НовиниНовини ОбухівщиниОбухівська міськрайонна філія Київського обласного центру зайнятостіТериторіальні органи влади

«Гендер і професія»

08 лютого 2019 року профконсультант Обухівської міськрайонної філії Київського обласного центру зайнятості Наталія Дудар провела інтерактивний профорієнтаційний урок на тему «Професії: гендерний аспект» для 20 учнів 8 класу Григорівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

Мета заходу: спробувати визначити, чи обов’язково при виборі професії враховувати стать людини та її гендерні ролі.

Урок проходив в інтерактивній формі, яка є більш цікавою і захоплюючою для учнів, сприяє кращому засвоєнню матеріалу. Під час проведення вправи «Професії і стать людини» три команди вибирали з переліку суто «чоловічі», «жіночі» та «нейтральні» професії і доводили командам-суперникам, чому зробили саме такий розподіл.  Під час міні-лекції «Стать і гендер» підлітки були уважними, слухаючи інформацію, та  активними під час її обговорення. Особливу зацікавленість викликала вправа «Моя майбутня професія», де кожен учень міг намалювати себе в образі майбутньої професії та зазначити, якими здібностями, вміннями та рисами характеру, на його думку, повинен володіти представник цієї професії. Найбільш запеклою виявилась дискусія між командами під час виконання вправи «Міфи і факти про гендер», де кожна група отримала висловлювання щодо традиційних, стереотипних  уявлень про чоловічі та жіночі гендерні ролі та повинна була довести суперникам: міф це чи факт.

Наприкінці заняття підлітки самостійно зробили висновок: при виборі професії потрібно враховувати, в першу чергу, індивідуальні здібності, вміння та інтереси, а не гендерні стереотипи. Тому фактично «чоловічих» чи «жіночих» професій не існує,  всі  професії «нейтральні».

Показати ще
WordPress Lessons