НовиниНовини Київщини

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Власники елітних автомобілів сплатили 12,3 млн грн транспортного податку

 

У 2020 році власники елітних автомобілів сплатили до місцевих бюджетів  12,3 млн гривень. З цієї суми 6,5 млн грн забезпечили юридичні особи, решту – 5,8 – фізичні особи.

Найбільші суми до скарбниць територіальних громад надійшли від платників Києво-Святошинського району – 4 мільйони гривень, Обухівського та Білоцерківського – по 1,7 млн грн відповідно.

Кому потрібно сплачувати податок?

Якщо з року випуску легкового автомобіля минуло не більше 5-ти років (включно) та його вартість перевищує 375 мінімальних зарплат встановлених законом на 01 січня звітного року: у 2021 р. 2250000,0грн., то ви маєте сплатити податок. Ставка податку – 25 000 грн за кожен легковий автомобіль.

Сплачується податок за місцем реєстрації платника податку, вказаною в реєстраційних документах на автомобіль,  та зараховується до місцевих бюджетів.

У 2021 році транспортний податок сплачується за 2021 рік.

Як отримати податкове повідомлення?

Податкова служба надсилає повідомлення до 1 липня поточного року, а сплатити податок треба протягом 60 днів з дня отримання повідомлення.

Якщо ви не отримали повідомлення:

У такому випадку платнику необхідно звернутись до  контролюючого органу за  своєю податковою адресою для проведення звірки даних.

Якщо придбали машину протягом року

У такому випадку податок сплачується з того місяця, коли ви придбали автомобіль. А податкове повідомлення-рішення надсилається платнику після отримання інформації про перехід права власності. (Інформація у податкових органах оновлюється приблизно один раз на квартал).

У разі спливу п‘ятирічного віку легкового автомобіля протягом поточного року, податок сплачується з 1 січня до місяця, наступного за тим, в якому вік автомобіля досяг п’яти років. (Тобто, якщо п’ятирічний вік легкового автомобіля закінчується у липні, то податок сплачується до 01 серпня звітного року.)

Якщо вашу машину угнали

Транспортний податок за такий автомобіль не сплачується з місяця, наступного за місяцем, в якому це відбулось: якщо машину угнали у липні, то податок не сплачується з серпня. Такий факт має бути підтверджений відповідними документами, зокрема правоохоронними органами.

У разі повернення легкового автомобіля, платнику податків необхідно протягом 10 днів надати до податкової постанову або рішення слідчого, прокурора або рішення суду.

Податковим кодексом України не передбачено пільг для сплати транспортного податку.

 

Звітність ФОПів про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого ЄВ (Форма №Д5) у разі припинення підприємницької діяльності

 Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування.

Згідно з п. 2 розд. ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435 із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 435), фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають до контролюючих органів Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі – Звіт) самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом.

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП, такі особи зобов’язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (п. 9 розд. ІІІ Порядку № 435).

Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна» фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали  спрощену систему оподаткування, формують та подають до контролюючого органу протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності або з дня подання заяви до контролюючого органу про зняття з обліку платника єдиного внеску.

Останнім періодом для обчислення та сплати єдиного внеску буде:

– для фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування – період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності включно;

– для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, – період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності/або здійснено перехід на сплату інших податків і зборів включно.

Єдиний внесок сплачується протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання звітності, що містить інформацію щодо сум нарахованого єдиного внеску за останній звітний період.

 

До уваги власників землі та землекористувачів:

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель і земельних ділянок за 2020 рік становить 1,0

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що на виконання  п. 289.2 та 289.3 ст.289 Податкового кодексу України, Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру надано інформацію  про щорічну індексацію нормативної грошової оцінки земель за 2020 рік.

Звертаємо увагу, що нормативна грошова оцінка земель є базою оподаткування земельним податком та застосовується для розрахунку річної суми орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, а також є базою оподаткування для платників єдиного податку ІУ групи.

Відповідно до п. 9 підрозд.6 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу індекс споживчих цін за 2017-2023 роки, що використовується для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення, застосовується із значенням 100 відсотків.

Значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель і земельних ділянок за 2020 рік становить 1,0.

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель.

Коефіцієнти індексації нормативної грошової оцінки земель становлять:

1996 рік -1,703; 1997-й – 1,059; 1998-й -1,006;1999-й -1,127; 2000-й -1,182;2001-й -1,02; 2005-й -1,035; 2007-й -1,028; 2008-й -1,152; 2009-й – 1,059; 2010-й -1,0; 2011-й – 1,0; 2012-й – 1,0; 2013-й -1,0; 2014-й -1,249; 2015 рік -1,433 (крім сільськогосподарських угідь) та 1,2 -для сільськогосподарських угідь (рілля,

перелоги, сіножаті, пасовища, багаторічні насадження);

2016 рік – для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) -1,0;для земель несільськогосподарського призначення -1,06;

2017 рік -1,0, 2018-й -1,0 та 2019 рік -1,0.

Нормативна грошова оцінка земель за 2002рік, 2003-й, 2004-й та 2006 рік не індексувалася.

Способи та терміни подання громадянами декларації про майновий стан та доходи

 Головне управління ДПС у Київській області нагадує,  що з  01 січня 2021 року  триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом  2020 року.

Інформуємо, що податкову декларацію про майновий стан та доходи громадяни можуть подати за власним вибором у один із таких способів:

– особисто, або уповноваженою особою;

– надіслати поштовим відправленням з повідомленням про вручення та з описом вкладення в конверт (таке відправлення платник має  здійснити не пізніше  аніж за 5-ть днів до закінчення граничного строку подання декларації);

– в електронній формі засобами електронного зв’язку (не пізніше останньої години дня, в якому спливає граничний строк подання декларації).

Звертаємо увагу, що граничний термін подання декларації за звітний 2020 рік – 30.04.2021 року, а у разі декларування права на податкову знижку декларація подається по 31.12.2021 року (включно).

Показати ще
WordPress Lessons