МедицинаНовиниНовини КиївщиниНовини Обухівщини

Про небезпеку вживання грибів

Давно минув врожайний грибний сезон 2020 року, але  наслідки його нагадують про себе до цих пір.

Про небезпеку отруєння грибами неодноразово згадувалось на сторінках наших районних газет, але смертельний випадок, що трапився в реанімаційному відділенні Обухівської ЦРЛ наприкінці січня цього року, змушує про це нагадати ще раз.

Померла жінка 1953р.н. – причина смерті – отруєння грибами, блідою поганкою, яку напередодні розморозила, приготувала та з’їла. Гриби збирала восени 2020 року на дачі біля будинку.

На Київщині найпоширеніший отруйний гриб — бліда поганка. Часто її плутають із зеленою сироїжкою та печерицею. Як показує практика, іноді люди збирають в лісі всі гриби, які бачать, не розбираючись отруйні вони чи ні. Деколи плутають опеньки з несправжніми сірчано-жовтими опеньками.

Незнання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є досить розповсюдженим явищем.

Найнебезпечніші отруєння виникають при споживанні блідої поганки, отрута якої стійка до нагрівання, не переходить у відвар, не руйнується при висушуванні і токсична – навіть невеликий шматочок блідої поганки може призвести до смерті. А найчастіше виникають отруєння умовно їстівними грибами: свинушками, зеленушками, піддубниками та іншими. Вказані гриби також містять отруту, що потрапляє в їжу в результаті неправильної кулінарної обробки страв.

Здається, щодо отруйних та умовно їстівних грибів все зрозуміло: не збирай та не споживай останні.

При зборі грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно суворо дотримуватись основних правил, тоді Ви уникнете випадкових помилок, що можуть привести до отруєнь. Правила і поради по попередженню отруєнь грибами треба добре пам’ятати і використовувати при зборі і готуванні грибів:

  1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які Ви точно знаєте, що вони їстівні.
  2. Гриби, про які Ви не знаєте, або які викликають сумнів, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більше в сирому виді.
  3. Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що у підстави ніжки мають клубневидне потовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора) і не пробуйте їх на смак.
  4. Коли Ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не впустити з виду важливу ознаку, що зазначена в попередньому правилі.
  5. Якщо Ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте “печериці”, що мають пластинки білого кольору. У їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім сутеніють. У смертельно отруйної блідої поганки, схожої по зовнішньому вигляді на печериці, пластинки завжди білого кольору.
  6. Якщо Ви збираєте для засолення волнушки, чорнушки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, що містять молочний сік, то обов’язково перед засоленням чи відварюванням вимочіть їх, щоб видалити гіркоту, подразнюючі шлунок речовини. Те ж саме варто робити з валуями і сироїжками, що мають їдкий і гіркий смак.
  7. При зборі зморшків потрібно завжди пам’ятати про правила їхнього готування, недотримання яких може викликати отруєння. Зморшки варто спочатку прокип’ятити у воді протягом 7-10 хвилин, а відвар обов’язково вилити. Тільки після такої обробки зморшки можна варити і смажити.
  8. Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.
  9. Не їжте гриби в сирому виді.
  10. Не вірте поширеній думці про те, що отрутні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це хибна думка!
  11. Не збирайте гриби, навіть їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.
  12. Гриби повинні бути в день збору або не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.
  13. Краще не споживайте дикорослих грибів, не ставте під загрозу власне життя та життя своєї родини.
  14. Не купуйте гриби у невстановлених для цього місцях, та на ринках якщо на гриби відсутні супровідні документи.
  15. Не давайте взагалі грибні страви дітям. Працівники дитячих дошкільних закладів, дитячих будинків, шкіл повинні щоранку ретельно оглядати та прибирати і видаляти дикорослі гриби з території закладів.

Цим ви упередите отруєння грибами у дітей.

Знаходячись на природі милуйтеся довкіллям, але не збирайте гриби в яких ви невпевнені!

Не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.

Як надати першу допомогу при отруєнні грибами.

Найголовніше правило – за наявності симптоматики потрібно терміново телефонувати своєму сімейному лікарю чи викликати екстрену медичну допомогу (103). До приїзду лікаря, за можливості, прийміть сорбенти, зокрема, активоване вугілля. Також варто дотримуватися постільного режиму та вживати багато рідини: чистої води або холодного чаю. Воду можна трохи підсолити, щоб токсини швидше виводилися з організму. Від їжі, і особливо, від кисломолочних продуктів, навпаки треба відмовитися. І ні в якому разі не вдавайтеся до самолікування та не намагайтеся просто перечекати, поки отруєння пройде. Деякі гриби є смертельно небезпечними, тож на рахунку – кожна хвилина

При дотриманні цих простих правил Ви збережете своє власне життя і життя своєї родини.

Показати ще
WordPress Lessons