Новини

Дайджест новин Уряду 22.10.2018

Дайджест новин Уряду 22.10 14.00

Дніпропетровщина серед лідерів з впровадження реформи сільської медицини, – Геннадій Зубко

Дніпропетровщина серед лідерів з впровадження реформи сільської медицини, ініційованої Президентом України Петром Порошенком. Тут вже почалось будівництво 18 нових амбулаторій у сільській місцевості. До кінця 2018 року в області буде введено в експлуатацію вже 4 об’єкти.

Про це під час відвідування будівництва амбулаторії у селі Іванівка Петриківського району на Дніпропетровщині наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Реформа первинної медичної допомоги є сьогодні вкрай важливою, адже 33% населення України проживає у сільській місцевості. За рік, від прийняття Парламентом Закону «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості», зроблена дуже непроста підготовча робота, яка зараз переходить у практичну площину. Вже сформовано спроможну мережу закладів первинної медичної допомоги, розроблено технічні вимоги до приміщень і обладнання, затверджено будівництво 513 нових амбулаторій. Всі регіони вже стартували з реалізацією проектів. Їх ключові стандарти – енергоефективність, забезпечення водопостачанням і водовідведенням, а також необхідною технічною інфраструктурою. Наша мета – якісна медична послуга для кожного українця», – зазначив Геннадій Зубко.

Урядовець повідомив, що з 5107 амбулаторій України 3200 знаходяться в сільській місцевості. З них, в рамках реформи первинної медичної допомоги, близько 500-700 амбулаторій буде дооснащено необхідним медичним обладнанням і транспортом.

Нагадаємо, субвенція на розвиток сільської медицини по Україні складає 5 млрд грн. Кошти спрямовуються на реалізацію проектів будівництва (нове будівництво, реконструкція, капітальний ремонт, в тому числі виготовлення проектної документації) комунальних закладів охорони здоров’я у сільській місцевості; придбання медичного обладнання, розвиток телекомунікаційної інфраструктури, забезпечення службовим житлом та службовим автотранспортом медичних працівників. Спроможна мережа по Україні на сьогодні включає 5107 амбулаторій.

По Україні вже схвалено до фінансування 513 проектів будівництва нових амбулаторій  на суму 2,9 млрд гривень, з яких:

АМ (1-2 лікаря) (без житла) – 155 шт. (649,9 млн гривень)
АМ (1-2 лікаря) (з житлом) – 153 шт. (880,5 млн гривень)
АГ (3-4 лікаря) – 188 (1 033,4 млрд гривень)
ЦПМД (5-7 лікарів) – 17 (124,8 млн гривень).

Нерозподілений залишок становить 2,1 млрд гривень.

Також Комісією Мінрегіону погоджено пропозиції щодо закупівлі 497 службових автівок для медиків, які працюватимуть у нових амбулаторіях.

 

Павло Розенко: За підсумками 8 місяців 2018 року товарообіг між Україною та Кувейтом збільшився майже у 2,5 рази

22 жовтня під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка відбулося засідання української частини Міжурядової українсько-кувейтської комісії з питань економічного, технічного та торговельного співробітництва.

Учасники засідання зосередилися на обговоренні питання підготовки до Четвертого спільного засідання Міжурядової українсько-кувейтської комісії, яке заплановано провести 6 – 8 листопада 2018 р. у Кувейті.

Павло Розенко, голова української частини Міжурядової комісії, зауважив, що у цьому році була проведена значна робота з підготовки спільного засідання Комісії, у тому числі у взаємодії з кувейтською стороною.

Віце-прем’єр-міністр зазначив, що з боку Кувейту також є великий інтерес розбудовувати відносини з Україною в аграрній, енергетичній, будівельній, медичній, фінансовій та інших взаємовигідних сферах двостороннього співробітництва.

Він наголосив, що за підсумками 8 місяців 2018 року українсько-кувейтський товарообіг збільшився майже у 2,5 раза. «Тенденція до збільшення товарообігу свідчить, що у співпраці з Кувейтом у нас є взаємний інтерес і, як наслідок, значний потенціал співпраці, який нам слід реалізовувати», – підкреслив Павло Розенко.

 

Моя стратегія – в прискоренні зростання економіки, – Володимир Гройсман

Стратегія Уряду України полягає в тому, аби прискорювати набуте економічне зростання і зменшувати боргове навантаження – як по тілу боргу, так і по відсотках. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, коментуючи питання поточної боргової ситуації.

Глава Уряду нагадав, що поточний і наступний роки вважаються піковими з огляду на виплати по боргах 2008-2013 років. Саме в той період державний борг зріс на 50 млрд дол., що дорівнює річному бюджету країни. При цьому за той період країна не отримала жодних змін, кошти були витрачені, а обсяг виплат лише по відсотках саме через таке зростання нині складає 5 млрд дол. щороку.

«Ми закладаємо (суми обслуговування боргу) в бюджет. Але цього недостатньо. Третину бюджету (наступного року) – 417 млрд грн – ми маємо повернути кредиторам. Чи можемо самостійно це зробити? Ні. Що потрібно? Вихід на міжнародні ринки, там перекредитувалися, віддали частину і зменшили навантаження, в тому числі по відсотках. Тоді ми вибудовуємо 10-річну стратегію зростання економіки і виплати боргу. Моя стратегія в тому – аби віддати борги, аби вони нас не стримували», – сказав Володимир Гройсман.

Співпраця з Міжнародним валютним фондом – один з інструментів досягнення цілі виходу на ринок і запровадження ефективної боргової політики. Альтернатива цьому шляху, упевнений Глава Уряду, – дефолт і банкрутство країни із стрімким знеціненням доходів громадян та інфляцією.

«І коли сьогодні хтось говорить, що треба відмовитися (від співпраці і уникнути дефолту ), я питаю: а можна детально (розповісти, як саме це зробити)?» – додав Володимир Гройсман.

 

Тарифи на ЖКХ і ефективне енергоспоживання – одна зі сфер відповідальності місцевої влади, – Володимир Гройсман

Формування тарифів на житлово-комунальні послуги, так само як і запровадження заходів ефективного енергоспоживання – одна із сфер, за які відповідає не стільки центральна влада, скільки місцеве керівництво. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, коментуючи питання збільшення цін на газ і розвитку подальшої ситуації.

Глава Уряду нагадав, що питання подорожчання газу понад рік стояло на порядку денному перемовин з Міжнародним валютним фондом, який наразі є одним з найбільших і найважливіших фінансових партнерів України. Разом з тим початковою вимогою збільшення ціни був показник у 60%. Протягом останніх 15 місяців Уряд зробив все, аби знизити цю вимогу до 23,5%. Більше того, Уряд порахував можливості надання адресної допомоги – субсидій для тих, хто не зможе платити повну ціну.

І тепер настає момент для відповідальної політики тарифоутворення на місцях. «Ми витрачаємо більшість грошей на тепло і гарячу воду. А хто це виробляє? Теплокомуненерго. А кому вони належать? Муніципалітетам. Тобто в більшості своїй – це не державна власність, – сказав Володимир Гройсман. – Тепер тарифи. В кожному тарифі є складова – газ, зарплати, податки, доставка тощо. І тут важливо, в якому стані ті ж котельні. Якщо в одній котельні КПД 65%, а в іншій, новій – 98%, буде різниця в обсягах споживання газу? Буде!»

Глава Уряду наголосив, що завдання місцевої влади не тільки «туї висаджувати», а й глибоко занурюватися в комунальні проблеми міст і громад. «Треба інвестувати у нові котельні, нові системи транспортування енергоресурсів, утеплювати будинки, вкладати в енергозбереження. Тоді споживання буде менше і сам рахунок буде менше! – зазначив Володимир Гройсман. – Відповідальність (місцевої влади) важлива. І я готовий допомагати місцевому самоврядуванню».

 

В’ячеслав Кириленко привітав юнацьку олімпійську команду на урочистій зустрічі у Борисполі

Юнацька олімпійська команда переможно повернулась до України. Юних зірок спорту від імені українського Уряду зустрів і привітав Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко.

«Ми вас вітаємо з великим переможним результатом, бо бути серед більше двохсот країн у десятці кращих – це велика перемога для нашої країни! Спасибі вам! Це ваш великий внесок у нашу велику справу. Україна стежила за вашими успіхами і раділа за вас. Ви – справжні спортсмени, на яких буде рівнятися наша молодь», – звернувся В’ячеслав Кириленко до юнацької олімпійської команди.

Віце-прем’єр-міністр додав, що призери отримають грошові премії від Міністерства молоді та спорту.

В урочистій церемонії зустрічі молодих спортсменів України з ІІІ літніх Юнацьких Олімпійських ігор, що пройшли в аргентинському Буенос-Айресі також взяли участь Президент НОК України Сергій Бубка, Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, тренери, батьки та друзі спортсменів.

Захід відбувся у залі прильоту термінала «D» Міжнародного аеропорту «Бориспіль».

Нагадаємо, юні українські спортсмени завоювали 23 медалі: 7 золотих, 8 срібних та 8 бронзових. Офіційний командний залік на Юнацьких Олімпійських іграх не ведеться, однак у неофіційному заліку наша команда увійшла до десятки найуспішніших збірних ЮОІ-2018 серед 206 країн-учасниць.

 

Премєрміністр на форумі державотворців: Ми отримали шанс зробити державу сильною, потрібно лідерство і відповідальність

Україна стикається з багатьма викликами, і саме зараз є шанс зробити державу сильною – завдяки вчасно взятим на себе лідерству та відповідальності. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час форуму молодих лідерів-державотворців «Софія Київська».

«Ми стикнулись з безпрецедентними викликами: російська агресія, внутрішня нестабільність, слабка економіка, корупція. Все потрібно перебудовувати. І ми взялися за це. Те, що зараз відбувається, це не секторальні реформи, це створення нової держави. Міцної, економічно розвинутої, сильного гравця на міжнародній арені», – сказав Володимир Гройсман.

Він зазначив, що накопичений досвід дозволяє робити зміни професійно. Щоправда, не всі чиновники готові до цього. З ними доводиться боротися. «Така боротьба забирає час і багато сил. А час має ключове значення для України, – сказав Володимир Гройсман. – Ми зараз стоїмо перед загрозою популізму. Всім обіцяють все, а після виборів виходить, що нікому і нічого. Я спираюсь на відповідальну політику. Моє правило: пообіцяв – виконай… Для себе рішення я прийняв. Хочу бути людиною, яка, працюючи у владі, принесе для держави позитивні зміни».

Акцентом всієї роботи, за словами Глави Уряду, має стати розвиток людського капіталу. «Вигоду має отримати українець – гідний рівень життя, стабільну зарплату, високі доходи», – сказав Прем’єр-міністр.

Він навів приклад реформи в системі охорони здоров’я. Там відбуваються фундаментальні трансформації, по деяких напрямках не все йде гладко. Але 20 млн українців вже уклали договори з лікарями, тож отримують нову якість послуг, а понад 20 тис. лікарів вже отримують зарплати в 2-3 рази більші, ніж були до реформи.

Так само проводиться реформа децентралізації, яка реально наповнює ресурсами місцеві бюджети, вибудовується антикорупційна вертикаль. За два роки скасовано понад 700 регуляторних актів, які створювали великі бар’єри для розвитку бізнесу. «Хочу бути людиною, яка зробила Україну сильною», – сказав Глава Уряду.

 

Впровадження Нового освітнього простору та нових ДБН – це робота на покоління Z та зміну ментальності

Сьогодні у двох громадах Дніпропетровщини справжнє свято. Відкриття новозбудованих дошкільних навчальних закладів за новими стандартами освіти, які є справжньою мрією для дітей, батьків і вихователів. Тут втілені креативний і нестандартний дизайн, європейські стандарти нових ДБН, доступність і нові підходи до виховання. На цьому на відкритті нових садочків у місті Підгородне і селищі Обухівка, що на Дніпропетровщині, наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Дитячі садочки збудовані за стандартами Нового освітнього простору, які ми розробили і наразі впроваджуємо по всій країні. Його головними стандартами є комфорт і безпека, інклюзивний простір, енергоефективність, сучасний мотивуючий дизайн. І саме такими мають бути всі освітянські заклади України для сучасних дітей, покоління Z. Дітей, і я переконаний в цьому, які відновлять Україну в абсолютно новому і якісному вимірі», – зазначив Геннадій Зубко.

Урядовець підкреслив, що сьогодні у Дніпропетровській області йде дуже масштабне будівництво та реконструкція навчальних закладів – дитячих садочків та шкіл. І Дніпропетровщина – лідер у цьому напрямку! А також лідер у децентралізації – за кількістю громад, людей, які там проживають, і інфраструктурних проектів, які втілює область.

«Вікно можливостей» сьогодні відкрито для кожного органу місцевого самоврядування. І це стало можливим завдяки реформі децентралізації, яку розпочав Президент Петро Порошенко. А ще завдяки правильно розставленим пріоритетам і правильним управлінським рішенням керівництва ОДА і місцевого самоврядування. Завдяки єдності ми втілюємо найсміливіші плани у життя. Ми й далі будемо будувати дитячі садки, школи, дороги, лікарні, розбудовувати армію», – наголосив Геннадій Зубко.

Нагадаємо, дошкільні навчальні заклади у місті Підгородне і селищі Обухівка на Дніпропетровщині збудовані з «нуля» майже за рік за кошти обласного і місцевого бюджетів. Кошторис кожного – близько 58 млн грн, на 115 місць. При будівництві використані стандарти Нового освітнього простору та впроваджені сучасні енергоефективні рішення – сонячні панелі на даху, опалення на альтернативних джерелах.

 

Іванна КлимпушЦинцадзе зустрілася з Австралійськоукраїнською парламентською групою дружби

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, перебуваючи з  робочим візитом у Австралії, зустрілася з представниками Австралійсько-української групи дружби у Федеральному парламенті Австралії.

Віце-прем’єр-міністр зазначила, що українсько-австралійські контакти на всіх рівнях стали активнішими, та привітала оновлення Парламентської групи дружби «Україна–Австралія». 13 вересня минулого року відбулася офіційна церемонія оновлення Парламентської групи дружби «Україна–Австралія» Парламенту Австралії 45-го скликання. Під час урочистостей українська громада Австралії нагородила тодішнього Міністра закордонних справ Австралії Дж. Бішоп, маршала А. Х’юстона та посла Г. Квінлана відзнаками «За свободу» (Freedom Award) «за їхню рішучу підтримку України та міжнародне лідерство».

«Ми зацікавлені в подальшій інтенсифікації політичного діалогу між двома країнами та сприянні двосторонньому співробітництву у сферах оборони, торгівлі, інвестицій, науки та культури, – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе. – Я сподіваюся, що мій візит, як і візит Президента Сенату Австралії до України минулого року, активізують  регулярні міжпарламентські контакти між Україною та Австралією та інтенсифікують плідний діалог урядів».

Віце-прем’єр-міністр також подякувала Австралії за її рішучу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

Іванна Климпуш-Цинцадзе поділилася враженнями від надихаючої та емоційної церемонії відкриття «Ігор Нескорених» у Сіднеї, в яких бере участь команда України, та висловила подяку австралійській стороні за дієву підтримку українських військовослужбовців і ветеранів, які отримали поранення під час виконання службового обов`язку, а також цивільних громадян. Посольство Австралії в Україні підтримує Проект «Підтримка протезування в Україні» через Програму Прямої Допомоги (DirectAidProgram – DAP).

Віце-прем’єр-міністр також зазначила, що Австралія першою у світі на парламентському рівні визнала Голодомор геноцидом українського народу: «Я не можу не згадати про видатну роль австралійського Парламенту у визнанні Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу. Я дякую всім, хто вшановує та визнає цю дату, яка має велике історичне та загальнонаціональне значення для всіх українців, у тому числі в Австралії», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Зі свого боку представники Парламентської групи дружби «Україна–Австралія» запевнили, що готові всіляко підтримувати Україну. Під час зустрічі вони активно цікавилися ситуацією в Україні, зокрема, у контексті стану українсько-російських відносин та відновлення незалежності української церкви.

Довідково 

Започаткування Парламентської групи дружби «Україна–Австралія» під гаслом «На підтримку демократії в Україні!» відбулося в Парламенті Австралії 44-го скликання 15 травня 2014 року. 8 серпня 2017 року у Федеральному парламенті Австралії 45-го скликання було затверджено новий склад Парламентської групи «Австралія – Україна». Головою новоствореного об’єднання став представник правлячої Ліберальної партії від штату Вікторія, Член спільного парламентського комітету у закордонних справах, оборони та торгівлі Кріс Крюзер (Chris Crewther). Заступником голови групи залишилася сенатор від опозиційної Лейбористської партії Австралії Катрина Білик (Catryna Bilyk). За час свого існування Група підтримала низку гуманітарних проектів та оприлюднила  заяву щодо вшанування Голодомору 1932-1933 років в Україні.

 

Поглиблення політичного діалогу між Австралією та Україною сприятиме формуванню міжнародної коаліції однодумців, – Іванна КлимпушЦинцадзе у Канберрі

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, перебуваючи з робочим візитом в Австралії, зустрілася з колишнім Міністром закордонних справ Австралії Джулі Бішоп. Сторони обговорили низку питань двостороннього та багатостороннього діалогу Україна-Австралія.

Віце-прем’єр-міністр зазначила, що Україна зацікавлена у розвитку співпраці щодо важливих питань двостороннього та міжнародного характеру. «Як ви вже згадували раніше, однодумці, що об’єднані спільними цінностями, вірою в силу й непорушність міжнародного права, повинні триматися разом. Україна зацікавлена у поглибленні політичного діалогу між нашими державами. Це, насамперед, сприятиме формуванню міжнародної коаліції однодумців, тих, хто підтримує нас у Європі та у всьому світі», – підкреслила Іванна  Климпуш-Цинцадзе.

Джулі Бішоп своєю чергою наголосила, що Австралія буде продовжувати політику підтримки територіальної цілісності і суверенітету України, а також зробить все можливе, щоб притягнути до відповідальності винних за збиття літака рейсу МН-17.

«Враховуючи вашу особисту безкомпромісність щодо трагедії MH-17, хочу запевнити, що Україна докладатиме максимальних зусиль задля цього. Переконана, що вже найближчим часом ми побачимо результати та висновки об‘єктивного міжнародного розслідування», –  зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Окрім того, Віце-прем’єр-міністр розповіла, що цьогоріч 24 листопада в Києві відбудеться Міжнародний форум до 85-х роковин Голодомору 1932-1933 років «Україна пам’ятає, світ визнає». «Ми запрошуємо світових лідерів, представників урядів, політиків, громадських активістів, а також видатних вчених та дослідників Голодомору з багатьох країн світу для участі у цих заходах», – зазначила Іванна  Климпуш-Цинцадзе. «Сподіваюсь, що австралійські політики та парламентарі, які підтримують визнання Голодомору, зможуть приєднатися до участі у Міжнародному форумі», – підкреслила вона.

Довідково

Джулі Бішоп у 2003-2006 рр. була Міністром Австралії з питань старіння населення; у 2006-2007 рр. – Міністром освіти і науки Австралії, Міністром-помічником Прем’єр-міністра у справах жінок Австралії; у 2007-2013 рр. – заступником голови Ліберальної партії та опозиції Австралії; у 2009-2013 рр. – тіньовим (опозиційним) Міністром закордонних справ і торгівлі Австралії; з 18 вересня 2013 р. до 24 серпня 2018 р. – Міністром закордонних справ Австралії. Стала першою в історії Австралії жінкою – Міністром закордонних справ. У 2014 р.  Джулі Бішоп здійснила робочі візити в Україну. Після відставки з посади Міністра закордонних справ Австралії продовжила політичну діяльність.

Дайджест новин Уряду 22.10.2018 18.00

Близько 20 млн грн відшкодувало Держенергоефективності позичальникам «теплих кредитів» у вересні

Держенергоефективності виплатило чергову компенсацію у розмірі майже 20 млн грн населенню та ОСББ, які залучали «теплі кредити» у вересні ц.р., зокрема:

  • більше 15 млн грн надано ОСББ;
  • майже 4 млн грн – на утеплення індивідуального житла;
  • майже 600 тис. грн – на твердопаливні котли.

«Держава продовжує виконувати своє зобов’язання у рамках програми, а населення та ОСББ отримують чимале співфінансування зазвичай недешевих заходів з енергоефективності», – прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Всього у 2018 р. Урядом відшкодовано 325 млн грн за «теплими кредитами».

За весь час дії програми (2014-2018 рр.) компенсовано більше 2,3 млрд гривень.

«Нагадую, що у 2018 р. спільно з Держенергоефективності в регіонах запроваджено 163 місцеві програми здешевлення «теплих кредитів». Їх профінансовано на суму майже 150 млн гривень», – повідомив Сергій Савчук.

У 2018 р. близько 40 тис. родин вже скористалися допомогою місцевих бюджетів та отримали понад 75 млн грн компенсацій.

 

Держстат: Зростання роздрібної торгівлі підтверджує тенденцію зростання доходів громадян і стабілізації економіки

Індекс обсягу роздрібної торгівлі в Україні в січні-вересні поточного року порівняно з аналогічним періодом минулого року становив 105,5%, а у вересні 2018 року проти вересня 2017 – 106,9%. Про це свідчать дані Державної служби статистики України. В регіональному розрізі найбільше зростання зафіксовано в Луганській (27,9%), Донецькій (13,7%), Полтавській (11,1%) та Вінницькій (9,1%) областях. В десятці лідерів – Житомирська, Сумська, Тернопільська, Рівненська та Миколаївська області.

Довідково

За даними Держстату, середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій у серпні 2018 року становила 8977 грн, що у 2,4 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (3723 грн). Зростання економіки, за уточненими даними Держстату, склало 3,8% по другому кварталу.

 

Павло Розенко доручив невідкладно підготувати рішення для урегулювання питань лікування громадян за кордоном та забезпечення хворих інсуліном

22 жовтня під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка відбулася нарада щодо проблемних питань лікування громадян за кордоном та забезпечення хворих інсуліном.

За результатами наради Віце-прем’єр-міністр доручив МОЗ, Мінфіну та іншим відповідальним ЦОВВ невідкладно підготувати проекти рішень для врегулювання зазначених проблем та внести їх на розгляд Уряду.

 

Геннадій Зубко: Україні необхідно близько 10 тисяч енергоаудиторів

Енергоменеджери і енергоаудитори – нова генерація фахівців, яких ніколи не було в Україні. Але саме ви можете зробити нашу країну справді незалежною через шлях енергоефективності. І сьогодні країна потребує близько 10 тисяч таких спеціалістів. На цьому, виступаючи перед студентами НТУ «Дніпровська політехніка», наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Сьогодні вже 31 ВНЗ України долучився до підготовки енергоаудиторів. Це професія майбутнього, адже саме енергоаудитор – необхідний елемент повномасштабної енергомодернізації житлових будинків. Перспективи для діяльності надвеликі: це ОСББ, які працюватимуть з Фондом енергоефективності; мешканці багатоповерхового сектору, які звернулися до фахівця з ціллю проведення заходів з енергоефективності і оцінки їх якості; державні будівлі, які відповідно до Закону України «Про енергетичну ефективність будівель» мають отримати обов’язковий енергетичний сертифікат. Скажу більше, в майбутньому держава стимулюватиме і підтримуватиме проведення енергоаудиту для транспортного сектору і промисловості», – наголосив Геннадій Зубко.

За його словами, на сьогодні енергомодернізації підлягає близько 70% житлового сектору України. А це близько 30 млрд євро інвестицій на найближчі 10 років. «Якщо говорити про промисловість, муніципалітети і соціальну інфраструктуру – це величезні кошти, які завдяки вам можуть бути інвестовані в Україну», – підкреслив урядовець.

 

Ми зробимо все, щоб демократія знову стала величною, – Іванна Климпуш-Цинцадзе в Австралії

Перебуваючи з робочим візитом у Австралії, Віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе відвідала Австралійський інститут міжнародних відносин (AIIA), де зустрілася з науковцями, експертами  та дипломатами.

У своєму виступі Іванна Климпуш-Цинцадзе представила український погляд на глобальну безпеку та світовий порядок, якому зараз кинуто виклик. Вона підкреслила цінність партнерства між Україною та Австралією для існуючої системи глобальної безпеки.

«Ми живемо у світі, який не може вимірюватися лише з точки зору географічної відстані. Насправді, це маленький світ з багатьма факторами, що зближують нації світу. Це економіка, освіта, культура. Але є й інші чинники, які зараз виходять на передній план – солідарність, загальні цінності та спільні загрози», – зазначила Віце-прем`єр-міністр.

Під час зустрічі Іванна Климпуш-Цинцадзе говорила про те, що ніхто не може відчувати себе в безпеці у світі, де держава з ядерною зброєю, з величезними військовими можливостями не визнає жодних міжнародних правил та принципів. Масштаб російської гібридної війни є жахливим, і жодна країна у світі не може почуватися в безпеці.

За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, демократичний світ сьогодні зіштовхнувся з потужною опозицією до свободи з часів розпаду Радянського Союзу. Це системний та цілеспрямований напад на вільний світ із метою послаблення західних інститутів, підриву трансатлантичного партнерства та порушення основних цінностей та принципів демократії.

«Наша спільна відповідальність як вільних держав демократичного світу полягає у тому, щоб розробити загальну та ефективну реакцію на нові гібридні загрози та побудувати нову архітектуру міжнародної безпеки», – підкреслила Віце-прем`єр-міністр.

«Основна увага у протидії загрозі сильній глобальній демократії повинна полягати у відмові від кремлівських наративів, які руйнують наші цінності в суспільному надбанні. Відверта переоцінка сучасних глобальних обставин вимагає усвідомлення того, що виживання демократії не може покладатися на старі парадигми. Тільки сила і єдність демократичного світу створять непереможний бар’єр для всіх нападів авторитарних режимів на загальнолюдські цінності, демократію, свободу та міжнародний порядок», – заявила вона.

Завершуючи зустріч, Іванна Климпуш-Цинцадзе від імені українського народу подякувала Австралії за підтримку і тверду позицію проти агресії з боку Росії.

«Україна завжди буде прагнути до захисту демократії. Якби ми, українці, не мали такої великої віри в себе і свободу, ми не могли б вижити як нація. І сьогодні ми не сумніваємося, що свобода виграє і демократія знову стане не просто сильною, а величною», – наголосила Віце-прем`єр-міністр.

Довідково

Австралійський інститут міжнародних відносин (AIIA – Australian Іnstitute of Іnternational Affairs) є незалежною некомерційною організацією, завданням якої є «сприяння розумінню міжнародної політики». Інститут забезпечує платформу для обговорення складних міжнародних питань, організовує програми лекцій, семінарів, конференцій та інших дискусій на високому академічному і політичному рівні, а також фінансує дослідження та публікації. AIIA складається з незалежних філій, розташованих у семи австралійських штатах і територіях, а також Національного офісу в Канберрі. AIIA має тісні контакти з Королівським інститутом міжнародних відносин, Chatham House та інститутами-побратимами й аналогічними організаціями у цілому світі.

 

Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася з Міністром закордонних справ Австралії Маріс Пейн

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, перебуваючи з робочим візитом в Австралії, зустрілася з Міністром закордонних справ Австралії Маріс Пейн.

Сторони обговорили широке коло питань двостороннього та багатостороннього діалогу. Зокрема, йшлося про політичну та безпекову ситуацію в Україні, нові можливості у військовій співпраці, двосторонні економічні відносини, співробітництво в космічній галузі, розслідування трагедії MH-17, започаткування спільних ініціатив у межах взаємодії з НАТО, «Invictus Games» тощо.

Віце-прем’єр-міністр подякувала австралійській стороні за послідовну позицію щодо підтримки територіальної цілісності та суверенітету України, а також рішення про збереження санкцій проти Росії.

«Рада бути серед добрих друзів та надійних партнерів України, які, попри географічну віддаленість, поділяють однакові цінності та відстоюють демократичні принципи», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Віце-прем’єр-міністр розповіла, що російська агресія завдала величезної шкоди Україні та водночас зробила український народ об’єднаним та сильнішим. Українська нація – єдина у Європі, яка, на жаль, має унікальний досвід одночасно протидії у сухопутній війні, реагуванні на гібридні загрози, боротьбі з фейковими новинами та кібератаками. «Ми можемо поділитися цим цінним досвідом із нашими міжнародними партнерами, – додала Іванна Климпуш-Цинцадзе. – Конфлікт в Україні – це не просто війна з Росією – це конфлікт цивілізацій. На кону такі цінності, як демократія, повага до рівності та принципів міжнародного права. І ця загроза впливає не тільки на країни Європи, а також і на глобальну безпеку», – підкреслила вона.

У цьому контексті Іванна Климпуш-Цинцадзе поінформувала Маріс Пейн щодо діяльності Платформи Україна – НАТО з протидії гібридним загрозам, зокрема, про організацію в її межах у Києві 7 – 8 листопада Міжнародної конференції з протидії гібридним загрозам. Вона також висловила готовність до обміну досвідом з австралійцями у цій сфері.

Своєю чергою Маріс Пейн наголосила на надзвичайній важливості посилення міжнародних політичних та юридичних заходів, зокрема, продовження санкцій проти Росії, з огляду на резонансні випадки агресії з боку РФ проти цивілізованого світу.

«Ми розуміємо, що справжні загрози далеко за межами хімічних та кібератак», – зазначила Міністр закордонних справ Австралії.

Також Маріс Пейн акцентувала увагу на важливості для Австралії міжнародної взаємодії в оборонно-безпековій сфері, поінформувавши, зокрема, про активну участь Австралії у Програмі НАТО з розширених можливостей (NATO Enhanced Opportunities Programme).

Своєю чергою Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що для України членство в НАТО є національним пріоритетом і співробітництво у рамках Альянсу з такими партнерами, як Австралія, може бути взаємокорисним. Сторони обговорили можливості започаткування спільних проектів та ініціатив у рамках існуючих програм НАТО, зокрема, у сфері розмінування та знешкодження саморобних вибухових пристроїв.

Окрема увага була приділена питанню дотримання прав людини та свобод. Україна розраховує на підтримку Австралії як члена Ради ООН з прав людини для звільнення з-під варти українських політв’язнів та захисту прав корінних народів.

Також Віце-прем’єр-міністр зазначила, що Україна зацікавлена в посиленні співробітництва з Австралією за специфічними напрямами. «Нам надзвичайно цікаво активізувати співпрацю у сфері кібербезпеки та участь у космічних програмах», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Крім того, Віце-прем’єр-міністр поінформувала, що цього року 24 листопада в Києві відбудеться Міжнародний форум до 85-х роковин Голодомору 1932 – 1933 років «Україна пам’ятає, світ визнає». «Річниця Голодомору є трагічною датою для українців, сподіваюсь, що Австралія приєднається до нас як у Києві, так і в Канберрі», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Окремою темою розмови стали міжнародні спортивні змагання «Ігри Нескорених», які зараз тривають у австралійському Сіднеї. «Я побачила, як ці змагання повертають до життя навіть важко поранених зневірених військовослужбовців», – зазначила Маріс Пейн. Іванна Климпуш-Цинцадзе своєю чергою наголосила на важливості для України проведення таких заходів саме зараз, у період ведення бойових дій з російським агресором на Сході України.

Показати ще
WordPress Lessons