НовиниНовини Уряду України

Інформаційний дайджест новин Кабінету Міністрів України за 28 грудня 2020 року

Завдяки державній підтримці бізнесу та економіки Україні вдалося уникнути суттєвого падіння ВВП у 2020 році. Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час підсумкового засідання Кабінету Міністрів 28 грудня. Глава Уряду нагадав, що навесні економісти МВФ прогнозували падіння ВВП України цього року більш ніж на 8%, що було співставно з іншими країнами світу. Прем’єр-міністр підкреслив, що однією з найважливіших сфер підтримки економіки стала реалізація інфраструктурних проектів в межах програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво».
 
Збільшення доходів бюджету стало можливим завдяки ефективній боротьбі держави з різними схемами та скрутками, через що податкові органи зібрали на 60 млрд грн більше, ніж очікувалося. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час підсумкового засідання Кабінету Міністрів України 28 грудня. Очільник Уряду підкреслив, що збільшення доходів бюджету вдалося досягти без підвищення податкового навантаження на бізнес.
 
Прем’єр-міністр доручив т. в. о. Міністра енергетики Юрію Вітренку разом з Антимонопольним комітетом перевірити обґрунтованість цін на газ. «Необхідно провести аудит формування тарифів та розглянути можливість зниження тих складових тарифу, які є несправедливими й невиправданими з точки зору ринку. Це стосується і питання тарифу на транспортування газу, і газових коефіцієнтів. У вас є всі важелі, аби врегулювати це питання», — наголосив очільник Уряду.
 
Зазначеною постановою визначено єдину фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів – 1,68 грн/кВт год. Фактично, тариф для населення до 31.03.2021 збережено на поточному рівні (не враховуючи пільгову ціну за перші 100 кВт год/міс). Водночас  збережено і залишено без змін коефіцієнти дво- та тризонного обліку електричної енергії. Тому у разі встановлення, до прикладу, двозонного обліку електричної енергії, її ціна у нічний час буде на 50% меншою.
Відповідні заходи ДП здійснюватиме спільно з Донецькою та Луганською обласними військово-цивільними адміністраціями та Херсонською облдержадміністрацією. Відповідна постанова передбачає приведення до єдиного стандарту та вимог усі КПВВ на лінії дотику та на адмінмежі з Кримом, а також дооблаштування їхніх режимних та сервісних зон.
 
“Подати заявку на отримання послуги можна буде на порталі Дія. Скорочується кількість документів та запроваджується взаємодія між інформаційними системами та реєстрами. Отримати інформацію про результат та статус послуги можна буде у кабінеті громадянина на diia.gov.ua”, — наголосив  Михайло Федоров, Віце-прем’єр-міністр України — Міністр цифрової трансформації.
 
Це важливий крок для подальшого впровадження HRMIS в державних органах. Документ визначає єдині підходи організації електронного ведення кадрового менеджменту. В цілому ж, впровадження HRMIS дозволить зменшити бюрократичне навантаження, мінімізувати часові витрати на реалізацію управлінських рішень, сприятиме відкритості та прозорості інформації про людські ресурси в державних органах та про оплату праці.
 
Даний документ був прийнятий відповідно до Закону України «Про верифікацію та моніторинг державних виплат» з метою надання можливості органам, що здійснюють державні виплати, отримувати засобами інформаційно-аналітичної платформи в режимі реального часу підтвердження відповідності інформації, повідомленої отримувачами державної допомоги, вимогам законодавства, що впливають на визначення їх права на отримання та розмір державних виплат, або рекомендацію щодо проведення додаткової перевірки такої інформації
 
Уряд схвалив зміни до Державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2023 року. Вони актуалізують та визначають завдання і заходи, необхідні для приведення аеропортової інфраструктури у відповідність до міжнародних стандартів.
 
Уряд схвалив законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо суспільно важливих послуг з перевезення пасажирів автомобільним та міським електричним транспортом». Він покликаний вдосконалити законодавче регулювання ринку послуг автомобільного та міського електричного транспорту в Україні та забезпечити надійний рівень безпеки перевезень шляхом адаптації норм українського законодавства до європейського.
 
Відтепер обласні та районні державні адміністрації можуть формувати свої підрозділи за новою структурою. Відповідне рішення ухвалено під час засідання Кабінету Міністрів України за ініціативи Міністерства розвитку громад та територій України. Прийнята постанова необхідна для реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.
 
На засіданні Кабінету Міністрів України прийнято розпорядження «Про схвалення проекту Угоди між Урядом України і Організацією економічного співробітництва та розвитку про відновлення дії Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом України і Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо поглиблення співробітництва та проекту листа Кабінету Міністрів України до Генерального секретаря Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР)».
 
Від моменту старту Програми «Доступні кредити 5-7-9%» уповноважені банки вже видали 7158 позик на загальну суму в 16,5 мільярда гривень. З них 10,633 мільярда гривень були видані в якості рефінансування попередньо отриманих позик, 3,150 мільярда підприємці отримали на капітальні інвестиції та 2,758 мільярда гривень в якості антикризових кредитів під 3%. За останній тиждень уповноважені банки видали 294 кредити на загальну суму 679,6 мільйона гривень.
 
«Ми хочемо, щоб в регіонах були створені групи з представників місцевої влади та громадськості, зокрема, маломобільних груп населення, які здійснюватимуть аудит безбар’єрності міст та за його результатами надаватимуть місцевій владі рекомендації з першочергових заходів. Міста зможуть поліпшити ситуацію з доступністю, а міністерство отримає інформацію для подальшого аналізу та удосконалення законодавства», – зазначає Перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський.
 
Доходи державного бюджету на 2021 рік передбачено у сумі 1 трлн 84 млрд 34 млн 307 тис. грн. Видатки – 1 трлн 320 млрд 152 млн 623 тис. грн. Граничний обсяг дефіциту Державного бюджету України визначено в сумі 246 млрд 635 млн 500 тис. грн.
 
Укладено державних контрактів на суму 21 млрд 897,87 млн гривень із загально виділених 22 млрд 004,74 млн гривень. Збільшено обсяги закупівлі нового і модернізованого озброєння, військової техніки та виробів спеціального призначення, поставленого до військ. Попри обмеження роботи підприємств оборонно-промислового комплексу, пов’язані з Covid-19, вдалося забезпечити постачання озброєння та військової техніки на рівні 2019 року, а за деяким напрямами (забезпечення боєприпасами, бронетанковою технікою, цифровими засобами зв’язку) навіть перевищити обсяги попереднього року.
 
Станом на 28 грудня 2020 року, за даними Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, взято на облік 1 459 131 переселенець з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим.
 
Для реформування мережі сільських поштових відділень у 2021 році Укрпошта придбає ще 1850 автомобілів для сучасних пересувних відділень у рамках спільного проекту з ЄБРР. Відповідний тендер на закупівлю автівок був оголошений 24 грудня 2020 року
 
Ринок рибних продуктів динамічно розвивається і потребує пильної уваги з боку держави щодо ефективного контролю за використанням природних ресурсів та їх якістю. За даними WWF і Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) води світового океану є основним джерелом забезпечення протеїном для більше ніж 3 мільярдів людей. Україна входить до переліку морських держав світу, судна яких ведуть промислове рибальство у водах за межами національних юрисдикцій.
 
Від сьогодні, 28 грудня, Польща ввела нові обмеження перебування та в’їзду в країну, які будуть діяти до 17 січня 2021 року. Серед іншого, встановлено 10-денний карантин для осіб, які в’їжджають до Польщі організованим транспортом, заборонено вільне переміщення осіб у новорічну ніч: з 19:00 31 грудня 2020 року до 6:00 1 січня 2021 року. Призупинено роботу торгових центрів, обслуговування в готелях, функціонування інфраструктури гірськолижних трас. Обмежено доступ до спортивної інфраструктури.
 
Через епідеміологічні загрози у 2021 році кожен учасник/кожна учасниця зможе вибрати лише один предмет для проходження пробного ЗНО. Тестування з усіх предметів (українська мова, українська мова і література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська, іспанська, німецька та французька мови) відбудуться 10 квітня 2021 року.
 
“Введення жорсткого карантину з 8 до 24 січня є необхідним, аби розвантажити медичну систему. Окрім прогнозованого збільшення захворювання на COVID-19 після новорічних свят, ми щороку спостерігаємо також сезонне збільшення кількості хворих на грип, що починається з кінця січня і протягом лютого. Хворі на грип часто мають такі ж ускладнення, як і пацієнти з коронавірусною хворобою. Тому нам дуже важливо підійти до цього етапу з мінімальною кількістю пацієнтів з COVID-19, щоб наша медична система працювала”, — заявив очільник МОЗ.
 
«Дана система призначена для автоматизації управління інфраструктурними будівельними проектами, що будуються за публічні кошти та здійснюються структурами та підприємствами, підпорядкованими Міністерству. Крім цього, система передбачає публічний контроль за виконанням робіт з планування, проектування, будівництва та експлуатації інфраструктурних об’єктів, а також за використанням публічних коштів у режимі реального часу», – пояснив очільник Міністерства.
 
«Дім на Михайлівській, з якого видно весь світ» — на початку 2000-х ця назва книги про українську дипломатію влучно забрендувала будівлю МЗС. З її вікон насправді видно більше, ніж світ. З них проглядається сама історія української дипломатії, долі людей, які присвятили їй життя, і драматична, а подеколи й трагічна доля Києва та нашої держави», — заявив Дмитро Кулеба на урочистому відкритті експозиції.
 
«У 2021 році таку затребувану серед населення програму, як «теплі кредити», продовжено для індивідуальних будинків. При цьому, розширено перелік обладнання, на яке можна залучити кредит. Тепер учасники програми можуть отримати відшкодування 35% суми кредиту на встановлення електроакумуляторів, електрозарядок та інтелектуальних лічильників електроенергії», – наголосив  Костянтин Гура.
 
Постійна та надійна підтримка міжнародних партнерів на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС сприяла реалізації низки проектів, які направлені на забезпечення ядерної та радіаційної безпеки. Завдяки донорам та вкладникам Чорнобильського фонду «Укриття»  було побудовано НБК – унікальну інженерну споруду, яка на 100 років забезпечить надійний захист навколишнього середовища від впливу зруйнованого 4-го енергоблоку.
 
Згідно з Законом “Про повну загальну середню освіту”, успішне проходження сертифікації зараховується як проходження атестації педагогічним працівником, а також є підставою для присвоєння йому відповідної кваліфікаційної категорії та/або педагогічного звання. Водночас, згідно із зазначеним вище Законом, керівник школи зобов’язаний сприяти проходженню педагогами атестації та сертифікації.
 
За січень – листопад 2020 року фахівці Управління Південного офісу Держаудитслужби в Миколаївській області провели 20 ревізій та 9 державних фінансових аудитів. Проведеними ревізіями виявлено порушень законодавства, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, на суму 111 млн грн. Забезпечено відшкодування втрат на суму 31 млн грн.
 
Найбільше ділянок зареєстровано у Токмацькому – 15 259, Мелітопольському – 11 214, Запорізькому районі та м. Запоріжжя – 11 195, Вільнянському – 7 539, Бердянському – 7 118 та Оріхівському – 5 454 районах Запорізької області.
 
З 1 січня 2021 року посадові оклади освітян збільшаться на 20%. Порівняно з 1 квітня 2020 року, станом на 1 грудня 2021 року, збільшення становитиме 30%. Сергій Шкарлет розповів, що МОН підготувало законопроект щодо соціальних гарантій педагогічним і науково-педагогічним працівникам у разі захворювання на коронавірус.
 
Міністр фінансів Сергій Марченко підписав статут ПАТ «Українська фінансова житлова компанія»*, що створено для розробки та втілення механізму доступної іпотеки. Зокрема, йдеться про фінансові інструменти з можливістю отримання іпотечного кредиту до 7 % річних строком до 20 років із залученням до співпраці банків за державного посередництва.
 
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 28 грудня в Україні зафіксовано 4385 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 196, медпрацівників – 141). Кількість активних хворих становить 346 796 осіб.
 
 
Докладніше можна прочитати на Урядовому порталі www.kmu.gov.ua та сторінках Кабінету Міністрів України у соціальних мережах
Показати ще
WordPress Lessons