НовиниНовини Уряду України

Інформаційний дайджест новин Кабінету Міністрів України за 12 січня 2021 року

12 січня Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів зустріч із Президентом Республіки Молдова Майєю Санду.
Як підкреслив Денис Шмигаль, сьогодні особливо важливо відновити позитивну динаміку двосторонньої співпраці між Україною та Молдовою. Зі свого боку Майя Санду наголосила, що максимально сприятиме тісному співробітництву на користь громадян обох країн.
 
Голова Державної податкової служби України Олексій Любченко взяв участь в онлайн-зустрічі з експертами місії Міжнародного валютного фонду з перегляду програми співробітництва з Україною.
 
Необхідно розробити законодавство, яке б зміцнювало ланцюг «освіта – наука – інновації – економіка». На цьому наголосив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет під час засідання Національної ради з питань розвитку науки і технологій сьогодні, 12 січня 2021 року.
 
Незважаючи на безпрецедентні умови розвитку, в яких опинилася Україна внаслідок розповсюдження пандемії COVID-19, цінова динаміка упродовж 2020 року залишалася в цілому прогнозованою. Показник споживчої інфляції становив 5%, що повністю відповідає інфляційному таргету НБУ.
 
Відповідний наказ  розміщено на сайті Міністерства освіти і науки України. Нова редакція документа дозволить продовжити реформу дошкільної освіти з урахуванням наступності між закладом дошкільної освіти та загальної середньої освіти.
 
Окрім того, у планах Міністерства — співпраця у галузі медичної освіти з міжнародними партнерами для створення сучасних програм підготовки українських спеціалістів сфери трансплантації, зокрема через переклад сучасних академічних та клінічних джерел з напряму трансплантації, стажування у провідних центрах трансплантації європейських країн.
 
Станом на 11 січня 2021 року до Державного земельного кадастру внесено відомості про 22,5 млн земельних ділянок загальною площею 43,8 млн га (за останній тиждень – 13,8 тис. новосформованих земельних ділянок площею 11,2 тис. га), зокрема, 15,1 млн земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 32,1 млн гектарів.
 
Комітет з присудження премії Кабінету Міністрів України імені Максима Рильського на засіданні, що відбулося 12 січня у Держкомтелерадіо, визначив лауреатів за 2020 рік. Відповідні документи будуть направлені Міністерству культури та інформаційної політики України для внесення до Уряду проекту постанови про присудження премії.
У номінації «За переклад українською мовою творів видатних зарубіжних авторів» серед 18 книг, представлених 13 перекладачами, перемогу здобув Тарас Лучук та його переклад з давньогрецької мови на українську книги «Перші поетеси: Кодекс давньогрецької жіночої поезії».
 
Обрано такі тести: українська мова і література – 3 205; українська мова – 889; історія України – 723; математика – 3 842; математика (завдання рівня стандарту) – 586; фізика – 183; хімія –155; біологія – 381; географія – 147; англійська мова – 3 039; французька мова – 9; німецька мова – 18; іспанська мова – 1.
 
Закон №3014 «Про електронні комунікації», ухвалений Верховною Радою 16 грудня 2020 року, не тільки регулює відносини на ринку — між державою, надавачами та користувачами послуг, а й наближає Україну до європейських стандартів у сфері електронних комунікацій.
 
Міністерство цифрової трансформації та Секретаріат Кабінету Міністрів України анонсували запуск платформи е-демократії «ВзаємоДія» (https://vzaemo.diia.gov.ua), яка запрацює вже в цьому році. Як повідомив на брифінгу Державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема, це важливий крок Уряду для комунікації з громадянами.
 
Усі енергетичні сертифікати, що внесено до бази даних сертифікатів на сайті Держенергоефективності, пройшли первинну перевірку.
При цьому 2020 рік був насичений законодавчими змінами, на які потрібно звернути особливу увагу енергоаудиторам.
 
Станом на 31 грудня 2020 року з Фонду боротьби з COVID-19 використано 63,7 млрд грн (89%) коштів загального фонду держбюджету з передбачених 72 млрд гривень. Із виділених рішеннями Уряду 6,4 млрд грн коштів спеціального фонду державного бюджету спрямовано 2,8 млрд грн (44%).
 
Згідно з Планом заходів партнерства, затвердженим Урядом, Міністерство освіти і науки України є відповідальним виконавцем за забезпечення наскрізності принципів гендерної рівності в освіті, що передбачає: розроблення та затвердження Стратегії впровадження гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року; затвердження плану заходів з реалізації Стратегії впровадження гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року; запровадження антидискримінаційної експертизи освітнього контенту.
 
З початку 2021 року договір з Національною службою здоров’я України на відпуск препаратів за Державною програмою реімбурсації “Доступні ліки” мають 987 юридичних осіб. Крім того, лікарі виписали понад 145 тис. е-рецептів на “Доступні ліки”. 85% з них вже погашено, тобто пацієнти отримали необхідні їм ліки. 
 
В областях триває процес передачі майна з районного рівня у комунальну власність територіальних громад. Мінрегіон здійснює моніторинг цього процесу. Загалом по країні по 65% об’єктів вже прийнято рішення про взяття на баланс територіальних громад. Це 16 546 об’єктів з 25 274, що потребують передачі у власність територіальних громад.
Йдеться про заклади освіти, культури, охорони здоров’я та інші. Прийнявши на свій баланс ці об’єкти, територіальні громади отримують змогу ними управляти та утримувати їх з власного бюджету.
 
Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку із ганебним рішенням Південного окружного військового суду Російської Федерації від 12 січня 2021 року про засудження трьох громадян України – Айдера Джаппарова, Енвера Омерова та Різи Омерова у справі т.зв. «Білогорської групи Хізб ут-Тахрір» за сфабрикованими звинуваченнями в «організації та участі в діяльності терористичної організації та насильницькому захопленні й утриманні влади». Вони були незаконно затримані на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим силовими структурами окупаційної адміністрації РФ 10 червня 2019 року та у порушення норм міжнародного права переміщені на територію Росії до м. Ростов-на-Дону.
 
12 січня у співпраці з Visa та Middleware Укрзалізниця запустила свій перший чат-бот у месенджерах Viber та Telegram з можливістю прямого продажу чи повернення квитків, а також замовлення харчування під час поїздки, відображення розкладу руху, інформування про прибуття або запізнення потяга, номер колії тощо.
 
На період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби, та протягом 30 днів з дня його відміни, забороняється нарахувати та стягувати неустойки (штрафи або пеню) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги та припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі.
 
Відсьогодні набрав чинності наказ Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України «Про затвердження Змін до Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства», який дасть змогу Держекоінспекції розраховувати більші збитки.
 
Наразі в Україні житлову субсидію отримує понад 3,1 млн домогосподарств, при цьому середній розмір нарахувань їм за місяць становить близько 1633 грн.
 
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 12 січня в Україні зафіксовано 5116 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 131, медпрацівників – 309). Кількість активних хворих – 292 043 особи.
 
 
Докладніше можна прочитати на Урядовому порталі www.kmu.gov.ua та сторінках Кабінету Міністрів України у соціальних мережах
Показати ще
WordPress Lessons