НовиниНовини КиївщиниНовини ОбухівщиниОбухівська ДПІ ГУ ДПС у Київській області

Cтатті Києво-Святошинської ОДПІ ГУ ДФС у Київський області

Фізична особа – орендар податок на нерухомість не сплачує

Києво-Святошинська ОДПІ нагадує, що платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, (далі – податок на нерухомість) відповідно до ст. 266 Податкового кодексу України № 2755-VI від 02 грудня 2010 року із змінами та доповненнями є фізичні та юридичні особи – власники об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

Обчислення суми податку на нерухомість з об’єкта/об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.

Києво-Святошинська ОДПІ

 

Підприємці, які досягли пенсійного віку, не сплачують ЄСВ

Києво-Святошинська ОДПІ повідомляє, що відповідно до Закону  України № 2464-VI  від 08 липня 2010 року «Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон) фізичні особи-підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподатковування, а також члени їх родин, які беруть участь  у здійсненні ними підприємницької діяльності, є платниками ЄСВ.

Однак, згідно із частиною 4 статті 4 Закону, фізичні особи – підприємці звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами й одержують пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску винятково за умови їх добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Разом з тим за найманих робітників, у тому числі інвалідів або пенсіонерів за віком, сплата єдиного внеску підприємцями здійснюється на загальних підставах згідно з діючим законодавством.

Києво-Святошинська ОДПІ

 

Податківці Київської області виграли у судах 2,2 млрд. грн. на користь держави

Станом на 01.09.2018 на розгляді у судах всіх інстанцій знаходилось всього 6169 справ, де стороною виступали органи ДФС, на загальну суму 20,4 млрд. грн.

З них на користь органів ДФС в звітному періоді вирішено 219 справ на суму  2,2 млрд. грн., що складає 38,9% від кількості розглянутих справ та 73,1% від суми, в свою чергу на користь платників вирішено 344 справ на суму 806,8 млн. грн., що складає 61,1% від кількості розглянутих справ та 26,9% від суми.

За зазначений період, на розгляді в судах всіх інстанцій, за позовами платників податків до органів ДФС, знаходилось 5142 справ на суму 16,5 млрд. грн. З них, в 2018 році на користь органів ДФС вирішено 97 судових справ на суму 1,7 млрд. грн., що складає 22,1% від кількості розглянутих справ цієї категорії та 67,7% від суми; на користь платників вирішено 343 справ на суму 806,8 млн. грн., що складає 77,9% від кількості розглянутих справ та 32,3% від суми.

Протягом звітного періоду, за позовами органів ДФС до платників податків, судами розглядалось 1027 справ на суму 4,3 млрд. грн. На користь органів ДФС в 2018 році винесено 122 судові рішення на суму 503,8 млн. грн., тобто 99,2% від кількості розглянутих справ та 69,8% суми по справах даної категорії. На користь платників податків вирішено 1 справа на суму 218,21 тис. грн., що складає 0,8% від кількості справ розглянутих справ та 30,2% від суми.

ГУ ДФС у Київській області

 

Подання Таблиці даних платника податку у разі здійснення нових видів діяльності

Головне управління ДФС у Київській області повідомляє, що пунктом 29 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2018, передбачено, що платник податку має право подати до ДФС таблицю даних платника податку за встановленою формою згідно з додатком З до Порядку.

Таблиця даних платника податку подається платником податку в електронній формі засобами електронною зв’язку, визначеними ДФС, з урахуванням вимог Законів України «Про електронний цифровий підпис», «Про електронні документи та електронний документообіг» та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого в установленому порядку.

Відповідно до п.30 Порядку, у Таблиці даних платника податку зазначаються:

– види економічної діяльності відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД ДК 009:2010);

– коди товарів згідно з УКТЗЕД, що постачаються (виготовляються) та/або придбаваються (отримуються) платником податку;

– коди послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДК 016-2010), що постачаються (виготовляються) та/або придбаваються платником податку.

Пунктом 31 Порядку визначено, що Таблиця даних платника податку подається із поясненням, в якому зазначається діяльність, із можливим посиланням на податкову та іншу звітність платника податку.

Таким чином, у разі якщо платник податку розпочинає здійснювати новий вид діяльності, то Таблиця даних платника податку заповнюється та подається згідно з пунктом 31 Порядку.

ГУ ДФС у Київській області

Підрозділи аудиту ГУ ДФС Київської області: «Зменшення кількості проведених перевірок свідчить про суттєве зниження фіскального тиску»

Протягом січня-серпня 2018 року підрозділами аудиту Київської області проведено 391 документальну перевірку, що на 13 перевірок менше, ніж за січень-серпень 2017 року, в тому числі 119 планових та 272 позапланові перевірки. Зменшення кількості проведених перевірок свідчить про суттєве зниження фіскального тиску на платників податків області.

За результатами проведених документальних перевірок донараховано узгоджених податкових зобов’язань в сумі 1,7 млрд. грн., в тому числі за актами звітного року – 204,3 млн. гривень.

Станом на 1 вересня 2018 року 42,1 млн. грн. вже надійшли до бюджету грошовими коштами. Крім того, в ході документальних перевірок зменшено неправомірно задекларовані підприємствами збитки на суму 526,5 млн. грн., що дозволить у майбутніх періодах упередити несплату зазначених податків до бюджету, також, зменшено суму від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом з ПДВ в розмірі 9 млн. гривень.

Крім того, за січень-серпень 2018 року проведено 1 297 фактичних перевірок платників податків, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, за результатами яких до порушників податкового законодавства застосовані штрафні санкцій на загальну суму 13,3 млн. грн., з яких 7,4 млн. грн. сплачено до бюджету.

ГУ ДФС у Київській області

 

Іноземні громадяни та особи без громадянства не мають права набувати права власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності

Головне управління ДФС у Київській області звертає увагу, що відповідно до п.281.1 ст.281 ПКУ від сплати земельного податку звільняються інваліди першої і другої групи, фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років, пенсіонери (за віком), ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22.10.1993 №3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Пунктом 281.2 ст. 281 ПКУ передбачено, що звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб п. 281.1 ст.281 ПКУ, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

– для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 га;

–  для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25га, в селищах – не більш як 0,15га, в містах – не більш як 0,10га;

– для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 га;

– для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 га;

– для ведення садівництва – не більш як 0,12 га.

Земельним кодексом України від 25.10.2001 № 2768-III передбачено, що право на безоплатне отримання із земель державної або комунальної власності земельних ділянок, у межах зазначених граничних норм, мають громадяни України (ст.121).

Іноземні громадяни та особи без громадянства не мають права набувати права власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності.

Враховуючи зазначене, іноземні громадяни та особи без громадянства не користуються пільгами щодо сплати земельного податку.

ГУ ДФС у Київській області

 

Співробітники Київської митниці ДФС завітали до реабілітаційної установи для діток з особливими потребами «Наш Дім»

У рамках відзначення Дня знань співробітники Київської митниці ДФС завітали до реабілітаційної установи для діток з особливими потребами «Наш Дім», що у Борисполі.

Завідувач Надія Литвиненко з великим задоволенням познайомила наших колег з учнями та педагогічним колективом, розказала про роботу та історію створення реабілітаційної установи «Наш Дім», а також передала прохання для співробітників митниці не оминати таких людей увагою, адже соціалізація – це саме те, що потрібно особливим дітям.

Друзі, будемо щиро вдячні кожному, хто долучиться до доброї справи здійснення допомоги реабілітаційній установі для дітей з особливими потребами «Наш Дім» у місті Бориспіль.

ГУ ДФС у Київській області

 

Працівники Київської Митниці ДФС вилучили мобільні телефони IPhoneXSMax загальною вартістю майже 178 тис. грн.

Лише за добу співробітниками Київської Митниці ДФС зафіксовано 2 спроби незаконного переміщення мобільних телефонів через митний кордон України.

Громадяни України,  які прилетіли авіарейсами з Німеччини,                     м. Франкфурт та США, м. Нью-Йорк до аеропорту «Бориспіль», намагалися ввезти мобільні телефони IPhoneXSMax з порушенням митних правил.

Для проходження митного контролю громадяни України обрали спрощену систему – «зелений коридор», чим засвідчили, що переміщувані ними через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо ввезення на митну територію України.

На момент проходження митного контролю належним чином оформленої митної декларації громадяни України не мали, з приводу декларування переміщуваних товарів до інспекторів митниці не звертались.

Мобільні телефони були виявлені під час перевірки багажу пасажирів за допомогою технічних засобів митного контролю.

Таким чином, наші співвітчизники під час проходження митного контролю в залі «Приліт» аеропорту «Бориспіль» порушили встановлений ст. 366 МК України порядок проходження митного контролю в зонах спрощеного митного контролю.

Працівниками Київської митниці ДФС складено 2 протоколи за ст. 471 Митного кодексу України. Вищезазначені товари вилучено.

ГУ ДФС у Київській області

 

Київська митниця ДФС: зафіксовано чергову спробу незаконного ввезення на територію України значної партії лікарських засобів

Нещодавно до Київської митниці ДФС надійшло орієнтування від головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ, в якому зазначено про ймовірне переміщення громадянкою України спільно з іноземним громадянином наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів та фальсифікованих лікарських засобів.

Вищезазначені громадяни відлітали авіарейсом з Індії, м. Делі до України в аеропорт «Бориспіль», а їх багаж через аеропорт «Бориспіль» слідував трансфером до м. Дніпро.

Для проходження митного контролю іноземний громадянин  та мешканка України в аеропорту «Бориспіль» скористались спрощеною системою – «зелений коридор» чим засвідчили, що переміщувані ними через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо ввезення на територію України.

Під час проведення митного контролю трансферного багажу у багажному відділенні ДП МА «Бориспіль» із застосуванням технічних засобів контролю за допомогою рентген-апарату, у дорожніх валізах вищезазначених громадян було виявлено: «Votrient», виробник «NovartisHealthcarePvt. Ltd.», Індія – 15 упаковок по 30 пігулок; «TenofovirAlafenamide», виробник «Mylanlaboratorieslimited», Індія – 38упаковки по 30 пігулок; «Uniblastin», виробник «UnitedBiotech (P) Limited», Індія – 25 упаковок по 1 флакону для ін’єкцій;  «Velpaclear» виробник «AbbottindiaLimited» Індія – 20 упаковок по 30 пігулок; «Zoldria», виробник «Cipla» Індія – 35 упаковок по 1 флакону для ін’єкцій; «Ledifos» виробник «Heterolabslimited», Індія – 1 упаковка по 28 пігулок; «P-CARZINE», виробник «Alkemlaboratorieslimited», Індія – 11 упаковок по 50 пігулок; «Alkacel 2», виробник «Celon», Індія – 5 упаковок по 25 пігулок; «Mitomycin 10», виробник «NaprodlifeSciencespvt.ltd», Індія – 5 упаковок по 1 флакону для ін’єкцій; «Velpanat», виробник «NatcoPharmaLimited», Індія – 53 упаковки по 28 пігулок; «THALIX-100» виробник «NatcoPharmaLimited» Індія – 55 упаковок по 30 пігулок; «SofosbuvirHepcinat», виробник «Natcopharmalimited», Індія – 5 упаковок по 28 пігулок; «Tenvir-EM», виробник «Cipla», Індія – 5 упаковок по 30 пігулок.

Документів, що підтверджують вартість препаратів, а також рецептів, виданих громадянці України та іноземному громадянину, на переміщувані лікарські засоби митним органам України пасажири не надавали.

Ввезення лікарських засобів відповідно до Закону України „Про лікарські  засоби” № 123/96-ВР від 04.04.1996р. зі змінами та доповненнями, без відповідних сертифікатів заборонено. Порядок ввезення громадянами лікарських засобів, а також їх обсяги визначено Постановою КМУ № 458 від 23.05.2012 року „Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України лікарських засобів та спеціального дитячого харчування”.

За даними фактом працівниками Київської митниці ДФС складено 2 протоколи про порушення митних правил за ознаками ст. 471 Митного кодексу України та вилучено 273 упаковки з лікарськими засобами, які були виявлені у дорожніх валізах громадян без ознак приховування.

ГУ ДФС у Київській області

 

З початку року платники Київської області перерахували 5,4 млрд. грн. єдиного соціального внеску

За повідомленням в.о. начальника ГУ ДФС у Київській області Олексія Кавиліна, надходження зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за січень-серпень 2018 року складають 5,4 млрд. грн. При цьому, за наданою ним інформацією, цей показник майже на 50% перевищує суму, що надійшла минулоріч. Так, на соціальні потреби регіону платники Київщини  перерахували на 1,8 мільярда гривень більше, аніж у відповідному періоді попереднього року.

Слід зазначити, що внесеними змінами  до Закону України  № 2464-VI встановлено нові строки сплати єдиного внеску для фізичних осіб – підприємців, які застосовують загальну систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

Зокрема, з початку року вказані фізичні особи зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.  До внесення цих змін вищеперераховані платники сплачували єдиний внесок один раз на рік.

У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску, до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом України № 2464-VI, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

ГУ ДФС у Київській області

 

Київська митниця ДФС: викрито спробу незаконного ввезення прекурсорів на митну територію України

Працівники управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії Київської митниці ДФС викрито спробу незаконного ввезення на митну територію України лікарських засобів, обіг яких обмежено і стосовно яких встановлюються заходи контролю, згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 06.05.2000р. № 770 „Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів”.

Так, 17.09.2018 під час проведення вибіркового митного контролю багажу на каналі «зелений коридор» у громадянина Єгипту, який прилетів з ОАЄ м. Шарджа до України в аеропорт «Бориспіль», було виявлено 40 таблеток білого кольору у чотирьох профальгованих блістерах з написом «COLDFREE» (діюча речовина – псевдоефедрин), яка входить до складу лікарського засобу “ACAMOL” та відноситься до таблиці IV списку № 1 прекурсорів згідно ПКМУ № 770.

За даним фактом складено протокол про порушення митних правил за ознаками ст. 471 МКУ країни. Вказаний лікарський засіб вилучено.

ГУ ДФС у Київській області

 

З початку року податківці Київщини припинили діяльність 8 підпільних виробництв

У поточному році оперативні працівники ГУ ДФС у Київській області вилучили з незаконного обігу товарно-матеріальні цінності на загальну суму 96,3 млн. грн., в тому числі підакцизної групи на суму 72 млн. грн., з яких:

– лікеро-горілчані вироби у кількості 739,2 дал на суму 1,8 млн. грн.;

– паливно-мастильні матеріали у кількості 160,4 тонн на суму 5 млн. грн.;

– спирту у кількості 240 тис. дал на суму 60,1 млн. грн.;

– автомобілів 3 од. на суму 1,8 млн. грн.;

– тютюнових виробів 109 тис. пачок на суму 3,4 млн. грн.

За результатами проведених оперативними підрозділами заходів припинено діяльність 8 підпільних виробництв, з яких 3 – незаконного виготовлення лікеро-горілчаних виробів, 4 – незаконного виготовлення спирту, 1 – паливно-мастильних матеріалів. У даному напрямку роботи розпочато 5 кримінальних проваджень, з них 4 за ч. 3 ст. 204 КК України. З початку року до суду направлено 1 кримінальне провадження за ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 204 КК України.

ГУ ДФС у Київській області

Платники транспортного податку перерахували до місцевих бюджетів майже 14 млн. грн.

За вісім місяців поточного року до місцевих бюджетів від платників Київщини надійшло майже 14 млн. грн. транспортного податку.  Цей показник в 1,65 рази перевищує минулорічний, що у грошовому еквіваленті дорівнює 5,4 млн. грн. додаткових коштів на потреби територіальних громад.

Так, у розрізі категорій платників, фізичні особи сплатили 7,7 млн. грн. транспортного податку. Сума, що надійшла, у 2,4 рази більша за аналогічний період 2017 року. Додатково до місцевих бюджетів надійшло 4,5 мільйона гривень. У свою чергу, юридичними особами сплачено 6,1 млн. грн. із темпом росту у 118% до січня – серпня 2017  року, а сума додаткових коштів складає 952 тисячі гривень.

Транспортний податок сплачується за місцем реєстрації об’єктів оподаткування (п.267.7 ст.267 ПКУ).

Сплачують його фізичні особи, які є власниками легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (для 2018 року – це 2013 рік) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати на 1 січня податкового року (у 2018 році – 1396125 грн.)

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік  у розмірі 25 тис. грн. за кожен такий легковий автомобіль.

Платник транспортного податку – власник легкового автомобіля, повинен сплатити цей податок протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (п.267.8 ст.267 ПКУ).

ГУ ДФС у Київській області

 

Які можливості має платник податків, користуючись „Електронним кабінетом”?

„Електронний кабінет платника податків” – це персональне автоматизоване робоче місце платника податків, доступ до роботи в якому здійснюється з будь-якого комп’ютера, підключеного до Інтернету, з використанням електронного цифрового підпису такого платника.

„Електронний кабінет платника податків” надає суб’єктам господарювання можливість працювати з органами фіскальної служби дистанційно у режимі реального часу, а саме:

– подавати декларації з використанням електронного цифрового підпису і переглядати подану або сформовану податкову звітність;

– отримувати нагадування щодо строків подання звітності та сплати податків;

– отримувати інформацію щодо особистих реєстраційних даних (податковий номер платника податків, назва платника податків, основний вид діяльності; ПІБ бухгалтера та директора тощо);

– подавати заяви та отримувати в електронному вигляді довідки про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів, що контролюються органами фіскальної служби;

– вести в електронному вигляді Книги обліку доходів та витрат;

– переглядати інформацію щодо стану своїх розрахунків з бюджетом, зокрема, про заборгованість зі сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

ГУ ДФС у Київській області

Показати ще
WordPress Lessons