і кожне українське село – Германівка надзвичайно співуча. Германівські музики та вокалісти відомі в районі,області та за її межами. Вони закохані в українську народну пісню, яскравим пропагандистом якої є їх фольклорний ансамбль «Барвінок», створений 40 років тому сільським маестро Іваном Федоровичем Домашенко. На той час в хорі налічувалось близько 60 учасників. Першими з них були нині вже покійні: Лідія Карапота, Марія Гордієнко, Уляна Юзба, Уляна Давиденко, Олександра Ільченко, Галина Крижанівська, Олександра Кравченко Надія Янусенко, Галина Євтушенко, Теодосій Павлишин, Василь Молодід, пам»ять про яких глядацький зал вшанував хвилиною мовчання. Почесними учасниками хору залишились присутні в залі ветерани: Марія Коваленко, Ніна Коваленко, Олена Онищенко, Анатолій Мерщій, Галина Сікаліна, Григорій Хлистун, Надія Молодід.

На сьогодні в селі існує лише фольклорний ансамбль «Барвінок. Нинішній керівник «Барвінку» Павло Федорович Захарченко працює в селі з 1975року . В ті далекі часи це був дуже популярний естрадний колектив, який об’їздив разом з агітбригадою всі села, і польові стани району. Вони виступали на святах села, Святах Івана Купайла, приймали участь в районних, обласних та республіканських оглядах, стали одного разу учасниками міжнародного фестивалю пісні. Павло Федорович Богом обдарована особистість- сільский інтелегент, культпрацівник, чудовий організатор, музичний педагог, поет і композитор. До складу сьогоднішнього ансамблю входять 12 осіб: Коваленко Н.П., Литвин Л.П., Терещенко О.О., Сахно В.Д., Барановська К.П., Смотрич К.М., Джулай О.С., Палій М.П., Шафаренко Н.С., Захарченко Н.С., Захарченко П.Ф., Джулай М.В., Проценко М.І., Сухіль К.І. Всі вони яскраві особистості з різними обличчями, характерами, звичками, голосами, але разом – це один потужний, багатобарвний голос, що проникає глибоко в душі слухачів і в залежності від музичного чи поетичного матеріалу, викликає почуття болі і смутку, ніжності і любові, радості і віри у краще майбутнє.

Святковий і одночасно ювілейний концерт відбувся на звичній їм сцені рідного будинку культури, куди були запрошені ветерани села, рідні та знайомі, гості, і звичайно діти – окраса села. Гостей зустрічав на порозі сільський духовий оркестр гімном села Германівки. З вітальним словом до ветеранів села та ветеранського хору звернулась голова сільської ради Слюсар Валентина Іванівна, яка висловила глибоку вдячність всім ветеранам села і ветеранам – ювілярам зокрема, згадала їх славну історію та нагороди, побажала учасникам гурту міцного здоров’я сімейного благополуччя, миру та злагоди, передала вітання та Подяку завідуючої територіальним центром Рохманюк О.О. До вітань приєдналась голова райради ветеранів Третякова Т.Д. Вона вручила Подяку і солодкий сувенір, побажала всім творчих успіхів та солодкого життя. Ще один солодкий подарунок ювілярам вручила сім’я Шевченків, тимчасово переміщених осіб з Луганщини. Тож, любі «барвінчанки», нехай вам ще довго здоровиться і співається, нехай ваші барвінкові пісні і мелодії як найдовше несуть радість та приємний настрій людям.

Щирим і зворушливим були вітання вихованців дитячого садочку «Сонечко», учнів Германівської школи ім. Братів Гетьманів, гімназії та школи мистецтв, в яких звучали побажання ветеранам ясних сонячних днів, доброї пенсії, низьких цін, посильного господарства, цікавих телепередач, приємного читання літератури, та ні в чому собі не відмовляти. На такі привітання бурхливо реагував і дружно аплодував глядацький зал.
Пісеньки дитсадочку в барвінковому віночку перегукувалися з піснями школярів та ветеранського гурту. Звучали старовинні народні, аматорські, популярні, сучасні пісні. Це було неймовірне свято української пісні.

Закінчилось святкове дійство заключним словом сільської голови . Валентина Іванівна подякувала творчому колективу «Барвінок», всім учасників цього концерту, спонсорам, за допомогою яких відбулося свято.

Показати ще
WordPress Lessons