НовиниНовини КиївщиниНовини Обухівщини

До відома роботодавців та найманих працівників Обухівського району

Неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними належним чином трудових відносин – одна із актуальних та наболілих тем сьогодення.

Офіційне працевлаштування відповідно до вимог державного законодавства – це гарантія соціальної захищеності працівника.

Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) є грубим порушенням як трудового законодавства взагалі, так і права окремо взятих працівників зокрема.

Ухиляючись від оформлення трудових відносин з найманими працівниками, роботодавець позбавляє їх права на отримання офіційної заробітної плати, не нижчої від визначеної законом, основної та додаткової відпустки, на оплату лікарняного, на дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, на допомогу по безробіттю, на гарантії за колективним договором, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та на пенсійне забезпечення тощо.

Слід зауважити, що згідно з ч. 3 ст. 24 КЗпП України, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 413 «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» встановлена форма повідомлення про прийняття працівника на роботу, що подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Згідно вищезазначеної постанови до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором повідомити Державну фіскальну службу можна одним із таких способів:

  • засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;
  • на паперових носіях разом з копією в електронній формі;
  • на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

Інформація, що міститься у повідомленні про прийняття працівника на роботу, вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Чинним законодавством передбачається значне посилення відповідальності роботодавців за порушення законодавства про працю, у тому числі і нелегальної зайнятості.

В Україні легалізація виплати заробітної плати, цивілізоване оформлення трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками – це завдання загальнонаціонального масштабу, виконання якого забезпечить соціальні гарантії громадян у майбутньому.

 

                 Управління соціального

       захисту населення Обухівської

    районної державної адміністрації

     Київської області

Показати ще
WordPress Lessons