НовиниНовини Київщини

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Олександр Загорський: «Наразі 152 697 суб’єктів господарювання подають звітність онлайн»

Наразі 152 697 суб’єктів господарювання подають звітність онлайн. Про це повідомив очільник ГУ ДПС у Київській області Олександр Загорський. Зокрема, він зазначив, що кількість платників, які віддали перевагу електронним сервісам ДПС, зросла на 13884 платника, порівняно з січнем-жовтнем минулого року і становить 84,8% від загальної кількості платників податків Київщини.

Переважна більшість електронної звітності подана юридичними особами – 93,6% або 72536 підприємств, а питома вага фізичних осіб-підприємців становить 73,1% або 74980 платників.

На сьогодні  платники Київщини подали в електронному вигляді 99,8 % декларацій з податку на додану вартість; 87,4% – звітності з акцизного податку; 82,2% – звітності з податку на прибуток підприємств та 68,7% – декларацій платника єдиного податку.

В розрізі територіальних органів найбільший відсоток платників, які обрали подання звітності онлайн у Миронівській ДПІ (92%), Сквирській ДПІ (90,5%), Києво-Святошинській та Броварській ДПІ – 90,2%.

Нагадуємо платникам, що спілкування з податковою службою в електронному вигляді – набагато зручніше та швидше. Особливо важливо це саме зараз – у період карантину та обмежувальних заходів із запобігання поширенню коронавірусу територією України.

 

З 01 січня 2021 року запроваджуються нові зразки марок акцизного податку для тютюнових виробів

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що постановою Кабінету Міністрів України від 29.10.2020 року №1037 «Деякі питання маркування марками акцизного податку тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах» (далі – Постанова №1037) затверджено:

–  нові зразки марок акцизного податку  для тютюнових виробів

– зразки марок акцизного податку для рідин, що використовуються в електронних сигаретах, вітчизняного та імпортного виробництва.

Встановлено, що нові зразки марок акцизного податку для тютюнових виробів та зразки марок акцизного податку для рідин, що використовуються в електронних сигаретах, вітчизняного та імпортного виробництва запроваджуються з 01 січня 2021року.

Крім того, Постановою №1037 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 року №1251, якою затверджено Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Зокрема, у новій редакції викладено абз.2 пункту 5 названого Положення:

«Марка для алкогольних напоїв, крім виноробної продукції (лікеро-горілчана продукція), вітчизняного виробництва виготовляється у зеленій кольоровій гамі, для алкогольних напоїв, які є виноробною продукцією, вітчизняного виробництва – червоній, для алкогольних напоїв, крім виноробної продукції (лікеро-горілчана продукція), імпортного виробництва – фіолетовій, для алкогольних напоїв, які є виноробною продукцією, імпортного виробництва – оранжевій, для тютюнових виробів вітчизняного виробництва з фільтром та без фільтра (сигарети, цигарки) – зеленій, для тютюнових виробів вітчизняного виробництва (сигарили) – смарагдово-зеленій, для тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням вітчизняного виробництва – бузковій, для інших тютюнових виробів вітчизняного виробництва – помаранчевій, для тютюнових виробів імпортного виробництва з фільтром та без фільтра (сигарети, цигарки) – синій, для тютюнових виробів імпортного виробництва (сигарили) – рожево-смарагдовій, для інших тютюнових виробів імпортного виробництва – бордовій, для тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням імпортного виробництва – зелено-помаранчевій, для рідин, що використовуються в електронних сигаретах, вітчизняного виробництва – вохристо-зеленій, для рідин, що використовуються в електронних сигаретах, імпортного виробництва – рожево-синій кольоровій гамі».

Постанову №1037 опубліковано в «Урядовому кур’єрі» 03.11.2020 року №213.

 

Коли громадянин має подати до органу ДПС правовстановлюючі документи на земельну ділянку

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що власники земельних ділянок/земельних часток (паїв), та постійні землекористувачі справляють плату за землю, яка є обов’язковим платежем, який входить до складу податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.
Земельний податок – обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів, підставою для нарахування якого є дані державного земельного кадастру.

Центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин та у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, у сфері будівництва, щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця, а також за запитом відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки подають інформацію, необхідну для обчислення і справляння плати за землю, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

У разі подання платником податку до контролюючого органу правовстановлюючих документів на земельну ділянку, відомості про яку відсутні у базах даних інформаційних систем Державної податкової служби, сплата податку фізичними та юридичними особами здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом інформації про перехід права власності на об’єкт оподаткування.

Облік фізичних осіб – платників податку і нарахування відповідних сум проводяться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки щороку до 01 травня – п. 287.2 ст. 287 Податкового кодексу України.

Фізичним особам нарахування сум плати за землю проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають платнику податку до 01 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за встановленою формою.

У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника – юридичної або фізичної особи до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 01 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося його право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником – починаючи з місяця, в якому він набув право власності. У такому випадку податковий орган надсилає (вручає) податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

Якщо такий перехід відбувається після 01 липня поточного року, контролюючий орган надсилає (вручає) попередньому власнику нове податкове повідомлення-рішення, а попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Отже, у разі переходу до фізичної особи (громадянина) права власності на земельну ділянку та відсутності у базах даних інформаційних систем ДПС відомостей про дану земельну ділянку, така фізична особа має право подати до органу ДПС за місцем знаходження земельної ділянки правовстановлюючі документи на земельну ділянку на підставі яких органом ДПС буде здійснено нарахування сум земельного податку. Інших випадків в частині обов’язку подання фізичною особою (громадянином) документів щодо прав власності на земельну ділянку а також витягу із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки нормами ПКУ не визначено.

 

На Київщині податківці демонтували незаконну АЗС

 Працівники управління аудиту податкової служби Київщини  спільно з оперативним управлінням податкової міліції пристоличного регіону припинили діяльність незаконної автозаправки. Пальним, зокрема, скрапленим газом невідомого походження, ділки торгували уроздріб без будь-яких дозвільних документів та видачі клієнтам відповідних розрахункових документів. У ході перевірки податківці встановили, що господарську діяльність «підприємці» вели без державної реєстрації та документації, передбаченої чинним законодавством. Відносно власника складено протокол про адміністративне правопорушення за ч.1 ст. 164 КУпАП, а саму автозаправку демонтовано. Крім цього, вилучено 5 кубометрів газу на суму 58 450 гривень, а також обладнання на суму 455 550 гривень. Загальна сума вилучених матеріально-технічних цінностей складає  514 тисяч гривень.

 

Мешканцям Київщини повернуто 23,3 млн грн податкової знижки, – Олександр Загорський

Цьогоріч 10 688 мешканців Київщини скористалися правом на податкову знижку, подавши відповідні декларації про майновий стан та доходи, які отримали у 2019 році. Про це повідомив в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Олександр Загорський. «У поточному році кількість платників, які бажають повернути частину витрачених коштів, зросла на 1 345 осіб, порівняно з аналогічним періодом 2019 року. У поданих з початку року деклараціях жителі області вказали до повернення суму у 23,3 мільйона гривень, з яких вже перераховано на їхні рахунки 19,2 мільйона гривень», – зазначив очільник податкової служби Київщини.

ДПС у Київській області нагадує платникам податків, які протягом 2019 року здійснили витрати, які надають  право на податкову знижку (перелік таких витрат наведено у п.166.3 ст.166 ПКУ), що  підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються ними у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами: квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу(виконання, надання). Копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з декларацією про майновий стан і доходи, а оригінали цих документів підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого ПКУ.

У разі, якщо відповідні документи підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа.

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Рієлтери зобов’язані надсилати інформацію про укладені договори оренди нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації

 Головне управління ДПС у Київській області інформує, що суб’єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості – рієлтери, зобов’язані надсилати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації у строки, передбачені для подання податкового розрахунку.

Обов’язок надання рієлтерами зазначеної інформації встановлено підпунктом 170.1.6 пункту 170.1 статті 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Форму «Інформації суб’єктів господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтерів), про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди)» (далі – Інформація), що подається зазначеними суб’єктами господарювання до контролюючих органів за місцем своєї реєстрації.   Податковий розрахунок за базовий звітний (податковий період), що дорівнює календарному кварталу подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (п.п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

За порушення рієлтером порядку та/або строків подання зазначеної інформації ПКУ передбачено відповідальність у вигляді штрафних санкцій. Так, згідно з п.119 прим. 1.2 ст. 119 прим.1 ПКУ порушення суб’єктом господарювання, який провадить посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтером), порядку та/або строків подання інформації про укладені за його посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості, – тягне за собою накладення штрафу в розмірі 680 грн. за кожне таке порушення.

Дії, передбачені п. 119 прим. 1.2 ст. 119 прим.1 ПКУ, вчинені суб’єктом, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1360 грн. за кожне таке порушення -п. 119 прим. 1.3 ст. 119 прим.1 ПКУ.

 

Програмний реєстратор розрахункових операцій та розрахунковий документ

Головне управління ДПС у Київській області  нагадує, що Законом України від 20.09.2019 року №128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» (далі – Закон №128) викладено у новій редакції терміни:

розрахунковий документ – документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, видатковий чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів, отримання (повернення) коштів, торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, створений в паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ) у випадках, передбачених цим Законом, зареєстрованим у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій або програмним реєстратором розрахункових операцій, чи заповнений вручну;

реєстратор розрахункових операцій – пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів та з приймання готівки для подальшого переказу.

програмний реєстратор розрахункових операцій – програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу. Контролюючий орган забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання;

Нагадуємо, що Закон №128 набрав чинності 01 серпня 2020 року

Заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошового зобов’язання та пені можна подати в електронній формі

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику, зокрема, відповідно до ст. 43 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), крім випадків наявності у платника податкового боргу. За наявності у платника податків податкового боргу, повернення помилково та/або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання на поточний рахунок платника податків в установі банку або шляхом повернення готівковими коштами за чеком, у разі відсутності у платника рахунку в банку, проводиться лише після повного погашення такого податкового боргу.

Обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання та пені є подання платником податків заяви про  повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які повертаються на підставі поданої платником  податкової декларації за звітний календарний рік за результатами проведення перерахунку його загального річного оподатковуваного доходу) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми та/або пені – п. 43.3 ст. 43 ПКУ).

Отже, для повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошового зобов’язання та пені (крім єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) платник має подати протягом 1095 днів від дня їх виникнення до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково та/або надміру сплаченої суми заяву у довільній формі з зазначенням напряму перерахування коштів: на поточний рахунок платника податків в установі банку; на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку.

Звертаємо увагу, що платники податків мають можливість подати заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошового зобов’язання та пені (крім єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) в електронній формі через приватну частину Електронного кабінету за ідентифікатором форми J/F 1302001 або у довільній формі через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету.

Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням електронного цифрового підпису (кваліфікованого електронного підпису), отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Також заява може бути подана платником податків до територіального органу ДПС засобами програмного забезпечення ІТС «Єдине вікно подання електронної звітності».

Додатково до заяви платник може подати копію платіжного документа, на виконання якого помилково та/або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету (абз 5. п. 2 розд. ІІ Порядку).

 

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням  www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua

Показати ще
WordPress Lessons