Новини

Дайджест новин Уряду 7.09.2018

Уряд виходить на фінальну версію проекту Держбюджету, документ буде поданий вчасно, – Володимир Гройсман

Кабінет Міністрів України виходить на фінальну версію проекту Державного бюджету на 2019 рік і готовий знову подати документ вчасно і відкрито його обговорювати. Про це в ефірі одного з телеканалів сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Працюємо над фінальною версією бюджету. Він буде поданий вчасно. Будуть визначені реальні показники і цифри. Для мене головне – стабільність, прогнозованість і реалістичність. 15 вересня подаємо бюджет і будемо за нього боротися», – сказав Глава Уряду.

Довідково

Раніше Володимир Гройсман відзначав, що основні програми – щодо освіти, медицини, підтримки регіонів – будуть продовжені. Бюджет на армію та сектор безпеки буде збільшений і складе більше 5% ВВП, як вимагає законодавство. При цьому мінімальна зарплата сягне орієнтовно 4170 грн.

 

Австрію та Україну пов’язують спільні цінності, – Голова австрійсько-української парламентської групи

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе провела зустріч із депутатом Національної Ради Австрії, Головою Парламентської групи дружби «Австрія-Україна» Робертом Лугаром та іншими представниками Парламентської групи.

Роберт Лугар висловив солідарність Австрії із загальною позицією Європейського Союзу щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності України, невизнання незаконної окупації Криму Росією, продовження санкцій проти російського агресора. Але, на його думку, діалог із Росією повинен тривати задля успішного вирішення конфлікту.

«Австрію із Україною пов’язує спільна історія, культура, а також спільні європейські цінності. Ми сподіваємося, що наша співпраця і надалі розвиватиметься у такому ж напрямі», – наголосив Голова австрійсько-української парламентської групи.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що Україна розраховує на подальше дотримання єдиної консолідованої позиції ЄС щодо питань підтримки суверенітету України та продовження санаційного тиску на Росію в ході головування в Раді ЄС.

Йшлося також про економічні відносини та австрійські інвестиції в Україну. Віце-прем’єр-міністр розповіла, що ВВП України зріс на 3,6% у першому півріччі 2018 року, і це робить можливим вищий рівень торговільно-економічного співробітництва між нашими країнами. За 6 місяців 2018 року обсяг торгівлі товарами та послугами між Україною та Австрією склав 608,8 млн доларів США, що на 8,1% або 45,4 млн доларів США більше, ніж за відповідний період минулого року. «Тішить, що дедалі більше австрійських інвесторів і підприємців відкривають для себе Україну. Ми розраховуємо на подальше збереження позитивної тенденції у зростанні обсягів двосторонньої торгівлі і готові всіляко сприяти новим австрійським компаніям на українському ринку», – повідомила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Сторони також торкнулися питання захисту навколишнього середовища, розвитку лісового господарства та все ще існуючих у окремих інвесторів проблем на митниці. Віце-прем’єр-міністр розповіла про прогрес у боротьбі з контрабандою та пріоритизацію реформування митниці, зокрема в рамках співпраці з ЄС . Вона зазначила, що Україна зацікавлена в європейському досвіді та глибокій взаємодії у цьому напрямі.

Останніми роками культурна присутність України в Австрії характеризується зростаючою інтенсивністю. За словами Віце-прем’єр-міністра, в Україні дуже раді, що між двома країнами розвивається не тільки економічна, а й культурна взаємодія. Україна має багато чого запропонувати у культурній сфері на 2019 рік, який, за домовленістю між Президентом України та Канцлером Австрії Себастьяном Курцом, стане «Роком української культури в Австрії». Австрія, переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе, є ідеальним місцем для культурної публічної дипломатії.

Також Віце-прем`єр-міністр висловила сподівання, що парламент Австрійської Республіки розгляне питання визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні актом геноциду, як це вже зробили 14 країн світу. «Це одна з тих сторінок нашої історії, яку свідомо замовчував СРСР, а Росія як його правонаступниця активно заперечує», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

 

Боротьба з контрабандою веде до збільшення виробництва всередині України, – Володимир Гройсман

Оголошена Урядом боротьба з контрабандою окрім бюджетних надходжень забезпечує ще й зростання виробництва всередині країни, сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Тільки за 2 місяці нашої боротьби маємо додатково до бюджету 12,3 млрд грн. Сьогодні створюються умови у 3-4 рази більше виробляти української продукції (за окремими продуктовими напрямками)», – сказав Глава Уряду.

Він нагадав, що цього тижня Уряд оголосив підготовку до публічного конкурсу на посаду голови ДФС. У зв’язку з цим керівник служби подав у відставку, і покладання обов’язків керівника служби тимчасово мало відбуватися поза межами існуючих заступників, аби кожен міг взяти участь у конкурсі.

«Призначений (в.о.) був Олександр Власов – бойовий полковник, перший керівник, який створив спецпідрозділ «Фантом» і 2,5 роки він воював на Донбасі. Думаю, що така людина має усі шанси довести, що покладені завдання (щодо вичищення кордону, передусім) будуть виконані. Про що мова: легальний бізнес в Україні має бачити ДФС лише по телебаченню. Усі, хто роблять схеми, мають відчути на собі усю жорсткість покарання, – сказав Володимир Гройсман. – Будемо безкомпромісними і жорстко тримаємо позицію щодо недопущення руйнації національної економіки «тіньовиками», навіть якщо вони впливові».

 

Чесний бізнес має бачити контролерів лише по телевізору, – Прем’єр-міністр

Чесний бізнес, який дотримується законодавства і працює на розвиток своєї справи і країни у цілому, має бачити контролерів лише по телевізору. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час відкриття Вінницького кластеру холодильного машинобудування. Підприємство увійшло до складу Вінницького технопарку, який став одним з найкращих регіональних інноваційних проектів в Україні. Глава Уряду побував на відкритті в рамках робочої поїздки на Вінниччину.

Він зазначив, що відкриття нових підприємств – це результат політики держави, направленої не тільки на індустріальний розвиток та залучення інвесторів, а й на подолання негативних тенденцій трудової міграції.

«Настав час, коли українці будуть повертатися додому, працювати на конкурентних підприємствах і отримувати гідну зарплатню», – сказав Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр зазначив, що головне мірило правильності дій влади – створення якомога більшої кількості нових підприємств, а отже, відхід від сировинного типу економіки.

«У багатьох регіонах країни сьогодні будуються майже 50 нових виробництв. В цілому в Україні вже створено більше 18 індустріальних парків. Це говорить про те, що Україна з сировинної країни у перспективі буде високотехнологічною, промисловою країною, де створюється національний продукт і додана вартість. Це головне завдання. Ми як Уряд підтримуємо такі інвестиції, супроводжуємо, захищаємо. Наше завдання – щоб вони були успішними», – додав Володимир Гройсман.

 

Глава Уряду анонсував підвищення мінімальної зарплати з наступного року

Мінімальна заробітна плата наступного року зросте до близько 4170 грн, повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Відповідаючи на запитання журналістів, він сказав: «На наступний рік мінімальна заробітна плата з 3 723 грн, як є сьогодні, зросте до 4 170 грн. Тобто з 1 січня буде підвищення», – сказав Глава Уряду.

 

МОН не змінювало порядок фінансування груп подовженого дня, як і раніше, вони спільно фінансуються державою та місцевою владою, – роз’яснення МОН

Новий порядок створення груп подовженого дня в школах не змінює механізм їх фінансування: як і раніше, працю вихователя оплачує держава, а умови для роботи групи забезпечує засновник закладу. Відповідне роз’яснення надає МОН через численні звернення про те, що начебто «МОН змінило порядок фінансування груп подовженого дня і тепер за них мають платити батьки».

Це твердження не відповідає дійсності. Справді, МОН розробило та затвердило новий порядок створення груп подовженого дня, який передбачає комфортніші умови для дітей та вперше дає можливість відкривати інклюзивні групи.

Проте порядок фінансування груп не зазнав змін.

«У групі подовженого дня з учнями працює вихователь відповідно до щоденного плану його роботи. Посада вихователя віднесена до Переліку посад педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 № 963. Оплата праці з нарахуваннями педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, у тому числі і вихователів груп подовженого дня, здійснюється за рахунок освітньої субвенції», – пояснюється у листі МОН.

Тобто, як і для вчителів шкіл, праця вихователя групи оплачується з освітньої субвенції, яку надає держава на зарплати педпрацівників.

Водночас за законом забезпечення умов для навчання є компетенцією місцевої влади, це характерно для всієї системи середньої освіти. Тож відповідно й фінансове забезпечення роботи груп подовженого дня здійснюється за кошт засновника школи.

«Тобто, саме на засновника покладено здійснення організації роботи групи подовженого дня: наявність необхідної матеріально-технічної бази; забезпечення умов для організації харчування та денного відпочинку (сну) учнів; організації дозвілля учнів тощо», – йдеться у роз’ясненні.

Порядком створення груп також передбачено, що робота групи може фінансуватися за інші кошти, не заборонені законом. Тобто, батьки можуть сплачувати певну суму за перебування дитини в групі подовженого дня, однак школи не мають права від них цього вимагати.

«Батьки можуть, але не зобов’язані це робити. І їх ніхто не має права до того силувати. Натомість, у держави і засновника зобов’язання є», – наголосив генеральний директор директорату дошкільної та шкільної освіти Андрій Осмоловський.

 

На Черкащині учасники АТО (ООС) отримали у власність більше 10 тис. га землі

На сьогодні у Черкаській області 5 875 військовослужбовців АТО (ООС) отримали у власність із земель сільськогосподарського призначення державної власності земельні ділянки загальною площею 10 160,48 гектара.

Загалом з початку реалізації ініціативи про надання земельних ділянок атовцям, Держгеокадастр Черкащини надав військовим 7 497 дозволів на розроблення землевпорядної документації на наділи загальною площею 12 753,64 гектара. Для ведення індивідуального садівництва військовослужбовцям надано 1 017 дозволів на ділянки загальною площею 121,69 гектара. Для ведення особистого селянського господарства – 6 480 дозволів на наділи загальною площею 12 631,95 гектара.

З початку 2018 року Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області видало 1 086 наказів про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею близько 1 941 гектар.

Станом на сьогодні до Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області надійшло 13 392 заяви від учасників АТО про отримання земельних ділянок у власність.

Довідково

На сайті Держгеокадастру розміщено покрокову схему дій для допомоги учасникам АТО та членам родин загиблих воїнів, котрі бажають отримати земельні ділянки.

 

Міжнародна акція до 85-х роковин Голодомору «Запалімо свічку пам’яті!»

1 вересня розпочалося проведення закордонними дипломатичними установами України спільно з організаціями закордонних українців міжнародної акції до 85-х роковин Голодомору «Запалімо свічку пам’яті!».

Метою акції, яка розпочалася за 85 днів до Дня пам’яті жертв Голодомору – 24 листопада 2018 року – є об’єднання українців усього світу і громадян інших країн, щоб вшанувати пам’ять про один з найбільших злочинів в історії людства ХХ століття.

Першими за кордоном участь у акції взяли співробітники Посольства України в Йорданії, представники української громади, які 3 вересня вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Парку українсько-йорданської дружби.

4 вересня до акції приєдналися співробітники Посольства України в Республіці Ірак, які зачитали імена 85 померлих від Голодомору дітей зі списку мільйонів та вшанували пам’ять загиблих, запаливши свічку пам’яті.

5 вересня, прийнявши символічну свічку пам’яті від Іраку, в акції взяли участь співробітники Посольства України в КНР разом з представниками української громади в Пекіні. Біля православної каплички на території українського диппредставництва в Пекіні присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять дітей, убитих злочинним сталінським режимом страшною смертю – голодом.

7 вересня до Міжнародної акції «Запали свічку пам’яті» долучилися співробітники Посольства України у Вірменії та представники української громади у цій країні. У ході заходу, який відбувся на базі Федерації українців Вірменії «Україна» у м. Єревані, згадали померлих від Голодомору дітей та вшанували хвилиною мовчання пам’ять мільйонів вбитих голодом. Учасники хору «Дніпро» виконали молитву за Україну.

 

З повагою

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю

Секретаріату Кабінету Міністрів України

Показати ще
WordPress Lessons