НовиниНовини Обухівщинисоціальний захист населення

Надання житлової субсидії при наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг

Управління соціального захисту населення Обухівської районної державної адміністрації Київської області інформує.

Головним механізмом забезпечення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг є програма житлових субсидій.

Завдяки програмі житлових субсидій малозабезпечені громадяни оплачують не повну вартість житлово-комунальних послуг, а лише частину платежу, яка залежить від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу. Що менші доходи домогосподарства, то меншою є частка обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги.

Під час отримання житлової субсидії важливо вчасно оплачувати спожиті послуги та не допускати виникнення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.

Умови призначення житлової субсидії визначені у Положенні про порядок призначення житлових субсидій затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 р. № 807) (надалі–Положення).

Відповідно до пункту 14 житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо структурним підрозділом з питань соціального захисту населення отримано інформацію про наявність простроченої понад три місяці (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн.) на день звернення за призначенням житлової субсидії або розрахунку субсидії на наступний період без звернення громадян.

Якщо протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону структурного підрозділу з питань соціального захисту населення надано документальне підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі), то житлова субсидія призначається з початку опалювального (неопалювального) сезону.

В іншому випадку житлова субсидія призначається місяця, що настає за тим, в якому до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення надійшло документальне підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі).

Разом з тим, за наявності заборгованості житлову субсидію може бути призначено за рішенням комісії на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства з урахуванням умов, що склалися.

На період карантину Постановою Кабінету Міністрів України № 247           від 25 березня 2020 року «Про особливості надання житлових субсидій» передбачені додаткові заходи щодо соціального захисту осіб, які були звільнені з роботи в період карантину відповідно до пункту 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України і зареєструвалися в службі зайнятості як безробітні.

На підставі заяв громадян про призначення житлових субсидій та інформації центрів зайнятості щодо їх перебування на обліку, при розрахунку житлової субсидії враховується розмір призначеної допомоги по безробіттю без урахування сум отриманої заробітної плати.

 

Отримати більш детальну інформацію можна зателефонувавши до  управління соціального захисту населення Обухівської районної державної адміністрації Київської області за телефоном (04572) 5-66-80.

Показати ще
WordPress Lessons