Новини

Дайджест новин Уряду 12.09.2018

Україна і Литва співпрацюватимуть у розвитку позашкільної освіти на Донбасі

У кількох українських містах незабаром стартує пілотний двосторонній литовсько-український проект «Підтримка освіти на постконфліктних територіях Східної України. Забезпечення якості неформальної освіти», що має на меті вдосконалення якості позашкільної освіти та запровадження нового прозорого принципу фінансування.

Про це йшлося під час зустрічі Віце-прем’єр-міністра В’ячеслава Кириленка з керівником проекту, членом комітету з питань освіти і науки Сейму Литви, екс-міністром освіти цієї країни Гінтарасом Степонавічусом. У зустрічі також взяли участь представники Міністерства освіти і науки, Посольства Литви в Україні.

Проект має на меті залучити до позашкільної (неформальної) освіти  максимальну кількість дітей, зокрема на сході України, з віддалених сіл, малозабезпечених родин.

Віце-прем’єр-міністр подякував представникам Литви за підтримку України і зазначив, що в контексті реформ в освітній галузі зміни мають відбутися і в позашкільній освіті: «Ми  дуже зацікавлені у цій співпраці, щоб робити потрібні реформаторські  кроки у позашкільній освіті, особливо, якщо це стосується Східної  України. Уряд  докладатиме необхідні зусилля для успішної реалізації цього проекту», – зазначив В’ячеслав Кириленко.

Литовсько-український проект передбачає тренінги для вчителів, обмін досвідом для українських педагогів у Литві, консультації для керівників шкіл, також буде створено інтернет-сторінки для кожного з муніципалітетів-учасників, де можна буде знайти інформацію  про усі програми з позашкільної освіти.

Проект із забезпечення якості й удосконалення системи фінансування позашкільної освіти реалізовуватиме Литовський центр дітей та молоді в 2018 – 2020 роках. Фінансування цієї роботи здійснюватиме Литовський фонд розвитку співпраці та сприяння демократії при Міністерстві закордонних справ Литви. Подібний проект успішно втілений урядом Литви.

 

Володимир Кістіон: Уряд чекає від Наглядової ради Укрзалізниці стратегії розвитку компанії

Кабінет Міністрів України чекає від новосформованої Наглядової ради ПАТ «Українська залізниця» стратегії розвитку компанії, яка б на перспективу визначала чіткий вектор розвитку української залізниці в усіх напрямках. Про це сьогодні під час зустрічі з незалежними директорами Укрзалізниці сказав Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон.

За його словами, для акціонера Укрзалізниці важливо, щоб система корпоративного управління компанії відповідала кращим європейським практикам, а жодна копійка підприємства не була витраченою марно, а працювала на розвиток підприємства – модернізацію рухомого складу та забезпечення потреб української економіки в перевезеннях.

«За останній час українська залізниця, безумовно, розвинулася як компанія і досягла вагомих результатів. Час підсилювати здобутки й вирішувати нагальні питання. Це суттєвий знос основних фондів, зокрема, локомотивного парку та парку пасажирських вагонів, дефіцит локомотивів для вантажних перевезень, про який сигналізує український бізнес, великі кредитні зобов’язання», – зауважив Володимир Кістіон.

І підняв перед незалежними директорами питання, з якими протягом останнього місяця звертається до Уряду український бізнес. «Ситуації, які завдають непоправних втрат Україні, є неприпустимими. Бізнес скаржиться на брак вагонів і локомотивів. Тому просив би також максимально скрупульозно вивчити проблематику із вантажними перевезеннями», – додав Віце-прем’єр-міністр.

Торкнувся Володимир Кістіон і питання управління майном Укрзалізниці. «Порядок розпорядження майном набрав чинності ще на початку цього року. Він дозволяє впровадити прозору систему управління майном та щомісяця додатково отримувати 50 млн грн для їх подальшого реінвестування в модернізацію підприємства. Але питання стоїть на місці ось уже восьмий місяць», – наголосив Віце-прем’єр-міністр.

У свою чергу представники Наглядової ради ПАТ «Укрзалізниця» запевнили Віце-прем’єр-міністра в тому, що вони з високою відповідальністю відносяться до своєї нової ролі в Україні і налаштовані на ефективне виконання всіх поставлених акціонером компанії завдань.

 

Урядовою уповноваженою з прав осіб з інвалідністю було представлено початок проекту «Дитляндія»

12 вересня відбулась прес-конференція, присвячена початку проекту «Дитляндія». Проект втілюється Громадською організацією «Гармонія» спільно з Урядовою уповноваженою з прав осіб з інвалідністю, за підтримки Посольства Великої Британії в Україні. В рамках проекту буде проведено інформаційну кампанію щодо створення умов для забезпечення рівних прав дітей, включно з дітьми з інвалідністю, подолання стереотипів та розбудови інклюзивної свідомості в Україні. Проект створить серію дитячих розважально-пізнавальних телепередач «Дитляндія», в якій діти будуть героями тематичних програм.

Під час проведення прес-конференції висвітлювалась важливість та актуальність наявності такого телевізійного продукту, який допоможе у формуванні інклюзивної свідомості та толерантності як у дітей так і у батьків, які будуть разом дивитися телепередачі.

Урядова уповноважена з прав осіб з інвалідністю зазначила, що команда проекту зараз веде пошук активних, талановитих, неординарних дівчаток та хлопчиків від 10 до 16 років, які б могли поділитися своїми захопленнями, талантами чи вміннями та взяти участь у зйомках телепередач. Адже участь у такому проекті зможе допомогти повірити у себе самим учасникам, а тих хто поруч, навчить бачити в дитині її особистість та можливості, а не інвалідність.

Для того щоб взяти участь у проекті  потрібно заповнити анкету за посиланням:

https://goo.gl/forms/z0ZltqobmNfjlAgU2
Додаткову інформацію щодо проекту можна отримати написавши на електронну адресу Dytliandia@gmail.com або за телефоном (097) 502 46 28

 

Андрій Рева: Усе, що нами прогнозувалось й очікувалось від прийняття пенсійної реформи, має практичне відображення в сьогоднішніх реаліях

Хід пенсійної реформи в Україні та  підходи в призначенні субсидій  обговорювали на зустрічі Міністр соціальної політики України Андрій Рева й делегація місії МВФ на чолі з її головою Роном ван Роденом.

Зокрема, Місія аналізує нові реалії пенсійного забезпечення і наскільки вони відповідають попереднім прогнозам  авторів реформи.

«Коли тільки був прийнятий закон про пенсійне забезпечення, у нас були декотрі побоювання щодо достатності  стимулів для людей, які б спонукали їх і  довше працювати, але зараз ми бачимо, що ви вийшли на правильний шлях», – зізнався пан ван Роден.

Загалом оцінка Місії така, що реформа дає очікувані й раніше обговорені  результати.

Учасники зустрічі окремо зупинились  на розробці закону пенсійного забезпечення військовослужбовців. Міністр Андрій Рева повідомив, що було чимало дискусій, і робота над його вдосконаленням  з подальшим  прийняттям триває.

Під час обговорення змін  у призначенні субсидій урядовець зазначив, що попередня система субсидіювання існувала 23  роки, в неї лише періодично вносились декотрі зміни, а наразі   прийнято нову систему субсидіювання, що відповідає вимогам часу.

 

На Закарпатті учасники АТО отримали близько 722 га землі

З початку запровадження ініціативи про надання земельних ділянок учасникам АТО, Головне управління Держгеокадастру у Закарпатській області та органи місцевого самоврядування регіону надали військовим 4738 дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення землі.

На сьогодні у Закарпатській області учасники АТО вже отримали у власність 2073 земельні ділянки загальною площею 721,8078 га, а саме: 1107 ділянок загальною площею 109,4081 га – для ведення садівництва, 483 ділянки загальною площею 579,5839 га – для ведення особистого селянського господарства, 477 ділянок загальною площею 35,1093 га – для будівництва та обслуговування житлових будинків та господарських споруд і 75 ділянок загальною площею 4,4915 га – для індивідуального дачного будівництва.

Найбільшу кількість земель для учасників АТО відвели в Ужгородському (852 ділянки загальною площею 158,415 га) та Рахівському (308 ділянок загальною площею 42,4772 га) районах Закарпаття.

Довідково

На сайті Держгеокадастру (land.gov.ua) розміщено покрокову схему дій для допомоги учасникам АТО та членам родин загиблих воїнів, котрі бажають отримати земельні ділянки.

Показати ще
WordPress Lessons