МедицинаНовиниНовини Обухівщини

Інформація про стан захворюваності на коронавірусну інфекцію в районі

Станом на 12 годину 09.02.2021 в Обухівському районі лабораторно підтверджений діагноз на COVID-19 у 5271 осіб.

Із них 4972 особи.

Померло 58 осіб. Всі вони мали хронічні захворювання, клінічний перебіг яких ускладнив COVID-19. Це серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, захворювання легень, печінки, нирок, злоякісні новоутворення, ожиріння, хронічний алкоголізм. Основними причинами смерті стали – вік та супутні неінфекційні хронічні захворювання.

Серед медпрацівників захворіло – 326 осіб в т.ч. – 67 лікаря, інші – 259. Одужало – 300 медпрацівника, із них – 67 лікаря, інші – 233.

На 10.02.2021 в Україні захворіло на COVID-19 – 1,29 млн. осіб із них померло 25022 осіб. Відсоток смертності складає 1,9 %. В Обухівському районі захворіло з лабораторно підтвердженим діагнозом 5271 осіб із них померло 58 осіб. Відсоток смертності складає 1,1%.

Виявлено 12 контактних осіб, які знаходяться на самоізоляції в домашніх умовах під спостереженням лікарів.

За тиждень з 03.02.2021 по 10.02.2021 захворіло – 71 особа, одужало – 109, померло – 1 особа.

Серед населення України, ті хто не заразився чи перехворів у легкій формі, чи не втратив від COVID-19 рідних чи близьких людей, вважають хворобу не такою вже й страшною. Але слід відзначити, що у тих хто заражається вдруге і втретє змутувавшим, ставшим більш агресивним вірусом, хвороба протікає значно важче. І відсоток летальних випадків по Україні із 1,8 – 2,0 % і по Обухівському районі із 1% може значно зрости. Слід також відзначити, що в інших країнах летальність перевищує 4-5 %.

Чому знизилась кількість тестувань з січня 2021 року, хоча є можливість безкоштовно робити і ПЛР і ІФА та проводити експрес-тести у сімейних лікарів? Значна кількість людей вважає, що може лікуватись власними силами і не звертається за медичною допомогою своєчасно, а це не рідко приводить до ускладнень, значного ураження легень і летальних наслідків.

Для утворення так званого колективного імунітету проти COVID-19, потрібно провакцинувати 70 % населення.

Згідно даних західних країн, де вакцинування проводиться в широких масштабах, рівень захворюваності та відсоток смертності серед вакцинованих значно знизився.

Дотримання протиепідемічних заходів та широкомасштабне вакцинування населення єдиний шлях побороти епідемію та повернутись до нормального життя.

В Україні, хоч із запізненням, розроблений план вакцинації населення, який включає в себе наступні етапи:

Із лютого по квітень щеплять 367 тис. осіб, які лікують хворих на ковід у стаціонарах і військових. З квітня по травень – людей віком понад 80 років і працівників первинної ланки медичної допомоги. З червня по липень вакцинуватимуть осіб 70-79 років.

З липня до серпня – службовців структур, які опікуються держбезпекою. За решту 5 місяців провакцинують освітян та людей 60-64 років та інших охочих.

Вакцинація на перших 4-х етапах буде безкоштовна. Щеплення добровільне. Хто захоче щеплюватися раніше зможе купувати препарат в аптеках.

Попередньо треба буде звернутись до сімейного лікаря. Записатись до черги можна буде і на спеціальному сайті, що МОЗ запустить до кінця лютого.

Вакцинуватимуть мобільні бригади та у пунктах щеплення.

Щеплення планують розпочати з 15 лютого американською вакциною «Пфайзер», в другому кварталі – шведсько-британською вакциною «Астразенека», а також Китайською вакциною «Сіновак». До кінця року планується щепити понад 14 мільйонів українців.

Після щеплень імунітет зберігається до 6 місяців, так що не виключена можливість, що необхідно буде вакцинуватись, як при грипові, щорічно, враховуючи що вірус постійно мутуватиме.

Час покаже, чи дійсно вакцина дає захист і від мутацій вірусу.

Показати ще
WordPress Lessons