МедицинаНовини Обухівщини

Ситуація з COVID-19 в Обухівському районі

Станом на  13 годину  28.05.2020р. в Обухівському районі  з підозрою  на

COVID-19 виявлено – 373 особи, знятий діагноз у 87 осіб.  Лабораторно підтверджений діагноз   у  233  осіб, в т.ч. смт. Козин – 26,  с. Романків – 6,  м. Українка – 36,  м. Обухів – 115 (в т.ч. с. Таценки – 8),  с. Красна Слобідка – 6,  с. Нещерів – 10,  с. Германівка – 3, с. Долина – 1,  с. Деремезна – 2, с. Красне 1 – 7,  с. Григорівка – 3, с. Матяшівка – 9, с. Перше Травня – 1,  с. Халеп’я – 1,   с. Жуківці – 3, с. Гусачівка – 1,  с. Трипілля – 1, с. Старі Безрадичі – 1, с. Витачів – 1. Із них  117 осіб одужало – в смт. Козин – 16,  с. Романків – 3,  м. Українка – 30,  м. Обухів – 51 (в т.ч. Таценки – 5),  с. Германівка – 2, с. Деремезна – 1, с. Красне Перше – 4, с. Нещерів – 2, с. Перше Травня – 1, с. Матяшівка – 1, с. Долина – 1, с. Григорівка – 2, с. Трипілля – 1,

с. Халеп’я – 1, с. Гусачівка – 1.

Померло    чотири   особи ( м.Українка-1, м.Обухів-3).

Серед медпрацівників захворіло – 18 осіб в т.ч.  6 лікарів. Одужало 9 медпрацівників із них – 3 лікаря.

Виявлено 812  контактних осіб, які знаходяться на самоізоляції в домашніх умовах під спостереженням лікарів.

На 28.05.20р в Україні захворіло на COVID-19 -21905 осіб із них померло 658.

Відсоток смертності складає 3,0%. В Обухівському районі захворіло з лабораторно підтвердженим діагнозом 233 особи із них померло 4 особи. Відсоток смертності складає 1,7%.

Пацієнти з важким перебігом захворювання (пневмонія, загострення хронічних захворювань) перебувають на стаціонарному лікуванні в інфекційних   відділеннях

базових клінічних лікарень ( Олександрівська лікарня м. Києва,  лікарня № 3 м. Біла Церква, ЦРЛ м. Кагарлика).

Епідеміологія – наука що вивчає закономірності розвитку епідемічного процесу – поширення інфекційних хвороб серед людей, який розвивається при наявності  джерела інфекції, факторів передачі , сприйнятливих  осіб та веде  до виникнення нових заражень і залежних від ряду соціальних умов.

Крім того, епідеміологія розробляє заходи профілактики  ( попередження)  цих захворювань та методи боротьби з ними маючи кінцеву  мету ліквідацію можливості виникнення  заразних захворювань серед людей .

Що нам відомо про коронавірусну інфекцію COVID-19.

Це гостре вірусне захворювання, яке  викликають РНК –геномні віруси роду Coronavirus. За походженням інфекція є зоонозною- передається людям від тварин.

Джерелом зараження є як хвора людина так і дикі та домашні тварини( кажани, мавпи, змії, птахи та інші тварини).

Факторами (шляхами) передачі є повітряно-крапельний, повітряно-пилевий, контактно-побутовий та фекально-оральний.

Сприйнятливим організмом є людина  в якої розвивається дистрес- синдром з переважним ураженням дихальної системи в т.ч. легень, шлунково-кишкового тракту.  На цьому фоні  загострюються  хронічні захворювання , що не рідко  також можуть привести до летальних наслідків.

Що треба зробити  щоб не виникали нові зараження. Перш за все, у разі  виявлення хворого на COVID-19, враховуючи високу контагіозність (заразність)  та стійкість збудника в оточуючому середовищі  потрібно  його тимчасово ізолювати при любій формі протікання інфекції.

Обов’язковій госпіталізації у спеціалізовані лікарні підлягають хворі на особливо небезпечні та  небезпечні інфекційні хвороби, а також особи з симптомами таких хвороб.

Обсервації та самоізоляції підлягають особи, які  підпадають під критерії, визначені  в рішенні про встановлення карантину- це люди які мали встановлений контакт із хворим на COVID-19 та особи що прибули  із-за кордону.

Введення карантинних ( обмежувальних )заходів  забезпечило низьку інтенсивність поширення COVID-19.

Карантинні обмеження  поступово будуть зніматися при умові  позитивної динаміки захворюваності на COVID-19 , на даний час це:

– кількість  нових захворівших  за  останні 7 днів  не більше  12 осіб на 100тис. населення.

– кількість проведення ПЛР(полімеразно-ланцюгової реакції) більше 12 на 100тис. населення

– наповненість  лікарняних ліжок з хворими на COVID-19  не більше   50%.

Щоб не захворіти потрібно дотримуватись протиепідемічних вимог   :

1 . Проводити дезінфекцію поверхонь в автотранспорті, дверних ручок, кнопок

ліфтів, банкоматів та ін., а також мити та дезинфінкувати руки .

  1. Носити маски або респіратори.
  2. Дотримуватись соціальної дистанції не менше 2 метрів.

З 26.05.2020р. дозволені регулярні та не регулярні пасажирські перевезення автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському внутрішньо обласному сполучені за умови перевезення пасажирів у межах кількості місць для сидіння за умови забезпечення протиепідемічних заходів:

  1. Проведення температурного скринінгу водіям перед початком робочої зміни

(особи з температурою тіла понад 37,2 градуси цельсія або з ознаками респіраторних захворювань до роботи не допускаються).

  1. Відстань між водієм та пасажирами повинна бути не менше 1 метра, або кабіна водія повинна бути ізольована від салону прозорою пластиковою перегородкою. Водії повинні бути в респіраторах або медичних масках.
  2. Пасажири без респіраторів або захисних масок до салону автотранспорту не допускаються.
  3. Перед кожною зміною в автотранспорті повинно проводитись вологе прибирання з використанням миючих та дезінфікуючих засобів, в тому числі поручнів, місць сидіння тощо. Біля вхідних дверей транспортного засобу бажано розмістити ємкості з антисептиками для обробки рук.

В зв’язку з тим, що масочного  режиму  потрібно буде дотримуватись ще довгий час, а на вулиці стає все тепліше виникає питання якими масками комфортніше користуватись. Якщо маска пошита із синтетичної тканини,  то під нею  конденсується   волога, обличчя  потіє, а тому  бажано щоб:

  1. Маска була  виготовлена  із натуральних  матеріалів ( хлопок).
  2. Міняти її потрібно через 2-3 години, так як вона стає вологою. Як варіант заміні маскам фабричного виробництва –  є 4-6 шарові  марлеві маски , які можна прати після  кожного виходу на вулицю і вони  не так парять .
  3. В жару особливо важливо споживати 1,5-2 л. води , бажано бутильованої.
  4. Чоловікам бороду та вуса краще збрити,  так як в жару  під маскою сприятливе середовище для розмноження бактерій, особливо при не дотриманні гігієнічних вимог.
  5. Маску потрібно одягати чистими руками та в період носіння не торкатися її брудними руками.
  6. Маска повинна щільно прилягати до обличчя.

Виконання вище викладених протиепідемічних вимог унеможливить заразитись на

COVID-19.

Показати ще
WordPress Lessons