МедицинаНовиниНовини Обухівщини

Інформація про стан захворюваності на коронавірусну інфекцію в районі станом на 03.01.2020

Станом на 12 годину 03.02.2021 в Обухівському районі лабораторно підтверджений діагноз на COVID-19 у 5232 осіб.

Померло 57 осіб. Всі вони мали хронічні захворювання, клінічний перебіг яких ускладнив COVID-19. Це серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, захворювання легень, печінки, нирок, злоякісні новоутворення, ожиріння, хронічний алкоголізм. Основними причинами смерті стали – вік та супутні неінфекційні хронічні захворювання.

Серед медпрацівників захворіло – 316 осіб в т.ч. – 67 лікаря, інші – 259. Одужало – 298 медпрацівника, із них – 65 лікаря, інші – 233.

На 03.02.2021 в Україні захворіло на COVID-19 – 1,27 млн осіб із них померло 24100 осіб. Відсоток смертності складає 1,8%. В Обухівському районі захворіло з лабораторно підтвердженим діагнозом 5232 осіб із них померло 57 осіб. Відсоток смертності складає 1,1%.

Виявлено 8 контактних осіб, які знаходяться на самоізоляції в домашніх умовах під спостереженням лікарів.

За тиждень з 27.01.2021 по 03.02.2021 захворіло – 76 осіб, одужало – 148, померло – 2 особи.

Джерелом інфекції при коронавірусній хворобі є хвора людина в т. ч. в безсимптомній формі, вірусоносій, а також тварини як дикі так і свійські. Шляхами передачі збудника є повітряно-крапельний, повітряно-пилевий, контактно-побутовий, фекально-оральний.

Повітряно-крапельний шлях: при кашлі, чханні, розмові, з краплями слини та слизу віруси розносяться на відстань до 4 метрів. А контакт не менше 15 хвилин дає змогу достатній кількості збудника потрапити на слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очей, щоб розмножитись та визвати клініку.

Аерозоль з частинками коронавірусу може зберігатись в повітрі до 3 годин. А тому для попередження зараження в закритих приміщеннях велике значення має ефективність вентиляції, провітрювання, вологість повітря повинна бути не менше 40%.

Важливо дотримуватись соціальної дистанції в 1,5-2,0 метри, уникати скупчення людей. Носіння захисних масок та респіраторів з класом захисту FFP-2 або FFР-3 із закриттям носа та рота є обов’язковим.

Потрапляючи на різні поверхні вірус зберігає свою життєздатність від 3 годин на папері, до 4 днів на грошових банкнотах, на шкірі людини до 9 годин, на використаних медичних масках до 14 діб, на склі та пластику до 28 днів. Тому так важливо дотримуватись вимог особистої гігієни та проводити дезінфекційні заходи:

ретельно мити руки з милом, використовувати спирт та антисептики з вмістом спирту етилового не менше 70% (дезінфекція телефонів, смартфонів та інше). Для дезінфекції дверних ручок, кнопок ліфтів, перил, поручнів, підлоги бажано використовувати дез.зособи на основі хлору (0,1-0,5 % розчин гіпохлориту натрію).

Корона вірусна хвороба найтяжче протікає в осіб, які відносяться до групи ризику. Це хворі на серцево-судинні захворювання, хронічні захворювання легень, онкологічні хворі, хворі на діабет, з патологією нирок та печінки, які мають надлишкову вагу (ожиріння).

Доля летальних випадків зростає із віком. Найбільший відсоток смертельних випадків спостерігається у осіб літнього віку – 60+.

Найбільш характерні симптоми при COVID-19: підвищена температура, сухий кашель, слабкість, затруджене дихання, біль в м’язах, головний біль, біль в горлі, втрата запаху та смаку, нежить, біль в грудях, тошнота та рвота, діарея.

При появі даних симптомів необхідно негайно звернутись до сімейного лікаря та самоізолюватись. Враховуючи тяжкість захворювання лікування може проводитись амбулаторно на дому чи в стаціонарних умовах.

Після одужання у перехворівших пацієнтів ще тривалий час можуть  спостерігатись наслідки COVID-19. Це зниження фізичної активності, стомленість, біль у м’язах, дихальна недостатність, фіброз легень, проблеми зі сном та пам’яттю, головний біль, астенічний синдром, випадіння волосся, проблеми із психікою.

В зв’язку з тим, що вірус мутує (змінює свої властивості) спостерігаються випадки повторних захворювань.

Науковці стверджують, що люди які перехворіли на COVID-19 більш захищені ніж вакциновані.

Імунітет після перенесеного захворювання зберігається до 3-6 місяців.

Щоб побороти епідемію COVID-19 необхідно щоб провакцинувалось не менше 70 % населення.

Показати ще
WordPress Lessons