КультураНовиниНовини Обухівщини

Незбагненний, дивний, незалежний

/До 95-ти річчя від дня народження Павла Загребельного/

Павло Архипович Загребельний (25 серпня 1924, с. Солошине, Полтавська область — 3 лютого 2009, Київ) — український письменник, Герой України, лауреат Державної премії СРСР, Шевченківської премії, учасник 2-ї світової війни, в’язень німецьких і радянських концтаборів. Довгий час працював у пресі, був головним редактором газети “Літературна Україна” та першим секретарем правління Спілки письменників України.

Сьогодні Павло Загребельний є одним з найпопулярніших українських письменників, чия творча спадщина приваблює все більше нових читачів. Його твори відомі далеко за межами України, перекладалися багатьма мовами світу, неодноразово екранізувалися. Він є одним із найпродуктивніших митців —у його творчому доробку 20 романів, кілька повістей, десятки оповідань, публіцистичних і літературно-критичних статей, есе, п’єси, кіносценарії. ОСНОВНІ ТВОРИ: «Диво», «Первоміст», «Смерть у Києві», «Євпраксія», «Роксолана», «Я, Богдан» (Сповідь у славі), «Розгін», «Південний комфорт», «В–ван», «Гола душа», «Безсмертний Лукас», «Ангельська плоть», «Тисячолітній Миколай», «Юлія».

З ім’ям П. Загребельного пов’язані формування і творчий розквіт багатьох талановитих письменників, зокрема плеяди шістдесятників, молодої літературної хвилі минулого століття. Принциповий, безкомпромісний і безстрашний в одстоюванні істини, передової думки, національних інтересів, письменницької справи та кожного талановитого імені. Він давав високі
уроки громадянської мужності, людяності, порядності, відповідального ставлення до слова і діла. Це дійсно істинний класик в нашій літературі, найпотужніший український письменник сучасності. Його твори– це твори, які з часом не втрачають своєї актуальності . Талановитий у всьому П. Загребельний являв яскравий взірець самовідданого служіння літературі,  народові, Україні.

До 95-ти річчя від дня народження видатного письменника Обухівська районна бібліотека для дорослих підготувала літературний подіум «Незбагненний, дивний, незалежний» та викладку літератури,  яка містить кращі твори ювіляра. Творчість П.Загребельного завжди користується увагою та попитом у читачів бібліотеки.

Показати ще
WordPress Lessons