Новини

Дайджест новин Уряду 14.09.2018

Павло Петренко: Маємо позитивне рішення суду Англії щодо 3 млрд доларів боргу Януковича

Сьогодні, 14 вересня, Апеляційний суд Англії ухвалив рішення на користь української сторони та скасував попереднє рішення Високого суду Правосуддя Англії та Уельсу щодо сплати Україною 3 мільярдів доларів за облігаціями від грудня 2013 року, які отримав від Росії президент-утікач Янукович.

«Ми вітаємо безпрецедентне рішення Апеляційного суду Англії, яке підтвердило українську позицію й дало можливість Україні в англійських судах доводити факти незаконної агресії з боку РФ, втрати частини території через вторгнення, спроб шантажу з боку Російської Федерації й усі інші факти гібридної війни, яку веде Росія проти України», – наголосив, коментуючи результати слухання, Міністр юстиції Павло Петренко.

Він підкреслив: реального кредиту не було – насправді це була маніпуляція режиму Януковича і зговір з керівництвом держави-агресора для того, щоб у Росії з’явився спосіб шантажу і впливу на Україну.

За словами очільника Мін’юсту, основною підставою для оскарження, яка використовувалася нашими адвокатами, було посилання на примус з боку Російської Федерації.

«Апеляційний суд визнав достатніми й ґрунтовними докази української сторони. Фактично суд визнав, що країна-агресор використовувала наявність цього боргу для шантажу України», – підкреслив Павло Петренко.

Нагадаємо, 17 лютого 2016 року компанія The Law Debenture Trust Corporation PLC, довірчий управитель за Договором про довірче управління щодо облігацій зовнішньої державної позики на суму 3 млрд доларів США, випущених Україною у грудні 2013 року, діючи в інтересах Російської Федерації, звернулась до Високого суду Правосуддя Англії та Уельсу з позовом до України.

Високий суд Правосуддя Англії та Уельсу 29 березня 2017 року ухвалив рішення у порядку спрощеного провадження на користь Позивача та надав Україні дозвіл на його апеляційне оскарження.

Україна подала апеляцію на рішення від 29 березня 2017 року до Апеляційного суду Англії, водночас суд першої інстанції (Високий суд Англії та Уельсу) зупинив виконання свого рішення. Справу буде передано до суду першої інстанції для розгляду в частині аргументів України про примус з боку Російської Федерації.

 

Відібрано продукти і послуги, з якими Україна буде представлена на Національному стенді у Китаї

Завершився Національний відбір продуктів і послуг, які Україна представить на Національному стенді під час міжнародної виставки China International Import Expo 2018 у листопаді цього року. Це перша міжнародна імпортна виставка глобального масштабу в КНР, в якій візьмуть участь офіційні делегації, покупці та інвестори з понад 65 країн-учасниць. Поряд із презентаціями державних органів і галузей продукти і послуги відібраних компаній сформують вагому частину експозиції України в Китаї.

«Китай входить до трійки найбільш перспективних ринків для українського експорту. Уже зараз товарообіг з КНР складає майже $8 млрд, але потенціал торгівлі набагато більший $10 млрд на найближчі 5 років. Щоб досягти такого показника, маємо докладати спільних зусиль та використовувати максимум можливостей. Торгові місії, урядовий та бізнес-діалог та, безумовно, участь у потужних міжнародних виставках. Наша мета – збільшення експорту наукомісткої, інноваційної української продукції на ринок Піднебесної», – підкреслив Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

В рамках Національного відбору зі 110 українських компаній, що подали свої заявки на участь, продукти і послуги з експортним потенціалом 18 компаній були відібрані для представлення на Національному стенді.

Серед переможців продукти та послуги компаній у галузях індустріалізації, креативних індустрій, IT/інновацій, туризму та освіти:

гаджети для запису і перетворення голосових нотаток у текст (Senstone);

інтерактивні столи (Kodisoft);

пристрої для моніторингу параметрів організму людини і їх передачі на смартфон (Cardiomo Care Inc.);

інтеграція безпілотних технологій (DroneUA);

системи для консультацій лікарів з пацієнтами в режимі відеоконференції (Танграм Україна);

продакшн кіно та відео (PSBfilms);

інтерактивні екосистеми для дітей (Art&Code);

інтерактивні рюкзаки з LED-екраном (PIX Inc.);

роботизований екзоскелет для реабілітації рухів кінцівок людей (UniExo);

розробки хірургічних атравматичних технологій та виробництва реабілітаційних інструментів і матеріалів (ПП «Укртехмед»);

можливості української вищої технічної освіти для громадян КНР в Україні (Український інститут міжнародної освіти);

запасні частини, деталі та вузли для модернізації та реконструкції парових турбін (ПрАТ «Полтавський машинобудівний завод»);

системи для покращення властивостей важкого палива та паливних сумішей (гомогенізатор і технологія TRGA по Рубану);

спільний українсько-китайський проект з популяризації України у світі (видавництво «Основи»);

можливості української бізнес-освіти для громадян КНР в Україні ((МІМ-Київ);

унікальні туристичні продукти для туристів з КНР (ТОВ «Київський Супутник»);

автоматизована платформа нейромаркетингу (Українська Маркетингова Група);

виробництво систем і засобів радіаційного контролю (ПП «НВПП «Спаринг-Віст Центр»).

Для безпосереднього представлення на Національному стенді українські компанії мають надати остаточне підтвердження та здійснити ряд процедурних питань. Значна частина продуктів та послуг інших компаній-учасників відбору також буде представлена у Національному каталозі експортерів, що буде доступний для всіх учасників виставки на Національному стенді. Інші сектори будуть в тій чи іншій формі представлені в Програмі активностей на Національному стенді.

Як зазначила керівник Офісу з просування експорту Мар’яна Каганяк, Україна буде вперше брати участь у заході такого масштабу: «Важливо, що нам вдалося об’єднати зусилля держави, бізнесу, міжнародних партнерів. І в такому тандемі участь України із Національним стендом в Китаї дозволить гідно презентувати торговельний потенціал, інвестиційні досягнення та представити якісні, конкурентні та унікальні товари та послуги. А для українського бізнесу – це ще один майданчик та нові можливості для просування на мільярдному ринку».

Як відомо, заявки на відбір продуктів і послуг на Національний стенд у Китаї приймалися до 31 серпня. Пропозиції не обмежувалися галузями та можуть бути представлені як фізично (якщо це дозволяють розміри стенду), так і віртуально. До продуктів та послуг українських компаній висувалися такі критерії, як якість, інноваційність, креативність та експортний потенціал.

Програма реалізується Офісом з просування експорту за підтримки ЄБРР у рамках ініціативи EU4Business Європейського Союзу.

Довідково

Міжнародна виставка China International Import Expo 2018 була офіційно анонсована Президентом КНР Сі Цзіньпіном на Форумі «Одного поясу – одного шляху» в травні 2017 р. та є найбільш пріоритетним виставково-ярмарковим заходом для Китайської Народної Республіки. Запрошення щодо участі України у ній було надіслано особисто Віце-прем’єром Держради КНР Ма Каєм та прийнято Мінекономрозвитку.

Очікується, що у виставці візьмуть участь офіційні делегації, байєри та інвестори з понад 65 країн-учасниць. Загальна виставкова площа перевищує 240 тисяч квадратних метрів. Захід буде проходити за підтримки Світової організації торгівлі, Конференції ООН з торгівлі та розвитку та Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку.

 

Володимир Бондаренко учасникам форуму з громадськістю: Ми всі є партнерами однієї справи – розвитку нашої держави

Уряд та громадськість є партнерами однієї справи – розвитку нашої держави. На цьому наголосив Державний Секретар Кабінету Міністрів України Володимир Бондаренко під час відкриття ІІ Національного форуму фахівців органів виконавчої влади з питань комунікацій з громадськістю.

«Ми всі є партнерами однієї справи – розвитку нашої держави. Ми тут для цього зібралися», – підкреслив Володимир Бондаренко, закликавши учасників форуму до конструктивної співпраці, «щоб разом робити ту справу, якої очікує суспільство».

За його словами, результатом співпраці влади та громадськості на умовах партнерства має стати і спільна відповідальність за прийняття важливих рішень.

Держсекретар наголосив, що питання співпраці органів виконавчої влади з інститутами громадянського суспільства, залучення їх до вироблення державної політики є одним із пріоритетних у діяльності Уряду, а також важливим елементом реформи державного управління.

«Прем’єр-міністр Володимир Гройсман ставить для себе пріоритет чути кожного, чути суспільство і виклики, які стоять перед владою. Свідченням цьому є ефективна співпраця громадської урядової ініціативи «Разом проти корупції»,-  зазначив Володимир Бондаренко.

Він додав, що на сьогодні держава здійснює цілий ряд реформ і, зокрема, робить більш спрощеним доступ до електронних послуг.

Держсекретар також підкреслив, що «реформа державної служби задумана, щоб нарешті політичні сервіси і сервіси державної служби були розмежовані». «Аби ми розуміли, що державні секретарі відповідають за процес, за ефективну діяльність того чи іншого державного органу, за вчасність, результат функцій, які на нас покладені. Коли ми говоримо про політиків, ми маємо розуміти, що політиків маємо оцінювати не лише за красиві слова, а й за їхні дії», – зазначив він.

Володимир Бондаренко висловив вдячність міжнародним партнерам, зокрема ОБСЄ, за підтримки якої проводиться форум, та Open Space Works Cooperative, а також представникам наукових закладів та установ, інститутів громадянського суспільства, експертам.

Він нагадав, що це вже вдруге Секретаріат Кабінету Міністрів разом з Координатором проектів ОБСЄ в Україні збирає великий форум для того, щоб працівники органів виконавчої влади могли «звірити годинники», дізнатися більше про інструменти взаємодії з інститутами громадянського суспільства, поділитися досвідом.

Під час форуму учасники поділяться своїми поглядами на сучасні виклики у роботі з громадськістю та успішним досвідом вирішення проблемних питань, отримають нові знання про ефективні інструменти комунікацій з громадськістю, а також розроблять рекомендації щодо того, як зробити більш результативною співпрацю між органами виконавчої влади та громадськістю у процесі прийняття рішень.

Довідково

Співпраця Уряду з громадськими активістами та експертами дозволила:

– зробити значний крок у реформуванні системи державних закупівель;

– запровадити «відкриті дані»;

– запустити процес реформування державної служби;

– забезпечити належне впровадження в Україні міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд».

 

Степан Кубів зустрівся з Міністром економіки Португалії Мануелем Кабралом

13 вересня Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів зустрівся з Міністром економіки Португалії Мануелем Кабралом та обговорив перспективні галузі, економічну співпрацю та напрями роботи спільної міжурядової комісії з економічного співробітництва.

«Торік у грудні ми підписали Угоду про економічне співробітництво Україна-Португалія, яку 6 вересня ратифікувала Верховна Рада України. Це стратегічний документ, який поглибить можливості для співпраці між нашими країнами в багатьох напрямках. Для цього ми також розробили План реалізації цієї Угоди до 2020 року, щоб розпочати перші практичні кроки. Одним із пріоритетів співпраці ми бачимо сферу промисловості, особливо авіакосмічний напрямок, а також ІТ, туризм, «зелену» енергетику та інше», – підкреслив Степан Кубів.

Степан Кубів відзначив очевидний взаємний інтерес українського та португальського бізнесу. Під час бізнес-форуму підприємці одразу обговорили можливість впровадження спільних проектів, зокрема у сферах аграрної та харчової промисловості, виноробства та виноградарства, інфраструктури, транспорту та будівництва, енергоефективності, туризму, ІТ та інновацій,  охорони здоров’я.

Перший віце-прем’єр-міністр також підкреслив важливу роль української громади Португалії у посиленні двосторонніх зв’язків між країнами.

«Українці уже давно довели світові свою високу освіченість та працелюбність. Сьогодні українська громада Португалії є осередком міцного зв’язку з Україною, промотує та підтримує інтерес до неї та її привабливість для інвестицій та кооперації. Певен, що, використовуючи цей потенціал, ми зможемо якісно підвищити рівень співпраці між нашими країнами у багатьох напрямках», – наголосив Степан Кубів.

 

Україна готова технічно до проходження нового опалювального сезону, – Геннадій Зубко

Україна готова технічно до проходження нового опалювального сезону. Майже на 100% готова соціальна інфраструктура. Почалися регламентні роботи і запуски по всіх котельнях. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, певні проблеми з підготовкою до опалювального сезону виникають знову по місту Коцюбинське Київської області, яке не може досі вирішити свої внутрішні питання з наявними великими коштами на своїх рахунках. Також є питання по містах Сміла і Шепетівка.

«Актуальним є питання й по місту Києву, де наразі відбувається передача цілісного майнового комплексу від Київенерго. Протягом декількох наступних тижнів цей процес буде закінчено, що дасть можливість Києву повноцінно підготуватись до проходження опалювального сезону», – підкреслив Геннадій Зубко.

 

У нас непросте завдання: в умовах агресії перетворити пострадянську Україну на розвинуту країну, – Глава Уряду на зустрічі з економістом Лоуренсом Саммерсом

Уряд України ставить перед собою непросте завдання: в умовах військової та економічної агресії перетворити пострадянську Україну на розвинуту державу з потужною економікою і зростаючим добробутом громадян. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з Лоуренсом Генрі Саммерсом – одним з провідних економістів сучасності, екс-міністром фінансів США та радником адміністрацій президентів Біла Клінтона та Барака Обами. Лоуренс Саммерс перебуває в Україні, яку багато років вважає однією з найпотужніших за своїм потенціалом країн регіону Південно-Східної Європи.

«Перед нами стоїть непроста задача – пострадянську Україну під час військової агресії перетворити на розвинуту країну. І країну, яка за рівнем життя відповідає своєму потенціалу», – сказав Володимир Гройсман.

«Я поділяю точку зору, що потужна країна має будуватися на потужній економіці. Демократичний уряд сильний тоді, коли люди відчувають матеріальні зрушення на краще, – сказав у свою чергу Лоуренс Саммерс. – Я знаю, наскільки складна безпекова ситуація, і я знаю, що після розпаду СРСР економіка України перебувала в умовах турбулентності і розвивалася гірше, ніж інші економіки цього регіону. Та якось мій на той момент керівник – Президент США Біл Клінтон сказав, що Україна з часом матиме центральне значення в регіоні. Факти доводять, що він був правий. Те, що відбувається тут, в Україні, зараз – дуже важливо».

Співрозмовники відзначили, що сучасний світ переживає чимало загроз, з якими раніше не доводилося стикатися. Йдеться і про гібридні війни, і про кібербезпеку, і про непередбачуваність ситуації в країнах, що розвиваються, з огляду на їх провідну роль у загальному зростанні світової економіки. Втім, будь-який виклик може за відомою формулою перетворитися на можливість, якою потрібно скористатися.

 

Україна та ЄС започатковують нову програму макрофінансової допомоги обсягом 1 млрд євро, – Володимир Гройсман на зустрічі з Валдісом Домбровскісом

Україна та Європейський Союз започатковують нову, четверту за рахунком, програму макрофінансової допомоги Україні обсягом 1 млрд євро. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з Віце-президентом Європейської Комісії Валдісом Домбровскісом. Високопосадовець перебуває в Україні з візитом. Його основна мета – підписання Меморандуму про взаєморозуміння за четвертою програмою надання макрофінансової допомоги Україні обсягом 1 млрд євро. Ідея програми активно опрацьовувалася під час візиту Глави Уряду Володимира Гройсмана до Брюсселя у травні поточного року. А законодавче рішення Європарламенту та Ради ЄС про надання допомоги було підписано в липні поточного року.

Глава Уряду наголосив, що Україна вважає виконання Угоди про асоціацію з ЄС ключовим орієнтиром змін у державі і продовжує реформи, які дозволять наблизитися до стандартів Євросоюзу в усіх сферах життя.

«Ми відчуваємо підтримку, – сказав Володимир Гройсман. – Для нас надзвичайно важлива реалізація завдань Угоди про асоціацію з ЄС. Ми продовжуємо структурні зміни, які також дозволяють наблизитися до стандартів ЄС».

«Я радий бути в Києві і обговорити нашу спільну роботу, наші кроки щодо поглиблення співпраці. Ми підписуємо сьогодні угоду (про макрофінансову допомогу), і хотів би підкреслити, що Україна демонструє великий прогрес на шляху реформ», – зазначив зі свого боку Валдіс Домбровскіс.

Співрозмовники наголосили, що програма макрофінансової допомоги – це складова політики співробітництва. «Ми раді зростанню торгівлі з ЄС, відкриті для інвестицій і відзначаємо інтерес до України, – сказав Володимир Гройсман. – Для нас завдання – забезпечити нормальний інвестиційний клімат і ведення підприємництва, аби кожна інвестиція була захищена і успішна».

Довідково 

Меморандум про взаєморозуміння щодо макрофінансової допомоги визначає перелік заходів з реалізації структурних реформ в управлінні державними фінансами. Йдеться також про належне урядування та боротьбу з корупцією, секторальні реформи, соціальну політику та менеджмент в державних компаніях.

Показати ще
WordPress Lessons