КультураНовиниНовини Обухівщини

«Поету невмирущої рути – 70!»

 Спасибі, друже, за любов жагучу

до рідної Вкраїнської землі,

повік твою «Червону руту»

співати будуть солов’ї.

 

Він пішов у далекі гори, залишивши нащадкам визна­чну культурну спадщину. Ким він був — звичайним поетом та композитором, який плекав любов до рідної зем­лі, чи втіхою українській землі за всі страждання, що їх вона зазнала від своїх гнобителів?

Володимир Михайлович Івасюк — не лише видатна постать української культури, він — один з представни­ків української інтелігенції, що не підкорилися радян­ським законам, один із тих, кого нищив радянський апа­рат влади.

У чому ж полягає феномен Володимира Івасюка? На це запитання шукатиме відповідь ще не одне покоління до­слідників. Але достеменно відомо: Володимир відчував і любив свою землю, природу, свою рідну Буковину, до якої прикипів серцем і душею. І ця любов до прекрасно­го яскраво виражена в його піснях. Варто лише прислу­хатися до «Водограю». Це не просто пісня, це художня розповідь про чудовий край — Карпати! А його чарівна «Червона рута», яку співали від Карпат, де вона народилась, і до Курил, навіть вірмени й грузини намагались написати хоча б одну пісню українською мовою, не кажучи вже про росіян чи білорусів…

Минуло більш ніж чверть століття, як не стало Володимира. Проте його пісні лунають в Україні. Не спадає інтерес до творчості і життя композитора. Хоча молоде покоління більше знає Івасюка з розповідей старших та публікацій, що не так вже і часто з’являються у засобах масової інформації. Рідкістю стали й збірки його пісень. Адже саме вони, на мою думку, можуть знайти відгук у серцях та душах молодих людей, сформувати в них відчуття краси й любові до рідної землі, яку так натхненно оспівав Івасюк у своїх шедеврах — «Баладі про мальви», «Пісні про тебе», у «Літі пізніх жоржин», а надто — в «Червоній руті», «Водограї»…

Нещодавно Володимиру Івасюку мало б виповнитись 70 років і працівники Обухівської районної бібліотеки для дітей вшанували непересічний талант митця, а саме: до ювілею українського поета і  композитора влаштували книжкову виставку «Поет « невмирущої Рути», біля якої для користувачів бібліотеки провели інформаційний огляд літератури  та прослухали найвідоміші його пісні.

Показати ще
WordPress Lessons