НовиниНовини Уряду України

Інформаційний дайджест новин Кабінету Міністрів України за 16 грудня 2020 року

У середу, 16 грудня, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль провів зустріч із Регіональним директором Європейського регіонального бюро (ЄРБ) Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) доктором Гансом Клюге.  Сторони обговорили перспективи співпраці між Україною та ВООЗ і протидію поширенню COVID-19. Прем’єр-міністр подякував Всесвітній організації охорони здоров’я за допомогу, технічну експертизу та поради зі зміцнення потенціалу системи охорони здоров’я України, зокрема в контексті реагування на COVID-19.
 
Кабінет Міністрів підтримав постанову, яка спрощує ввезення на територію України ліків, що використовуються у протидії COVID-19.
«Це, у свою чергу, збільшить доступ лікарень до лікарських засобів та медичних виробів, що використовуються у боротьбі з коронавірусною хворобою», — зазначив під час засідання Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
 
Уряд продовжив використання аналогового мовлення на тимчасово окупованих територіях. Мінцифри та Держспецзв’язку ініціювали продовження терміну використання аналогового телевізійного мовлення на окупованих територіях Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, Донецької та Луганської областей.
 
Для цього Мінцифри та Нацагентство кваліфікацій уклали Меморандум про співробітництво. Метою Меморандуму є консолідація зусиль, спрямованих на підвищення рівня цифрових компетентностей громадян України задля прискорення процесів цифрової трансформації в країні.
 
Про це у вітальному слові зазначила Ольга Стефанішина, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, у рамках другого дня міжнародної конференції «Україна у Вашингтоні та за його межами. Розбудова і зміцнення партнерства через інновації та реформи».
 
На засіданні Уряду схвалено проект Указу Президента «Про зміну меж національного природного парку «Меотида», територію якого планують розширити на 580,2616 га земель державної власності.
 
Альбом стане зрозумілим та простим керівництвом по створенню цілісного, безбар’єрного і динамічного міського простору. Він, зокрема, міститиме аналіз нинішнього стану міського середовища та норм, які регламентують безбар’єрні рішення.
 
Ухвалене рішення Уряду дозволяє надавати пільгове кредитування здобувачам закладів фахової передвищої освіти, що мають акредитовані в установленому порядку відповідні освітні програми за освітніми рівнями молодшого бакалавра, бакалавра, освітньо-професійні (освітні) програми за освітньо-професійним ступенем фахового молодшого бакалавра або сертифікати про акредитацію відповідних освітньо-професійних (освітніх) програм за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста (до закінчення терміну дії).
 
Прийнята постанова надає можливість реалізувати норми Податкового кодексу України, яким встановлено, що скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу, не є об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств контролюючої особи у разі, якщо виконується будь-яка з умов, визначена підпунктами 392.4.2.1 – 392.4.2.3 пункту 392.4 статті 392 Кодексу (набуває чинності з 1 січня 2021 року).
 
Постановою унормовуються підстави для здійснення перевірки закупівель органами державного фінансового контролю, а також забезпечується приведення їх у відповідність до норм Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель».
 
«Цим законопроектом ми впроваджуємо в Україні принципи і положення законодавства ЄС, зокрема, Директив 2004/8/ЄС та 2012/27/ЄС, щоб створити умови  розвитку високоефективної когенерації. Це важливий шлях для підвищення ефективності використання палива», – прокоментував т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура.
 
На Донеччині Віце-прем’єр-міністра — Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова та послів Федеративної Республіки Німеччина, Швеції і Польщі зустрічав голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Кириленко та представники командування Об’єднаних сил. Під час візиту делегація ознайомилась з функціонуванням гуманітарного дорожнього коридору «Донецьк — Маріуполь».
 
«Секретаріат Уповноваженого може здійснювати позапланові заходи контролю щодо порушень мовного закону.  Якщо такі порушення протягом року будуть повторюватися і мати системний характер, ми маємо право накладати штраф. Здавалося б, комусь ця сума невелика (від 5100 до 6800 грн), але вона буде бити не стільки по кишенях бізнесу, скільки – по репутації. А це якраз те, що напрацьовується роками», – наголосив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.
 
Документом забезпечена можливість проведення оцінювання результатів службової діяльності держслужбовців у новоутворених державних органах
 
Постанова дає можливість подати заяву та документи, необхідні для отримання номерних знаків та реєстраційних номерів через Електронний кабінет водія або Єдиний державний портал адмінпослуг.
 
На засіданні Уряду були внесені зміни до Регламенту Кабінету Міністрів України, розроблені в рамках реалізації Стратегії реформування державного управління з урахуванням рекомендацій програми СІГМА.
 
Ухвалено Порядок, за яким відбуватиметься утворення та реорганізація райдержадміністрацій, у тому числі передача майна, прав та обов’язків РДА, що припинили роботу у зв’язку зі зміною адмінтерустрою.
 
Строк реалізації експерименту планувався до 31 грудня поточного року, проте пандемія та введення карантину на території України призвели до затримки прийняття галузевого наказу для впровадження відповідних електронних бланків дозволів на постійній основі. Тому продовжується строк реалізації експериментального проекту.
 
Кабінет Міністрів своїм рішенням надав можливість НАК «Нафтогаз України» придбати 100% частки у ТОВ «Надра Юзівська», яка володіє правом на розвідку та видобування вуглеводнів на Юзівській ділянці у Донецькій і Харківській областях. Це ще один крок Уряду у напрямку підвищення ефективності використання потенціалу надр і збільшення видобутку власного газу.
 
Кабінет Міністрів схвалив проект Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо урегулювання процедури складання митних декларацій на товари, які підпадають під різні товарні підпозиції згідно з УКТЗЕД, відповідно до Митного кодексу Європейського Союзу» та передав його на розгляд Парламенту.
 
16 грудня Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко взяв участь в українсько-британському форумі щодо посилення торговельного потенціалу в рамках Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії.
 
За ініціативи Першої Леді Олени Зеленської Україна отримала офіційний статус учасниці «Партнерства Біарріц» – міжнародної ініціативи рівних прав і можливостей для всіх – 11 вересня 2020 року.
 
На період дії карантину, зокрема, заборонено:відвідувати заклади освіти здобувачами освіти групами у понад 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти; відвідувати заклади освіти здобувачами освіти, якщо на самоізоляції через контакт з пацієнтом з підтвердженим COVID-19 перебуває понад 50% здобувачів освіти та персоналу закладу; проводити в закладах освіти масові заходи (вистави, свята, концерти) за участю дітей з більш ніж однієї групи/класу та за присутності глядачів.
 
Ялинку, за словами рятувальників, необхідно встановлювати лише на стійкій основі так, щоб гілки не торкалися до стін і стелі, а також були на безпечній відстані від електроприладів. На ялинку забороняється встановлювати свічки, бенгальські вогні та прикрашати її легкозаймистими матеріалами. Щодо використання піротехнічних засобів, то рятувальники наголошують, що купувати необхідно лише сертифіковані вироби, перевіривши упаковку на відсутність дефектів. Проте в умовах збройного конфлікту на сході країни, фахівці ДСНС рекомендують не використовувати хлопавки чи салюти, з поваги до людей, які брали участь у бойових діях.
 
Ратифікованим Протоколом між Україною та Великою Британією регламентується виконання автоперевезень категоріями Євро-5 та вище без дозволів. Це надасть українським перевізникам нові можливості для здійснення своєї діяльності. Крім того, Україна зможе залучити додаткові вантажопотоки, адже британські перевізники також зможуть виконувати перевезення до України без дозволів.
 
“Без перебільшення – це історичний документ. Угода започатковує якісно новий рівень стратегічного партнерства України із Великою Британією, нашим надійним другом і партнером”, – наголосив Міністр. Дмитро Кулеба зауважив, що створення передбаченою Угодою зони вільної торгівлі сприятиме виходу українських компаній на ринок Великої Британії. Угода також посилює політичне партнерство двох держав, виводить на новий рівень стратегічне партнерство у протидії російській агресії проти нашої держави.
 
На цифровізацію України у бюджеті на 2021 рік виділено 1 789 314 тис. грн. У наступному році Міністерство цифрової трансформації продовжить переводити державні послуги в онлайн, налагоджувати роботу державних реєстрів, покривати країну доступом до високошвидкісного інтернету, створювати спеціальний правовий режим для IT, розвивати електронні довірчі послуги тощо.
Відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру і Нідерландським агентством з питань кадастру, земельного реєстру та картографії (Kadaster) з питань інституційного та партнерського співробітництва у сфері національної інфраструктури геопросторових даних. З українського боку документ підписав Голова Держгеокадастру Роман Лещенко. У Королівстві Нідерланди меморандум підписав Директор Нідерландського кадастру Френк Тієрольф.
 
Відтепер команда Національної збірної Ігор Нескорених користуватиметься мікроавтобусом переданим Трастовим фондом НАТО з медично реабілітації в Україні Міністерству у справах ветеранів для потреб команди. Мікроавтобус Ford Transit van оснащений спеціальним підйомником для інвалідного візка. Одночасно він може перевозити 10 членів команди та двох учасників збірної з вадами руху.
 
14-15 грудня у м. Одеса в рамках реалізації програми співробітництва Державної прикордонної служби України з Посольством США в Україні відбулася зустріч з представниками відділу з правоохоронних питань (INL) на чолі з Сарою Лангенкамп. Метою зустрічі було обговорення стану реалізації спільних проектів з надання матеріально-технічної допомоги.
 
Від початку 2020 року фахівці Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області сформували та видали 87 402 витяги з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки. Переважну більшість з них надано на підставі заяв, сформованих через  Публічну кадастрову карту в режимі онлайн – 70 188 (80,3%), через Центри надання адміністративних послуг видано 17 214 (19,7%) витягів.
 
За даними Державної служби статистики України протягом січня-вересня 2020 року нашою державою поставлено на зовнішні ринки риби та ракоподібних на 28,5 млн дол. США. Це на 22,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
 
Це і програма по кредитуванню бізнесу “5-7-9” (бізнесу вже профінансовано майже 16 млрд грн), яка буде продовжена. Це і програма по 8 тисяч гривень, на яку лише за два перші дні зареєструвалося 120 тисяч українців. 
 
«Ми рухаємося європейським вектором та цінуємо підтримку Євросоюзу, зокрема EU4Energy Governance Project, під час імплементації положень acquis Енергетичного Співтовариства в сфері енергоефективності», – наголосив т.в.о. Голови Держенергоефективності  Костянтин Гура.
 
У наступному році видатки на розвиток вітчизняного спорту, молодіжної політики та політики з національно-патріотичного виховання зростуть у 2,7 раза проти показників поточного року, для чого у проекті Державного бюджету на 2021 рік враховано кошти у сумі 7,76 млрд гривень.
 
Протягом січня – листопада  2020 року фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області виявили порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, на суму 32  млн грн та забезпечили відшкодування втрат понад 24  млн грн.
 
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 16 грудня в Україні зафіксовано 10622 нових підтверджених випадки коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 501, медпрацівників – 579). Кількість активних хворих становить 368 543 особи.
 
Докладніше можна прочитати на Урядовому порталі www.kmu.gov.ua та сторінках Кабінету Міністрів України у соціальних мережах
Показати ще
WordPress Lessons