Новини

Держенергоефективності

Держенергоефективності оприлюднило середньозважені тарифи на тепло з газу для розрахунку тарифів виробникам теплової енергії з альтернативних джерел

На виконання вимог статті 20 Закону України «Про теплопостачання» Держенергоефективності оприлюднює розраховані середньозважені тарифи на теплову енергію, вироблену з використанням газу, для потреб населення та бюджетних установ, а також тарифи на транспортування та постачання теплової енергії.

Відповідно до цих розрахунків органи місцевого самоврядування можуть встановлювати підприємствам тарифи на теплову енергію з відновлюваних джерел на рівні 90% від оприлюднених середньозважених тарифів.

Нагадуємо, що Законом України від 21.03.2017 № 1959-19 щодо стимулювання виробництва тепла з відновлюваних джерел запроваджено спрощену та прозору процедуру встановлення тарифів на тепло «не з газу».

Маючи гарантований на законодавчому рівні тариф, інвестор може заздалегідь визначити рентабельність проекту і залучити  кредитні та інвестиційні кошти.

Середньозважені тарифи від 25.09.2018 можна завантажити за посиланням: http://saee.gov.ua/sites/default/files/Taryfy_25_09_2018.pdf.

 

ЕКО-трансформація промислових підприємств – можливість оптимізувати енергетичні витрати та стати більш конкурентоздатними

На цьому наголосив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук на прес-конференції в ІА «Українські новини» у рамках проекту «ЕКО-трансформація-2018».

Розповідаючи про державну політику у зазначених сферах, С.Савчук акцентував увагу мас-медіа та підприємств на тому, що проекти «чистої» енергетики дають цілу низку можливостей, зокрема:

  • скоротити енергоспоживання та оптимізувати витрати;
  • зменшити шкідливі викиди;
  • забезпечити власну потребу в енергії;
  • заробити на «чистій» енергії;
  • ефективно утилізувати відходи;
  • стати більш конкурентоздатним на ринку.

«За останні 4 роки ми впровадили ефективне стимулююче законодавство у цих сферах. Бізнес все активніше впроваджує проекти, а банки (наприклад, ЄБРР, Укргазбанк) надають фінансування», – запевнив Голова.

Цікавим форматом реалізації проектів для бізнесу може бути ЕСКО. За кілька років активної роботи над цим механізмом у бюджетній сфері є вже близько 200 укладених ЕСКО-контрактів на загальну суму майже 200 млн гривень.

Наприклад, 4 насосні станції, які належать Держводагентству, буде модернізовано за кошти ЕСКО-інвесторів. Окрім модернізованого обладнання, економія бюджетних коштів складе до 310 тис. грн у рік під час дії договорів, а після їх завершення – більше 3 млн грн щороку.

Окремо С.Савчук розповів про систему аукціонів, яку планується запровадити, та нові «правила гри» для бізнесу. При цьому у пріоритеті держави – стимулювати виробництво енергії з біомаси та біогазу. Тому Агентство із партнерами опрацьовує питання збереження «зеленого» тарифу у цій сфері.

 

Сергій Савчук: Енергоефективність як ключ до конкурентоздатності обговорили із представниками промислових підприємств

Механізм стимулювання підприємств до енергоефективності, розроблений Держенергоефективності спільно з Українсько-данським енергетичним центром, розглянув Голова Держенергоефективності Сергій Савчук із представниками великого, середнього та малого бізнесу, а також ВРУ, Мінекономрозвитку, УСПП, ICC Ukraine, експертами.

«В основі механізму, який ми пропонуємо, лежить принцип співфінансування, який у програмі «теплих кредитів» вже добре себе зарекомендував», – розповів С.Савчук.

За цим механізмом передбачається, що підприємство зможе взяти у банку кредит на реалізацію енергоефективних і «зелених» проектів. Досягнувши економії енергоспоживання, компанія отримає компенсацію від держави.

При цьому кошти для підтримки підприємств мають накопичуватися у спеціальному фонді держбюджету.

У ході активної та конструктивної дискусії учасники дійшли згоди щодо проведення всебічного аналізу переваг розробленого механізму, а також його впливу на економіку.

Заплановано проведення низки нарад із представниками промисловості та громадськості, щоб врахувати різні слушні пропозиції та підготувати ефективний механізм на користь країні.

 

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Показати ще
WordPress Lessons