НовиниНовини Київщини

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Уряд відновив виплату допомоги на дітей

До уваги фізичних осіб-підприємців І та ІІ груп! Уряд відновив  виплату допомоги на дітей до 10 років на період з 01.11.2020 по 31.12.2020.

Особи, які отримували виплату допомоги у травні-серпні 2020 року, таку допомогу отримуватимуть і надалі.

Якщо таку допомогу ви не отримували раніше, зверніться з пакетом необхідних документів у паперовій формі до управлінь соцзахисту населення за місцем проживання до 15 грудня 2020 року:

– копіями свідоцтва про народження дітей віком до 10 років;

– довідкою з Пенсійного фонду України про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7);
– копією документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні (для іноземця та особи без громадянства);
– копією рішення районної, районної у м. м. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

Подати відповідні скановані документи та заповнити електронну заяву можна також онлайн за посиланням https://dopomoga2fop.ioc.gov.ua/ 

 

Застосування РРО/ПРРО для ФОП-платників єдиного податку ІІ-ІV груп відтерміновано

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що в офіційному виданні «Голос України»  від 09 грудня 2020 року  №228  опубліковано Закон України від 01.12.2020 №1017-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення  встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій».

Основні  нововведення Закону :

– встановлено граничні обсяги доходів суб’єктів спрощеної системи оподаткування, які дозволяють їм  перебувати  на відповідних групах платників єдиного податку,  що визначаються  виходячи з встановлених законом розмірів  мінімальної заробітної плати (1 група – 167, 2 група 834, 3 група 1167 розмірів);

– до 01 січня 2022 року відтерміновано обов’язкове застосування РРО/ПРРО для ФОП – платників єдиного податку ІІ-ІV груп,  обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного)  року, крім тих, які здійснюють діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування;

– виключено норми щодо застосування «кешбеку» – механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення  встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій;

– скасовано штрафні санкції за невідповідність  готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, та за відсутність попереднього програмування товарів у РРО/ПРРО;

– до 01 січня 2022 року продовжено застосування занижених розмірів фінансових санкцій за порушення СГ окремих вимог закону щодо використання РРО /ПРРО під час здійснення розрахункових операцій.

 

Як обрати або перейти на спрощену систему оподаткування?

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 №308 (далі – наказ №308).

За вибором платника податків заява подається:

1) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

2) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

3) засобами електронного зв’язку в електронній формі;

4) державному реєстратору під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації ФОП.

Фізичні особи – підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася їх державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для І-ІІ груп, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

Новостворені  суб’єкти господарювання, які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для ІІІ групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Суб’єкт господарювання, який утворюється в результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, що має непогашені податкові зобов’язання чи податковий борг, які виникли до такої реорганізації, може бути зареєстрований як платник єдиного податку (шляхом подання не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу заяви) з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснено погашення таких податкових зобов’язань чи податкового боргу.

Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Перехід на спрощену систему оподаткування може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ст. 291 ПКУ.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, за формою, затвердженою наказом №308.

Суб’єкт господарювання, який є платником єдиного податку, може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку,  подавши заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу та за умови дотримання ним вимог, встановлених  ПКУ  для групи єдиного податку, на якій він перебуває. При цьому у платника єдиного податку ІІІ групи, який є платником ПДВ, анулюється реєстрація платника ПДВ у разі обрання ним І або ІІ групи чи ставки єдиного податку, встановленої для ІІІ групи, яка включає ПДВ до складу єдиного податку

 

На Київщині спостерігається позитивна динаміка у кількості започаткованого бізнесу

 «На Київщині спостерігається позитивна динаміка у кількості започаткованого бізнесу до минулорічного показника», – Володимир Луговський

За січень – листопад поточного року на Київщині започаткували власну справу 16980 суб’єктів господарювання, із яких 3094 юридичні особи та 13886 фізичних осіб-підприємців. За словами Першого заступника начальника податкової служби області, спостерігається позитивна динаміка у кількості новостворених платників до минулорічного показника, що становить 0,9% або  плюс 149 платників.

Станом на 1 грудня 2020 року в територіальних органах ГУ ДПС у Київській області обліковується понад 180 тисяч платників (77,7 тисяч юридичних осіб та 102,7 тисяч – фізичних осіб – підприємців). Приріст до показника відповідного періоду 2019 року становить 3,3% або 5,8 тисяч платників ( +3,4 тисяч юридичних осіб та 2,3 тисяч підприємців).

«Завдяки низці заходів уряду щодо підтримки бізнесу, платники Київщини зберегли робочі місця та забезпечили надходження до місцевих бюджетів регіону в сумі 14,5 млрд. гривень», – зазначив Луговський.

Окремо він повідомив, що стабільний приріст відстежується і в кількості платників єдиного соціального внеску. Наразі у пристоличному регіоні обліковується понад 254 тисячі платників єдиного внеску, що перевищує минулорічний показник на 5,6% або 13,4 тисяч: 76,4 тисяч юридичних осіб (+3,5 тисяч або 4,8%) та 178 тисяч фізичних осіб-підприємців (+12,8 тисяч або 7,8%).

 

10 грудня 2020 року набрав чинності Закон, спрямований на підтримку у 2020-2021 роках застрахованих осіб

 Головне управління ДПС у Київській області інформує, що 09 грудня 2020 року в офіційному виданні «Голос України» №228  опубліковано Закон України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання  на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 04.12.2020 №1071-ІХ (далі – Закон №1071).

Закон №1071 передбачає надання одноразової матеріальної допомоги у розмірі 8,0 тис.грн. найманим працівникам, які втратили частину заробітної плати внаслідок запровадження карантинних обмежень, та фізичним особам-підприємцям, які втратили частину доходу під час карантину.

Таку допомогу не зможуть отримати ФОП, які:

– зареєстровані менше ніж за три місяці до набрання чинності Законом №1071;

– які у 2020 році сплатили єдиного внеску за себе менше ніж за три місяці;

– основний  вид економічної діяльності яких не підпадає під карантинні обмеження;

– які є найманими працівниками та фізичними особами – підприємцями одночасно;

– підприємницька діяльність яких на дату набрання чинності Законом №1071  за даними Єдиного державного реєстру припинена.

Також Закон №1071 передбачає надання одноразової матеріальної допомоги суб’єктам господарювання – юридичним особам, які на дату набрання чинності Законом №1071 скоротили або можуть скоротити передбачену законодавством тривалість робочого часу працівників, у тому числі через простій, після впровадження протиепідемічних заходів, пов’язаних з поширенням корона- вірусної хвороби .

Розмір допомоги розраховується пропорційно скороченню робочого часу працівника, але не може перевищувати 8,0тис.грн.

Крім того Законом №1071 передбачено  одноразову компенсацію СГ з метою відшкодування витрат, понесених на сплату єдиного внеску. Розмір одноразової компенсації становитиме середньомісячну суму єдиного внеску за останні 10 місяців.

Закон №1071 набирає чинності 10 грудня 2020 року – з дня, наступного за днем опублікування.

 

Набрав чинності Закон, що створює податкові стимули для платників податків та бізнесу на період карантину

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що 10 грудня 2020 набрав чинності  Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків  на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 04.12.2020 №1072-ІХ (далі – Закон №1072).

Законом №1072 передбачено ряд  податкових стимулів для платників, у тому числі самозайнятих осіб на період карантину.

Зокрема, передбачено:

– тимчасово платники єдиного податку І групи звільняються від сплати єдиного податку за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року.

– звільнено від нарахування та сплати єдиного внеску ФОП – платників єдиного податку І групи, в частині сум, що підлягають нарахуванню та сплаті  за періоди з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року за себе.

Такі особи можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату ЄВ за зазначені періоди в розмірах та порядку, визначених Законом 2464.

Ці періоди включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

– списання податкового боргу платників податків (у тому числі штрафних санкцій і пені),  сукупний розмір якого за всіма податками і зборами не перевищує 3060,0 грн., який за даними ІТС ДПС обліковувався станом на 01.11.2020 року, та залишився несплаченим/непогашеним станом на дату списання такого боргу.

Списання здійснюється без подання заяви платником податків.

– до 29 грудня 2021 року відстрочено погашення податкового боргу платників податків – фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, що у загальній сумі не перевищує 6800,0грн., який обліковувався за такими платниками  станом на 01 грудня 2020 року і залишився непогашеним станом на дату надання відстрочення. Відстрочення здійснюється контролюючим органом за місцем обліку платника податків – фізичної особи за його заявою.

– списання за заявою платника за умови подання такої заяви до 01 березня 2021 року  несплачених станом на 01.12.2020 року сум недоїмки, нарахованих платникам єдиного внеску – ФОП загальної системи оподаткування та особам що здійснюють незалежну професійну діяльність за період з 01 січня 2017 року до 01 грудня 2020 року, а також штрафів та пені, нарахованих на ці суми недоїмки включно до дати подання заяви про списання недоїмки, у разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

 

Списання податкового боргу, сукупний розмір якого за усіма податками і зборами не перевищує 3060 гривень

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що Законом України від 04.12. 2020  № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої распіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2» (далі – Закон № 1072), що набрав чинності 10.12.2020, підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено, зокрема, п. 2 прим. 4.

Положеннями вказаного пункт передбачено, що контролюючий орган здійснює списання без подання заяви платником податків податкового боргу (у тому числі штрафних санкцій і пені) платника податків, сукупний розмір якого за усіма податками і зборами не перевищує 3060 грн (включно), що за даними інформаційно-телекомунікаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, обліковувався станом на 01 листопада 2020 року та залишився несплаченим/непогашеним станом на дату списання такого боргу.

Списані суми підлягають відновленню у разі виявлення обставин, що свідчать про відсутність підстав для списання.

При цьому положення п. 2 прим. 4 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не застосовується щодо податкового боргу з податків та зборів, які відповідно до податкового, митного та іншого законодавства справляються у зв’язку із ввезенням (пересиланням) товарів на митну територію України або територію вільної митної зони або вивезенням (пересиланням) товарів з митної території України або території вільної митної зони, а також щодо осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства від 18.10.2018 №2597-VIII.

Нараховані та сплачені або стягнуті за період з дати набрання чинності Законом № 1072 до дати списання податкового боргу відповідно до п. 2 прим. 4 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ суми податкового боргу, штрафних санкцій та пені не підлягають поверненню на поточний рахунок платника податку, не спрямовуються на погашення грошового зобов’язання (податкового боргу) з інших податків, зборів, не повертаються у готівковій формі за чеком у разі відсутності у платника податків рахунків у банках.

На списані відповідно до п. 2 прим. 4 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ суми не застосовуються штрафні санкції та пеня, передбачені ПКУ, за період з дати набрання чинності Законом № 1072 і до дати списання включно.

Списання податкового боргу згідно з цим пунктом є підставою для звільнення майна платника податків з-під податкової застави та її виключення з відповідних державних реєстрів.

На підставі наданої контролюючим органом інформації про списані суми податкового боргу підлягають закінченню відкриті державною виконавчою службою виконавчі провадження та припиняються заходи примусового виконання рішень щодо стягнення податкового боргу з платників податків, яким здійснюється списання сум податкового боргу відповідно до п. 2 прим. 4 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, у порядку, визначеному Законом України від 02 червня 2016 року № 1404-VIII «Про виконавче провадження» зі змінами та доповненнями.

Показати ще
WordPress Lessons