НовиниНовини Уряду України

Інформаційний дайджест новин Кабінету Міністрів України за 15 лютого 2021 року

Департамент навколишнього середовища, продовольства та сільських справ Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії (DEFRA) узгодив сертифікат для ввезення рибних продуктів до України.
У Києві відбувся меморіальний захід, присвячений Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Біля Меморіалу воїнам України, полеглим в Афганістані, зібралися ветерани, родини загиблих, військовослужбовці, представники Мінветеранів та КМДА.
Комітет ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування  під час чергового засідання схвалив до другого читання та в цілому проект Закону, який передбачає відновлення конкурсів на посади державної служби (№4531). Зокрема, конкурси для категорій «А», «Б» та «В» пропонується оголосити протягом  6 місяців з дня набрання чинності Закону. Термін дії контрактів при цьому складатиме 9 місяців.
До 18 лютого Мінрегіон підготує звіт, у якому будуть представлені підсумки розслідування, результати перевірок та пропозиції щодо вдосконалення ринку соціальних послуг.
НАДС підготувало проект закону, що передбачає дієвий механізм скорочення вакансій, на які протягом року не було призначень, а також проект Порядку формування фонду оплати праці в державному органі.
Головним розпорядникам коштів державного бюджету необхідно подати проекти паспортів на погодження до Мінфіну з метою забезпечення виконання норм бюджетного законодавства та недопущення зупинення реалізації відповідних бюджетних програм.
Під час засідання ради обговорили наступне: проект Стратегії реформування державного управління на період до 2025 року; питання оптимізації граничної чисельності працівників органів державної влади та фінансування оплати праці; проблеми функціонування центрів надання адміністративних послуг у зв’язку з оптимізацією районів (райдержадміністрацій) та ін.
Переможець був обраний в результаті відкритого аукціону, який нещодавно відбувся на платформі ProZorro.
15 лютого Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь в ініційованій Канадою конференції, на якій 52 держави схвалили Декларацію проти застосування свавільних арештів у міждержавних відносинах. 
Законопроект, який дозволить користуватися цифровими паспортами нарівні з паперовими, у першому читанні підтримала Верховна Рада 4 лютого. 
Найбільше фінансувалася освітня сфера, на розвиток якої регіони отримали 81 млрд 224 млн грн.
Кредитні кошти, які надає ЄІБ для реалізації проекту – це можливість для міст України залучити ресурс для придбання нових сучасних трамваїв, тролейбусів, вагонів метрополітену, електробусів, а також для розширення мережі електротранспорту та запуску нових маршрутів. У рамках проекту і надалі планується впровадження підпроектів з розвитку міського пасажирського транспорту в 11 містах України: Києві, Харкові, Львові, Тернополі, Луцьку, Сумах, Запоріжжі, Одесі, Миколаєві, Івано-Франківську та Чернігові.
На сьогодні до Фонду державного майна України передано на приватизацію 4 державних підприємства – учасників Державного концерну спиртової та лікеро-горілчаної промисловості (концерн «Укрспирт»). Йдеться про «Бучацький мальтозний завод», «Гайсинський спиртовий завод», «Тростянецький спиртовий завод» та «Вінницький лікеро-горілчаний завод».
Опера «LE» трансформує образ Лесі Українки та відкриває її для людей по-новому: показує її живою людиною, борцем, освіченою просвітницею, яка закладала основи української державності, вписавши українську культуру у світовий контекст. Це історія про те, чим жила Леся Українка, про що мріяла, і як її мрія здійснилася. У творі постає образ бунтарки, якій близькі романтизм Гейне і драматизм Міцкевича, філософія Ніцше і високе художнє слово Байрона та Шекспіра. У виставі звучать українська, англійська та німецька мови.
Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко підписав Меморандум про взаєморозуміння з ключовим державним інвестиційним фондом Об’єднаних Арабських Еміратів компанією Mubadala, що керує портфелем активів та інвестицій в ОАЕ й за кордоном, у розмірі більш ніж $850 млрд. Підписання Меморандуму спрямоване на розвиток міжнародного партнерства у сфері безпечності харчових продуктів, розвитку торгових відносин та реалізації спільних інвестиційних проектів.
За словами керівника відомства, до трагедії могли призвести наслідки боротьби із гризунами на полях або безвідповідальний підхід до утилізації протруєного зерна, яке могли просто викинути на поле. 
“В цілому, за розрахунками Мінекономіки на базі даних Держстату, падіння ВВП за 2020 рік становило 4,2% (п/п), що виявилося суттєво кращим за песимістичні очікування більшості експертів та доволі близьким до прогнозу Уряду (4,8%), який було схвалено ще у березні 2020 року і закладено до бюджету”, – прокоментував Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.
На засіданні Конкурсної комісії з відбору проектів регіонального розвитку було прийнято рішення про фінансування у 2021 році 28 проектів, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету в рамках секторальної бюджетної підтримки на загальну суму 133,2 млн грн. Ці проекти розпочались протягом минулих років і мають бути закінчені у цьому році.
Міністерство цифрової трансформації України розпочало співпрацю з INTELMAX Management Consulting (ОАЕ). Компанія планує відкрити своє представництво в Україні.
Мінцифри створить можливості для обміну досвідом у галузі інтелектуальної власності та блокчейну. А також сприятиме розвитку сфери інтелектуальної власності, сучасної інфраструктури української екосистеми віртуальних активів та економічному розвиткові країни загалом.
Михайло Федоров також в ефірі нагадав, що скоро українці матимуть можливість записатися на вакцинацію через Дію. Зараз Мінцифри спільно з Міністерством охорони здоров’я та НСЗУ розробляє ефективний цифровий інструмент для організації вакцинації від COVID-19 в Україні.
Задля прискорення цифровізації регіонів Мінцифри запровадила посаду CDTO на різних рівнях управління. CDTO або Chief Digital Transformation Officer — профільний заступник органу влади з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. Поступово такі посади будуть з’являтися у всіх державних установах.
Найактивнішими учасниками програми є представники сільського господарства (54%), торгівлі та виробництва (18%) та промислової переробки (15%). За регіональною класифікацією лідерами залишаються Львівська, Харківська, а також Київська області.
Негативне сальдо по торгівлі товарами і послугами за 2020 рік скоротилося у порівнянні з 2019 роком до 255,5 млн дол. США. Темп скорочення склав 93,1% з 3689,1 млн дол. США.
«Комітет з гуманітарної політики Верховної Ради підтримав законопроект, який вносить зміни до закону «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі (№3427). Ми однозначно вітаємо це рішення і вважаємо, що національне рекламне законодавство потрібно вдосконалювати», – зазначила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.
Концепція виставкового павільйону України об’єднана під загальною темою «Smart Ukraine: Connecting Dots». Концепція розкриває прагнення об’єднати точки «Connecting Dots» задля того, щоб підхід «Smart» згуртовував ідеї, думки, винаходи і проекти всього світу.
На раннє виявлення та лікування онкозахворювань у цьому році закладено понад 5 млрд грн.
Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів, якими, зокрема, суттєво спрощуються критерії для позичальників. Передусім прийнятою постановою передбачено виключення визначення категорій осіб, які можуть бути позичальниками. А саме: тепер, щоб стати учасником програми «Доступна іпотека» під 7%, необов’язково перебувати на квартирному обліку, бути молодою сім’єю, внутрішньо переміщеною особою, науково-педагогічним працівником, медиком чи працівником бюджетної сфери.
У держави є дві програми допомоги людям з оплатою житлово-комунальних послуг: пільги окремим категоріям (від 25% до 100% вартості житлово-комунальних послуг) та гнучкий механізм – субсидії тим, у  кого доходів не вистачає на оплату послуг. 
Зазначений Меморандум спрямований на посилення співпраці та зміцнення відносин між Україною та Об’єднаними Арабськими Еміратами і сприятиме покращенню економічного та соціального розвитку обох держав.
У структурі платіжки витрати на оплату послуг з теплопостачання займають 70% в опалювальний сезон, тому питання зменшення розміру цього платежу для українських родин за рахунок скорочення споживання теплової енергії та енергоефективність в цілому є стратегічним пріоритетом. Про це на Всеукраїнському Форумі «Україна-30. Платіжки» зазначив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.
Пілотний проект діятиме протягом 2021-2022 років у дев’яти закладах вищої освіти.
Ключовим завданням Міністерства розвитку громад та територій є збалансований розвиток кожного регіону та країни в цілому. В основі такого розвитку – створення умов для комфортного проживання громадян. Тож стабільна робота житлово-комунального господарства є вкрай важливим фактором, котрий впливає на рівень добробуту. Наразі є необхідність якісного оновлення відповідної інфраструктури в усіх областях.
15-17 лютого триває форум «Україна-30. Платіжки», присвячений темі тарифів на енергоресурси, теплопостачання та воду. Головні теми обговорення – механізм формування тарифів, умови дії ринку енергоносіїв, міжнародний досвід, взаємодія гілок влади, комунікація з громадянами щодо тарифів на тепло, гарячу воду, електрику.
На сьогодні одним з пріоритетних завдань Уряду залишається підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні. У державному бюджеті передбачено кошти для того, щоб ця програма була успішно реалізована. На 2021 рік у програмі передбачено близько 2,5 млрд грн для реалізації заходів. 
Проект GIZ «Консультування підприємств щодо енергоефективності» за підтримки Мінекономіки та Держенергоефективності презентував брошуру із рекомендаціями щодо підвищення енергоефективності виробників неметалевих будівельних матеріалів. Брошуру підготовлено за результатами 7 енергоаудитів, проведених на українських підприємствах.
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 15 лютого в Україні зафіксовано 2332 нових підтверджених випадки коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 160, медпрацівників – 47). Кількість активних хворих – 132 304 особи.
Показати ще
WordPress Lessons