НовиниНовини Київщини

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

«Показник надходжень зі сплати ПДФО зріс на 10%», – Олександр Загорський

За 11 місяців поточного року зі своїх доходів мешканці пристоличного регіону сплатили до зведеного бюджету 12,4 млрд грн податку на доходи фізичних осіб. Про це повідомив заступник начальника ГУ ДПС у Київській області Олександр Загорський.

За наданою інформацією, цьогорічний показник зріс на 10% або 1,1 млрд грн порівняно з аналогічним періодом минулого року.

«З початку року до Державної скарбниці надійшло 3,1 млрд грн, що на 9% або 257,4 млн грн більше, аніж було сплачено у відповідному періоді торік. У свою чергу, до бюджетів територіальних громад Київщини мешканці області спрямували 9,3 млрд грн з темпом приросту 9% або 772 мільйони гривень. Податок на доходи фізичних осіб – основне джерело наповнення місцевих бюджетів. Наразі цей податок забезпечує 64% доходу казни територіальних громад», – зазначив Загорський.

Найбільші суми надійшли від жителів Бориспільського району – 3 млрд грн, Києво-Святошинського та Білоцерківського районів – 2,9 та 2,6 млрд грн відповідно.

Нагадаємо, ПДФО сплачується із розрахунку 18% від нарахованого доходу та застосовується майже для всіх видів доходів громадян: зарплати, стипендії, заохочувальні виплати, виплати за договорами цивільно-правового характеру тощо.

 

Коли платнику податків надсилається податкова вимога?

Коли у платника  податків виникає податковий борг, податкова служба надсилає йому податкову вимогу не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов’язання. Про це повідомив заступник начальника ГУ ДПС у Київській області Михайло Огерук.

«У податковій вимозі мають бути зазначені відомості про факт виникнення боргу та права податкової застави, розмір самого боргу, який забезпечується податковою заставою, обов’язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк. Крім цього, зазначається попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також можлива дата та час проведення публічних торгів з їх продажу», – зазначив Огерук.

Податкова вимогу надсилають також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов’язань у встановлені Податковим кодексом України строки без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Окремо Михайло Огерук повідомив, що набрали чинності зміни законодавства щодо соціальної підтримки платників податків на період карантину.

«Відповідно до внесених податкова вимога не надсилається, а заходи, спрямовані на погашення або стягнення податкового боргу, не застосовуються,  якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує ста вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Це 3060 гривень. У разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує цю суму, контролюючий орган надсилає платнику податкову вимогу».

Строк давності для стягнення податкового боргу, у такому випадку розпочинається не раніше дня виникнення податкового боргу.

 

Податковий борг фізичних осіб у сумі до 6800 грн можна відстрочити до 29 грудня 2021 року

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що 10 грудня 2020 року набрав чинності Закон України від 04.12.2020 року № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої распіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2», яким підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено, зокрема, п. 1 прим. 2.

Відповідно до п. 1 прим. 2 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ податковий борг платників податків – фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, який у загальній сумі не перевищує 6800 грн., може бути врегульований у такому порядку.

Сума податкового боргу (у тому числі штрафні санкції, пеня та проценти за користування розстроченням/відстроченням), що обліковувалася за такими платниками податків станом на 01 грудня 2020 року і залишилась непогашеною станом на дату надання відстрочення, може бути відстрочена до 29 грудня 2021 року.

Відстрочення здійснюється контролюючим органом за місцем обліку платника податків – фізичної особи за його заявою. Відстрочення надається без нарахування процентів за користування таким відстроченням.

За умови погашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу не пізніше визначеного п. 1 прим. 2 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ строку штрафні санкції і пеня, передбачені ПКУ, на такі сплачені відстрочені суми не застосовуються та не нараховуються, а застосовані (нараховані) коригуються до нульових показників.

У разі непогашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу до настання визначеного п. 1 прим. 2 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ строку, а також у разі її погашення після 29 грудня 2021 року, штрафні санкції і пеня на відстрочені суми, що залишаться непогашеними, нараховуються у загальному порядку згідно з вимогами ПКУ.

При наданні відстрочення згідно з п. 1 прим. 2 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ норми ст. 100 «Розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу платника податків» ПКУ не застосовуються.

 

Ліцензії закладів громадського харчування на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, термін дії яких закінчився у період карантину, продовжено

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що порядок видачі, призупинення та анулювання ліцензій, зокрема, на роздрібну торгівлю алкогольними напоями регулюється Законом України від 19.12.1995 № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 481).

Законом України від 04.12.2020 №1071-ІХ «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2»  статтю 18 Закону № 481 доповнено частиною тридцятою, відповідно до якої, ліцензії закладів громадського харчування на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, термін дії яких закінчився під час карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, вважаються такими, що продовжують свою дію на період карантину та обмежувальних заходів, а також протягом трьох місяців з дня його/їх закінчення.

Показати ще
WordPress Lessons