НовиниНовини Київщини

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Малий та середній бізнес збільшив дохід місцевих бюджетів на 10%, – Олександр Загорський

З початку року малий та середній бізнес забезпечив місцевим бюджетам надходження на суму 2,2 млрд грн єдиного податку. Про це повідомив в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Олександр Загорський. «За період січень-листопад суб’єкти господарювання, що обрали спрощену систему оподаткування, сплатили на 8% більше, аніж у відповідному періоді минулого року. Тобто, порівняно з аналогічним показником минулого року, дохідна частина місцевих скарбниць зросла на 170 мільйонів гривень. Підкреслю, єдиний податок посідає друге за обсягом надходжень місце у загальній структурі платежів до бюджетів територіальних громад Київщини», – зазначив Загорський.

Більшу суму податку – 82% із загальної кількості платників – забезпечили фізичні особи-підприємці. Так, з початку року вони сплатили 1,8  млрд грн, збільшивши темп приросту до січня – листопада 2019 року на 10% або 161,7 млн грн.

Юридичні особи (ІІІ група) перерахували до бюджетів 238,5 млн грн, що на 2% або 4,3 більше за минулорічні надходження.  У свою чергу, сільгоспвиробники-спрощенці спрямували до місцевої казни 231 млн грн з динамікою приросту 2% або 4,1 млн грн.

Найбільші суми забезпечили підприємці, зареєстровані у Києво-Святошинському районі – 427,6 млн грн, Білоцерківському – 394 млн грн та Ірпінському – 319,2 млн грн.

Загалом на території Київської області обліковується 7917 юридичних осіб-спрощенців та 81415 фізичних осіб-підприємців.

 

Що необхідно зробити для роботи з ПРРО?

З 1 серпня 2020 року суб’єкти господарювання  мають можливість самостійно обирати реєстратор розрахункових операцій для використання у підприємницькій діяльності: апаратний або програмний реєстратор розрахункових операцій.

Програмний реєстратор розрахункових операцій – це програма, яка встановлюється на будь-який гаджет за вибором підприємця – планшет, смартфон, комп’ютер, тощо, – та виконує функції класичного РРО. Програмне рішення ДПС надається  безкоштовно та завантажується просто з сайту податкової служби.

Що необхідно зробити для роботи з  ПРРО:

  1. Отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП).

Зверніть увагу: кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС  КЕП надається протягом 2 хвилин, а термін його дії – 2 роки.

  1. Установити на планшет, смартфон або ПК спеціальну програму.

Зверніть увагу: безкоштовне програмне забезпечення від ДПС   можна встановити  за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/.

  1. Зареєструвати касу та касирів.
  2. Ввести в ПРРО товари (здійснюється введення та налаштування номенклатури шляхом сканування, внесення та імпорту даних).
  3. Створюйте чеки – відкривайте зміну та починайте працювати.

Інформаційну підтримку розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

 

При яких розрахунках застосовується РРО/ПРРО?

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до ст.3 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»  суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зокрема, зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок .

Отже, РРО застосовується при розрахунках:

-Готівкою;

-Через термінал банківської установи, із застосуванням електронної платіжної системи (ЕПЗ);

-Через програмно-технічний комплекс самообслуговування (ПТКС) не банківської установи (готівка та ЕПЗ);

-У дистанційні торгівлі з ЕПЗ виключно електронні розрахунки через системи LigPay, Portmone, iPay, Приват24, Монобанк, Ощад24/7.

РРО не застосовується при розрахунках, здійснених наступним чином:

-Перерахування коштів з рахунку СГ на рахунок СГ;

-Перерахування коштів через касу банку;

-Через  програмно-технічний комплекс самообслуговування (ПТКС) банку -готівка та ЕПЗ.

 

У разі зміни назви міста або вулиці, де розміщений об’єкт оподаткування, подайте Повідомлення про об’єкти оподаткування ф.№ 20-ОПП

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу платників податків, що  у разі  перейменування назви міста, вулиці, тощо, де розміщений об’єкт оподаткування платник податків повинен надати до контролюючого органу за основним місцем обліку Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (далі – повідомлення за ф. № 20-ОПП) з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування.

При цьому у розд.3 повідомлення за ф.№20-ОПП зазначається нове місцезнаходження такого об’єкта.

Якщо до правовстановлюючих документів (свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, договору міни, договору дарування тощо) внесено зміни у зв’язку з перейменуванням вулиць, на яких знаходиться об’єкт нерухомого майна, та внесено зміни до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі – Реєстр) у зв’язку зі зміною назви чи перейменування вулиці, повідомлення за ф. № 20-ОПП  подається  протягом 10 робочих днів з дня внесення змін до Реєстру.
Для суб’єктів господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та програмні РРО (далі – ПРРО) відповідно до законодавства, у разі, якщо відбулось перейменування назви міста, вулиці тощо, де розміщено об’єкт оподаткування (господарську одиницю), в якому застосовується РРО та/або ПРРО, повідомлення за ф. № 20-ОПП подається з метою уникнення розбіжностей між відомостями щодо місцезнаходження цієї господарської одиниці.

Показати ще
WordPress Lessons