Новини

Дайджест новин Уряду 10.11.2018

Житомирщина – черговий регіон, який запроваджує систему енергоменеджменту

У тісній співпраці з Держенергоефективності місцева влада Житомирщини розробила і затвердила Концепцію та Положення про енергетичний менеджмент об’єктів обласного підпорядкування.

Робота у цьому напрямку розпочалася із підписання у грудні 2017 р. відповідного Меморандуму про партнерство з Держенергоефективності.

Впродовж року зроблено практичні кроки:

  • у Житомирській обласній державній адміністрації створено відділ з енергоменеджменту;
  • розроблено зміни до обласної програми енергоефективності щодо фінансування організаційних заходів у цій сфері;
  • визначено алгоритм побудови системи енергомоніторингу на обласних об’єктах;
  • передбачено відповідальних осіб за реалізацію енергомоніторингу.

До кінця 2018 р. до системи енергомоніторингу планується вже підключити перші 35 об’єктів охорони здоров’я та освіти.

«Енергоменеджмент дозволяє забезпечити ефективне управління енергоресурсами та зменшити енергоспоживання у бюджетних закладах на 5-8% без капіталовкладень», – пояснив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та додав, що завдяки енергоефективній експлуатації об’єктів можна досягти 20% економії енергоресурсів.

На сьогодні енергомоніторинг запроваджено у:

  • 97 містах,
  • 13 регіонах,
  • 46 районах,
  • 9 об’єднаних територіальних громад.

«Закликаю місцеві органи влади проводити системну роботу у питанні енергоменеджменту, – повідомив С. Савчук. – Держенергоефективності, у свою чергу, готове надавати необхідні консультації та методичні рекомендації у цій сфері».

Відеоролик про енергоменеджмент

Держприкордонслужба посилено охороняє кордон, у тому числі в період проведення заходів міжнародного рівня

Прикордонники продовжують охороняти державний кордон України в посиленому режимі.

Щоденно Держприкордонслужба України зосереджує основні зусилля на найбільш завантажених ділянках державного кордону, особливо де спостерігається системний наплив пасажиро-транспортного потоку, та робить все можливе для забезпечення ритмічного функціонування пунктів пропуску та підтримання прикордонної безпеки.

Крім того, посилюються ділянки, на яких фіксується досить активна протиправна діяльність. При цьому прикордонне відомство цілодобово співпрацює з колегами суміжних держав, аби упереджувати протиправні дії по обидва боки кордону.

Також, основі сили та засоби Держприкордонслужби направлені на укріплення держрубежу в період святкових чи вихідних днів і під час проведення заходів міжнародного рівня. Зокрема, один з таких заходів, 9-й Міжнародний форум з енергетики для сталого розвитку, пройде на наступному тижні в Києві. На зустріч, що організовується під егідою Організації Об’єднаних Націй та Кабміну України, очікується приїзд представників глобальних міжнародних організацій.

Зі свого боку Держприкордонслужба провела ряд організаційних та практичних заходів спрямованих на недопущення проникнення на територію України осіб, які потенційно можуть організовувати або брати участь у заходах щодо дестабілізації ситуації в країні. Значно посилено прикордонний контроль і в аеропортах «Бориспіль», «Київ» під час проведення Форуму. Спільно з керівниками контрольних служб, аеропортів, інших взаємодіючих органів проведено перевірку готовності пунктів пропуску, їх безперебійної роботи зі здійснення прикордонного контролю учасників і гостей Форуму. Активізовано взаємодію з представниками СБУ та інших правоохоронних органів.

За незаконне перетинання державного кордону України – кримінальна відповідальність

Вчора, 9 листопада 2018 року, в офіційному виданні Верховної Ради «Голос України» опубліковано Закон від 18.10.2018 N 2599-VIII щодо відповідальності за незаконне перетинання державного кордону.

Це означає, що відсьогодні встановлюється кримінальна відповідальність за перетинання державного кордону України з метою заподіяння шкоди інтересам держави або особою, якій заборонено в’їзд на територію України, або представниками підрозділів збройних сил чи інших силових відомств держави-агресора у будь-який спосіб поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів, або за документами, що містять недостовірні відомості.

Такі діяння каратимуться позбавленням волі на строк до трьох років.

Окрім того, за повторне вчинення таких дій або вчинення їх групою осіб передбачається відповідальність у формі позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років, а вчинення таких дій у поєднанні з насильством або застосуванням зброї – на строк від п’яти до восьми років.

Також зауважимо, що адміністративна відповідальність, передбачена статтею 204-1 КУпАП, щодо незаконного перетинання державного кордону України «звичайними» мігрантами чи порушниками залишається.

Глава Уряду про децентралізацію: Ця реформа згуртовує Україну, зупинити її не можна

Реформа децентралізації, яка стартувала в 2014 році, – ключова зміна, яка згуртовує Україну і робить українські регіони сильнішими.  Про це в ефірі одного з загальнонаціональних телеканалів сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Він зазначив, що в 2014 році прийшов працювати в Уряд, як ідеолог децентралізації. Разом з експертами та мерами міст урядовцям вдалося напрацювати напрямок змін та втілити їх у життя.

«І зараз результат є.  Децентралізація дала людям поштовх для змін. В об’єднаних громадах будують дороги, садочки, школи, модернізується теплопостачання, – сказав Володимир Гройсман. – Понад 7 млн людей, які живуть в об’єднаних громадах, бачать різницю».

Але зараз, як зазначив Глава Уряду, хтось хоче зупинити ці зміни – шляхом «брудних і підкилимних ігрищ». «Та я не дам цього зробити. Децентралізація – це ключова реформа для згуртування України. Я далі забезпечу лідерство в цій реформі», – додав Володимир Гройсман.

 

Надмірне підвищення тарифів на тепло – спроба під шумок нажитися на людях, – Володимир Гройсман

Надмірне підвищення тарифів на тепло і воду на фоні підвищення ціни на газ  – це шахрайство і спроба нажитися на людях, а відповідальність повісити на когось іншого. Про це в ефірі одного з загальнонаціональних каналів сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Коли я чую, що тарифи на тепло і воду можуть зрости на 70%,  у мене питання: з якого дива це має відбутися? Люди мають зрозуміти, що питання ціни газу – важливо, для формування тарифів. Але ми порахували: якщо газ подорожчав на 23%, то тарифи на тепло мають підвищуватися не більш, ніж на 16%, – сказав Володимир Гройсман. – Якщо йдеться про 70%, значить дехто під шумок хоче зіграти і кратно підвищити ціни на тепло, а відповідальність повісити на когось іншого».

Глава Уряду повторив, що підвищення ціни на газ – обмежене і становить 23%, а не 60%, як могло бути. Окрім того, тих, кому важко сплатити реальну ціну за газ та комунальні послуги, захистить програма субсидій. Вона працює і немає жодного приводу для паніки.

З повагою,
Департамент інформації та комунікацій з громадськістю
Показати ще
WordPress Lessons