МедицинаНовини

Обережно! Про небезпеку харчових отруєнь.

Обухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області застерігає щодо можливого шкідливого впливу на здоров’я населення забруднених харчових продуктів, котрі походять з території Каланчацького та Чаплинського районів Херсонської області. На даній території серйозні екологічні проблеми спричинили хімічні викиди в атмосферу з боку ПрАТ «Кримський Титан» (АР Крим).

Згідно інформації від вітчизняних ЗМІ, 5 вересня 2018 р. на Херсонщині працювала міжвідомча робоча група з вивчення екологічної ситуації, яка склалася на території Херсонської області через шкідливі викиди заводу «Титанові інвестиції» (раніше – «Кримський титан»), що розташований на території тимчасово окупованої АР Крим. Група побувала у селі Преображенка Каланчацького району та селі Першокостянтинівка Чаплинського району. Представники групи поспілкувалися з людьми та перевірили кислотний накопичувач біля Сиваша та дамбу Північно-Кримського каналу.

Слід зазначити, що завод «Титанові інвестиції» продовжує використовувати кислотний накопичувач, половина якого розташована на території Херсонщини.

Міжвідомча робоча група з метою визначення екологічної ситуації на Херсонщині взяла проби з кислотного накопичувача та Лемурійського озера, розташованого поруч із Сивашем через перешийок, для проведення аналізів на кількість вмісту небезпечних хімічних елементів. Найближчим часом будуть зроблені експертні лабораторні висновки.

Заступник Міністра екології та природних ресурсів України Віктор Вакараш, який є головою міжвідомчої групи, поінформував, що комісія була створена за наказом Прем’єр-Міністра України для систематичного моніторингу екологічної ситуації на Херсонщині й проведення відповідних аналізів, на підставі чого надаватимуться рекомендації для наступних дій спільно з обласною державною адміністрацією.

Як наголосив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, Держпродспоживслужба зі свого боку тримає ситуацію під контролем. Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області здійснюють періодичні робочі виїзди до населених пунктів Каланчацького та Чаплинського районів, розташованих в зоні впливу ПрАТ «Кримський титан», відбираються проби питної води для лабораторних досліджень на вміст токсичних елементів та за санітарно-хімічними показниками. Разом з цим проводиться посилений моніторинг продуктів харчування на зазначених територіях.

Зі свого боку, Обухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області повідомляє, що на агропродовольчих ринках району та міста наявна мережа державних лабораторій ветеринарно – санітарної експертизи, спеціалісти яких щоденно, або в дні роботи ринків здійснють ветеринарно – санітарну експертизу, огляд торгівельних точок з яких реалізуються харчові продукти, сировина тваринного та рослинного походження.

Також, з метою захисту власного здоров’я, Обухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області закликає громадян утримуватися від придбання в місцях стихійної торгівлі харчових продуктів.

 

Начальник Обухівського районного управління Головного управління  Держпроспоживслужби 

в Київській області

Володимир Заскалета

Показати ще
WordPress Lessons