Новини КиївщиниНовини Обухівщини

Новини від ГУ ДПС України у Київській області

Платники Київщини спрямували до Держбюджету майже 5 млрд грн

За чотири місяці поточного року платники Київщини перерахували до Державного бюджету майже 5 мільярдів гривень податкових платежів. Цей показник на 17% або 719 млн грн перевищує суму минулорічних надходжень.

У розрізі основних платежів до держскарбниці доля податку на додану вартість складає 49%. Так, станом на 1 травня 2020 року платники області спрямували 2,4 млрд грн, що на 24% або 466 мільйонів гривень більше за показник відповідного періоду 2019 року.

Сплата податку на доходи фізичних осіб забезпечила надходження на суму більше 1 мільярда гривень. Порівняно з аналогічним періодом 2019 року, темп приросту складає 10% або 99,1 млн грн.

На обороноздатність країни від платників Київської області надійшло 285 мільйонів гривень, що на 6% або 15,2 млн грн більше.

Підприємства регіону сплатили 1,1 мільярда гривень податку на прибуток, забезпечивши 15-відсоткове зростання порівняно з відповідним показником 2019 року. У грошовому вираженні це дорівнює 136,5 млн грн додаткових для Держбюджету коштів.

ГУ ДПС у Київській області

 

Використання програмних реєстраторів розрахункових операцій відтерміновано до 01 серпня

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до Закону України від 17.03.2020 №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» впровадження застосування програмних РРО відтерміновується до 01 серпня 2020.

Також відтерміновується дата розширення застосування РРО для окремих видів діяльності – до 01 січня 2021 року та запровадження обов’язкового використання РРО для всіх платників єдиного податку ІІ-ї – ІV-ї груп – до 01 квітня 2021 року.

З 01 серпня 2020 року запроваджуються програмні РРО, які представляють собою спеціальні безкоштовні програми, призначені для реєстрації розрахункових операцій, які можна встановлювати на будь-який гаджет. Відмінність програмного РРО від звичайного полягає у тому, що у звичайному РРО  фіскалізація відбувається у самому РРО, а у програмному фіскалізація відбувається на фіскальному сервері ДПС.

ДПС уже розроблено безкоштовне програмне рішення для здійснення розрахункових операцій, яке  починаючи  01 січня 2020 року платники тестують під час здійснення розрахункових операцій. Тестове використання програмного  РРО дає можливість ознайомитись з недоліками програмного рішення, проаналізувати ситуацію із покриттям інтернетом та надати зауваження та пропозиції до ДПС з метою удосконалення та врегулювання проблемних питань, які виникли під час тестування.

Програмне рішення  дає можливість:

– виключно онлайн реєстрації РРО через Електронний кабінет та онлайн передачу (отримання) даних, що забезпечить оперативний контроль за здійсненням розрахунків,

–  замість паперових чеків застосовуватимуться електронні,

– створення Z-звіту в автоматичному режимі, без ризику санкцій за його нестворення,

– можливість працювати в режимі offline (до 36 годин разово та не більше 168 годин протягом календарного місяця), а потім надіслати звіт в ДПС.

Інформаційну підтримку та допомогу у користуванні програмними РРО ДПС надаватиме безкоштовно. Поряд з цим платники податків можуть самостійно розробити свій програмний продукт та використовувати його, або обрати програму іншого виробника за власним вибором.

ГУ ДПС у Київській області

 

Як оподатковується дохід, отриманий від продажу власної сільськогосподарської продукції?

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, яка вирощена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення, зокрема:

– садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

– особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 га.

Якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 га, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Суму таких доходів платник зобов’язаний включити до загального річного оподатковуваного доходу та подати до податкового органу податкову декларацію про майновий стан і доходи, та сплатити ПДФО за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5% з таких доходів.

Податкова  декларація  про майновий стан і доходи  за 2019 рік подається до 01 липня 2020 року.

ГУ ДПС у Київській області

 

Затверджено Порядок функціонування єдиного рахунку

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що 29 квітня 2020 року  Урядом затверджено  Порядок функціонування єдиного рахунку та виконання норм статті 35 прим.1 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої  влади.

З 01 січня 2021 року в Україні розпочне функціонування єдиний рахунок для сплати податків і зборів, ЄСВ та інших платежів,  контроль за якими  здійснює Державна податкова служба.

Функціонування єдиного рахунку для сплати податків полягатиме у наступному:

з 01 січня 2021 року у Казначействі на ім’я Державної податкової служби України відкривається єдиний рахунок.

Повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку подається платником податків в електронній формі через електронний кабінет.

Використання єдиного рахунку платником податків розпочинається з дня, наступного за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунку.

У разі відмови платника податків від використання єдиного рахунку таке використання припиняється починаючи з першого числа місяця наступного календарного року.

Платник податків має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунку один раз протягом календарного року.

ДПС щодня формуватиме реєстри платежів з єдиного рахунку і надсилатиме їх  Казначейству.

Казначейство, на підставі сформованого ДПС реєстру платежів з єдиного рахунку, перераховуватиме кошти з єдиного рахунку до відповідних бюджетів та фондів. Реєстр платежів буде формуватись відповідно до  черговості сплати, встановленої Законом України  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 04.10.2019  №190-ІХ.

ГУ ДПС у Київській області

 

Земельний податок: як нараховується та сплачується?

Нарахування фізичним особам сум земельного податку проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають (вручають) платникові за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку.

Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Фізичними особами у сільській та селищній місцевості земельний податок може сплачуватися через каси сільських/селищних рад або рад об’єднаних територіальних громад за квитанцією про приймання податкових платежів.

У зв’язку з наближенням термінів надсилання (вручення) платникам податків податкових повідомлень-рішень про сплату сум податку,  звертаємо увагу, що платники мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо:

– розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платника податку;

– права на користування пільгою із сплати податку;

– розміру ставки податку;

– нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей контролюючий орган за місцем знаходження земельної ділянки проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Як обчислюється рентна плата за спеціальне використання води?

Хто обчислює?

Водокористувачі самостійно обчислюють рентну плату за спеціальне використання води та за спеціальне використання води для потреб гідроенергетики і рибництва щокварталу наростаючим підсумком з початку року, а за спеціальне використання води для потреб водного транспорту – починаючи з першого півріччя поточного року, у якому було здійснено таке використання.

Рентна плата обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої) водних об’єктів, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок рентної плати та коефіцієнтів.

Якщо використовується змішане джерело:

Водокористувачі, які використовують воду із змішаного джерела, обчислюють рентну плату, враховуючи обсяги води в тому співвідношенні, у якому формується таке змішане джерело, що зазначається, зокрема, в дозволах ставок рентної плати та коефіцієнтів.

Якщо використовується вода з каналів:

Водокористувачі, які використовують воду з каналів, обчислюють рентну плату виходячи з фактичних обсягів використаної води, встановлених лімітів використання води, ставок рентної плати, встановлених для водного об’єкта, з якого забирається вода в канал, та коефіцієнтів.

Якщо вода використовується для потреб гідроенергетики

Рентна плата за спеціальне використання води для потреб гідроенергетики обчислюється виходячи з фактичних обсягів води, пропущеної через турбіни гідроелектростанцій, та ставки рентної плати.

Якщо вода використовується для вантажних суден

За експлуатацію водних шляхів вантажними самохідними і несамохідними суднами рентна плата за спеціальне використання води для потреб водного транспорту обчислюється виходячи з фактичних даних обліку тоннаж-доби та ставки рентної плати, а пасажирськими суднами – виходячи з місця-доби та ставки рентної плати.

Якщо вода використовується для потреб рибництва:

Рентна плата за спеціальне використання води для потреб рибництва обчислюється виходячи з фактичних обсягів води, необхідної для поповнення водних об’єктів під час розведення риби та інших водних живих ресурсів (у тому числі для поповнення, яке пов’язане із втратами води на фільтрацію та випаровування), та ставок рентної плати.

Якщо вода використовується для потреб охолодження обладнання

Водокористувачі, які застосовують для потреб охолодження обладнання оборотну систему водопостачання, обчислюють рентну плату виходячи із фактичних обсягів води, використаної на підживлення оборотної системи.

За всі інші обсяги фактично використаної води рентна плата обчислюється на загальних підставах.  Обсяг фактично використаної води обчислюється водокористувачами самостійно на підставі даних первинного обліку згідно з показаннями вимірювальних приладів.

За відсутності вимірювальних приладів обсяг фактично використаної води визначається водокористувачем за технологічними даними (тривалість роботи агрегатів, обсяг виробленої продукції чи наданих послуг, витрати електроенергії, пропускна спроможність водопровідних труб за одиницю часу тощо). У разі відсутності вимірювальних приладів, якщо можливість їх встановлення існує, рентна плата сплачується у двократному розмірі.

Обсяг фактично використаної води на державних системах у зрошувальному землеробстві визначають органи водного господарства.

У разі перевищення водокористувачами встановленого річного ліміту використання води рентна плата обчислюється і сплачується у п’ятикратному розмірі виходячи з фактичних обсягів використаної води понад встановлений ліміт використання води, ставок рентної плати та коефіцієнтів.

Законодавство: Податковий кодекс України, п.п. 255.11.1 п. 255.11 ст. 255

п.п. 255.11.7 п. 255.11 ст. 255 ПКУ. п.п. 255.11.13 п. 255.11 ст. 255 ПКУ.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Як оподатковується продаж легкових автомобілів?

Якщо протягом року ви як фізособа отримали дохід  від продажу одного легкового автомобіля/мотоцикла/мопеда, податок на доходи фізичних осіб ви не сплачуєте.

Якщо продали два та більше, сплачуєте ПДФО самостійно до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу за місцем нотаріального посвідчення такого договору. Ставки такі: для резидентів – 5% , нерезидентів – 18% та військовий збір за ставкою 1,5%.

Податки сплачуються за місцем нотаріального посвідчення  договору за кодами бюджетної класифікації:

– ПДФО, що сплачується фізичними особами за результатами  річного декларування (11010500);

– Військовий збір,  що сплачується фізичними особами за результатами  річного декларування (11011001).

Обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримав доходи, зокрема, від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок.

Якщо стороною договору купівлі – продажу об’єкта рухомого майна є юридична особа чи ФОП, така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов’язана виконати функції податкового агента. У такому випадку податковий агент утримує податок з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна, зазначеної платником податку у договорі купівлі-продажу або в окремій заяві.

Законодавство: Податковий кодекс України ст. 173, п.179.2 ст.179, п. 173.1 або п. 173.2 ст. 173

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

Показати ще
WordPress Lessons