Новини КиївщиниНовини Обухівщини

Новини від ГУ ДПС у Київській області

«На соціальне забезпечення платники Київщини спрямували 2,6 млрд грн», – Орест Вітик

За перший квартал 2020 року на забезпечення загальнодержавного соціального страхування платники Київщини перерахували 2,6 млрд грн. Про це повідомив в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Орест Вітик. Він зазначив, що цей показник на 14% або 306,4 млн грн перевищує надходження минулого року.

Водночас, нагадуємо, що за періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ за себе: ФОП, в тому числі ті, які перебувають на спрощеній системі оподаткування; особи, які провадять незалежну професійну діяльність; члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню за іншими підставами.

Зазначені СГ на власний розсуд вирішують питання застосування звільнення від сплати єдиного внеску. Так, вони можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за вказані періоди в розмірах та порядку, визначених Законом про ЄСВ та зазначать це у «Звіті про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску», що подається до податкового органу за звітний рік.

ГУ ДПС у Київській області

 

Подання уточнюючої декларації з метою зміни податкового зобов’язання з плати за землю

ГУ ДПС у Київській області  інформує, що змінами, внесеними до Податкового Кодексу Законами України від 17.03.2020 №533-IX та від 30.03.2020 №540-IX передбачено, що не нараховується та не сплачується за період з 01 березня по 31 березня 2020 плата за землю – земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності.

У зв’язку з цим, платники плати за землю, крім фізичних осіб, з метою зменшення податкових зобов’язань з плати за землю за період з 01 березня по 31 березня 2020, визначених ними  у податкових деклараціях з плати за землю, поданих за 2020 рік, мають право подати уточнюючу податкову декларацію (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ, та враховуючи зупинення перебігу таких строків на період з 18 березня по 31 травня 2020  відповідно до п. 52 прим. 2 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ), та відобразити в ній зміни податкового зобов’язання з плати за землю за березень 2020.

А ті платники плати за землю, які на підставі Закону №533 подали уточнюючу податкову декларацію з плати за землю за 2020 рік, та зменшили податкові зобов’язання за березень та квітень 2020 року, враховуючи вимоги Закону №540 зобов’язані не пізніше 30 квітня 2020 року подати уточнюючу податкову декларацію до податкової декларації з плати за землю за 2020 рік (з урахуванням раніше поданих уточнюючих податкових декларацій), в якій вони мають збільшити податкові зобов’язання з плати за землю за квітень 2020 рік, тобто, відновити податкові зобов’язання, які були задекларовані в податковій декларації з плати за землю за 2020 рік.

Законом №540 передбачено, що штрафні санкції, визначені ст. 50 ПКУ та штрафні санкції згідно вимог п. 120.2 ст. 120 ПКУ, за внесення змін до податкової звітності в частині збільшення податкових зобов’язань з плати за землю за податковий період квітень 2020 року, не нараховуються.

ГУ ДПС у Київській області

 

Доходи, які не включаються до складу доходу ФОП – платника ЄП

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що Законом України від 17.03.2020 №532-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, які закуповуються за кошти державного бюджету, та створення умов для закупівель у сфері охорони здоров’я за кошти державного бюджету», що  набрав чинності 01 квітня 2020, внесено зміни, зокрема, до п. 292.11 ст. 292 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) щодо безоплатно наданих (переданих) особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, на користь СГ, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я.Так, до доходу, визначеного ст.292 ПКУ, не включаються

-суми податку на додану вартість;

–   суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів;

–  суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм;

–  суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) – платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів;

– суми коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період сплати інших податків і зборів, встановлених ПКУ, вартість яких була включена до загального оподатковуваного доходу фізичної особи – підприємця;

– суми ПДВ, що надійшли у вартості товарів (виконаних робіт/послуг), відвантажених/поставлених у період сплати інших податків і зборів, встановлених ПКУ;

– суми коштів у частині надмірно сплачених податків і зборів, встановлених ПКУ, та суми ЄСВ, що повертаються платнику єдиного податку з бюджетів або державних цільових фондів;

– безоплатно надані (передані) особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, на користь суб’єктів господарювання, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я, за умови якщо:

1) такі товари на день укладення договору про їх закупівлю були включені до Переліку лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, що закуповуються за кошти державного бюджету для виконання програм та здійснення централізовано заходів з охорони здоров’я, затвердженого КМУта

2) такі товари були придбані особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, за рахунок коштів державного бюджету, передбачених для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я або за кошти грантів (субгрантів) для виконання програм Глобального фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні відповідно до закону.

У разі нецільового використання лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них платник податку зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання за наслідками податкового періоду, на який припадає таке порушення, на суму єдиного податку за ставкою, передбаченою п. 293.5 ст. 293 ПКУ.

ГУ ДПС у Київській області

 

Сума компенсації послуги «муніципальна няня» не оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором

ГУ ДПС у Київській області інформує, що відповідно до п.3 Порядку відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.01.2019 № 68 із змінами і доповненнями (далі – Порядок №68), відшкодування вартості послуги «муніципальна няня» є щомісячною адресною компенсаційною виплатою одному з батьків (усиновлювачів), опікуну дитини до трьох років (далі – компенсація послуги «муніципальна няня»). Компенсація послуги «муніципальна няня» здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

Право на отримання компенсації послуги «муніципальна няня» мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які є батьками (усиновлювачами), опікунами дитини до трьох років і на законних підставах проживають на території України та уклали договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років (далі – договір) з муніципальною нянею.

Водночас, компенсація послуги «муніципальна няня» не призначається батькам – вихователями дитячих будинків сімейного типу, прийомним батькам, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства.

Згідно п.п.165.1.1 п.165.1 ст. 165 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи, як сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соціального захисту інвалідів згідно із законом.

Від оподаткування військовим збором звільняються доходи, що згідно з розд. ІV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб, не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою.

Сума компенсації послуги «муніципальна няня», що виплачується громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які є батьками (усиновлювачами), опікунами дитини до трьох років і на законних підставах проживають на території України та уклали договір з муніципальною нянею, за рахунок коштів державного бюджету, відноситься до категорії доходів, визначених п.п. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 ПКУ та не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, тобто не оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором.

ГУ ДПС у Київській області

 

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Управління комунікацій

04151, м. Київ – 151, вул. Народного Ополчення, 5а

телефон (факс) 246-23-40

Показати ще
WordPress Lessons