НовиниНовини Обухівщини

Всесвітній день водних ресурсів

Прокинутися, вмити обличчя, заварити чай, полити квіти – буденний ритуал для мільйонів європейців, зокрема – й українців. І водночас – нездійсненна мрія для мільярдів мешканців планети. Як стверджують спеціалісти, кількість чистої води на планеті постійно зменшується.

Вода – це наша культура і основа життя на землі. Воді належить найважливіша роль у виникненні життя, у формуванні фізичного, хімічного середовища, клімату та погоди на нашій планеті.

З якістю питної води пов’язаний стан здоров’я людей, екологічно безпечне харчування, вирішення проблем медичного і соціального характеру. Ще в ХІХ столітті відомий французький вчений Луї Пастер сказав, що 80% усіх своїх захворювань ми випиваємо з водою.

Учені передбачають, що причиною більшості серйозних політичних та економічних конфліктів у XXI ст. стане значний дефіцит прісної води. До середини XXI ст., як зазначено в оприлюдненій доповіді ООН, питної води бракуватиме 7 млрд. чоловік, уже нині 2 млрд. на планеті потерпає від нестачі питної води. Споживання води на душу населення скоротиться на третину вже впродовж наступних 20 років.

Всесвітня організація охорони здоров’я оприлюднила жахливі цифри: щодня у світі помирає 42 тисячі людей від захворювань, що пов’язані з неякісною водою. Найбільше ця проблема торкається країн Африки і Південної Азії, де чиста вода – небувала розкіш.

Для вирішення глобальної проблеми нестачі питної води на планеті та збереження водних ресурсів Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію 47/193 від 22 лютого 1993 року, оголосивши 22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів, який і почали відзначати з 1993 року. У резолюції Генеральної Асамблеї ООН державам запропоновано проводити в цей день заходи, присвячені збереженню і освоєнню водних ресурсів.

Як всі знають, поверхня нашої планети на 70,9 % покрита водоймами, але питна вода становить лише 2,5 % від загального об‘єму. Тому всім мешканцям Землі слід пам’ятати, що жодні корисні копалини не замінять нам питну воду, адже вона «кров» планети, частина кожного живого організму, а її нестача загрожує стати однією з найважчих проблем людства.

Тому Обухівська районна державна адміністрація особливо у цей день нагадує про відповідальне споживання води, збереження екології та навколишнього середовища.

Показати ще
WordPress Lessons