НовиниНовини КиївщиниНовини Обухівщини

Голокост на Обухівщині і масові страти в урочищі Розкопана могила

1  липня – 77 років тому в  урочищі Розкопана фашисти масово розстріляли жителів Обухівщини. В кінці червня 1943 року до Обухова на бронемашинах прибув загін есесівців, почалися арешти серед населення. Заарештованих жорстоко катували. В ніч на 1 липня 1943 року покатованих жителів зі школи, яку перетворили у в’язницю, вивезли в урочище Розкопану біля Трипілля і там розстріляли. Тієї жахливої ночі було вбито більш як півтисячі громадян Обухівщини.

Це була найбільш масова розправа фашистів на даній території. Майже кожної сім’ї  торкнулась ця страшна трагедія: хтось втратив батька, хтось – сина, а хтось і всю сім’ю. Починаючи з 1944 року  – люди з Обухівського району, кожного року приїздять на це місце, яке ще називають «Трипільський Бабин Яр», щоб вшанувати пам’ять жорстоко розстріляного мирного населення Обухівщини.

На місці масового розстрілу зараз стоїть пам’ятник-обеліск з меморіальною дошкою.

1 липня 2020 року керівники району, громада Обухівщини  відвідали урочище щоб покласти квіти до пам’ятника та вшанувавши пам’ять загиблих в 1943 році.

Трагічні сторінки історії слід пам’ятати не тільки, щоб шанувати пам’ять про загиблих, а й для того, щоб зробити висновки з минулого та не допустити помилок у майбутньому.

Бережімо вічну пам’ять про невинних…

Показати ще
WordPress Lessons