Новини

Дайджест новин Уряду від 5.09.2018

Безпека і комфорт життя в містах – запит суспільства і завдання для управлінців, – Глава Уряду

Безпека і комфорт у великих і малих населених пунктах, наявність скверів і парків, розумна забудова, наявність закладів дошкільної освіти, сучасні школи, якісні дороги – це справедливий запит суспільства і завдання для управлінців, які опікуються  питаннями розбудови територій. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду.

Він зазначив, що нинішня ситуація нерідко зводиться до того, що в гонитві за прибутками забуваються не тільки естетичні моменти, а й елементарна соціальна відповідальність, коли будуються житлові комплекси, а будівництво садочків і шкіл перекладається на плечі державного бюджету.

«Якщо ви, громадяни, бачите, що будуються будинки, а разом не будується садок чи поліклініка – будь-який соціальний об’єкт – знайте, це шахрайство. Влада прийняла несправедливе рішення по відношенню до жителів», – сказав Володимир Гройсман.

Разом з тим, він наголосив, що і в житловому будівництві потрібно міняти стандарти і вводити норми, які розроблені з залученням широкого експертного кола та громадськості.

«Коли ми почали занурюватися в проблематику забудови територій, побачили, що більшість норм – ще радянських часів. Саме тому, коли зараз бачимо нове ніби будівництво, виглядає воно як застаріле, дуже примітивно, – сказав Володимир Гройсман. –  Ми провели велику роботу для того, аби створити нормальні якісні умови і норми будівництва. Хочемо створити комфортне середовище, аби ті, хто проектують споруди, робили це так,  як це робиться в Європі».

Глава Уряду звернув увагу, що введення нових норм, які увібрали в себе найкращі практики Великобританії, США та інших країн, не проходить «легко». «Є низка позивів. Дехто хоче залишити все так, як було. По-старому. І окремі випадки судових рішень компрометують сотні чесних і справедливих рішень, – сказав Володимир Гройсман. – Але треба наводити порядок в країні. І всі мають бути об’єднані цією метою. Ми можемо бути в 50-100 разів ефективнішими. В країні є люди, які будуть боротися за це до перемоги».

Глава Уряду дав доручення попри всі юридичні колізії активно впроваджувати нові норми.

 

Інформація про наявність ліків у лікарнях має бути повністю відкритою, – Прем’єр-міністр

Інформація про наявність ліків у лікарнях і необхідність додаткових закупівель має бути відкритою і доступною для кожного пацієнта. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду. З 1 вересня за дорученням Глави Уряду всі лікарні мали розмістити на своїх сайтах інформацію про ліки. Втім, за інформацією Міністерства охорони здоров’я, лише три області виконують доручення сумлінно. Саме тому увага до ситуації потрібна максимальна.

«Ми почали змінювати первинну ланку (надання медичної допомоги). І те, що 16 млн громадян уклали договори з лікарями, доводить – через півроку ситуація на первинці буде кращою. Ми запровадили програму «Доступні ліки». Більше 25 млн людей отримали рецепти на ліки від хронічних захворювань. Цим шляхом треба йти і вдосконалюватися, – сказав Володимир Гройсман. – Наступний крок – лікування у лікарнях. Нещодавно я проводив велику нараду, де ми обговорювали проблему наявності ліків і звертали увагу на те, що ліки закуповуються, а приходить пацієнт до лікарні – і йому виписують рецепт. При цьому перевірити – чи є ліки в лікарні – неможливо. Тож треба відкрити інформацію».

Глава Уряду наголосив, що після публікації Державна аудиторська служба перевірить її актуальність, а далі будуть ухвалюватися рішення про додаткові закупівлі.

«Якщо працювати якісно і професійно – буде результат. Даємо доручення – перевірити кожну область щодо наявності ліків. А далі треба пришвидшити створення нової загальнодержавної системи, яка «підтягуватиме» дані і дозволятиме розподіляти ліки, – сказав Володимир Гройсман. – Відсутність контролю дозволяє зловживати. Люди приходять і питають, а де ж доступні ліки. А вони на складах лежать. Тож доручаю розпочати і тут роботу».

 

Степан Кубів підписав Декларацію щодо створення Карпатської стратегії

Сьогодні, 5 вересня, Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів підписав Декларацію про наміри щодо створення нової макрорегіональної стратегії ЄС для розвитку Карпатського регіону України, Польщі, Румунії, Угорщини та Словаччини.

«Ця стратегія про те, що Європа стає сильнішою, коли є сильними її регіони. Це нові можливості забезпечення конкурентоспроможності, фінансових інструментів, регіональні програми для пріоритетного розвитку країн та проектів: інфраструктурних, екологічних, туристичних наукових, інноваційно-інвестиційних», – прокоментував документ Степан Кубів.

Так, завдяки запровадженню Україною процесів децентралізації, в рамках якої власне територіальні громади отримали нові значно ширші фінансові можливості для співфінансування при реалізації транскордонних проектів.

«Сьогодні ми створюємо нову історію для Карпатського регіону. Але маємо попереду багато спільної роботи, бо на основі даного документа ми маємо сформувати в майбутньому більше можливостей для розвитку наших країн та її регіонів, забезпечення високого рівня життя людей», – зазначив Степан Кубів.

Перший віце-прем’єр-міністр наголосив, що макрорегіональна стратегія передбачатиме відповідність пріоритетним напрямам співробітництва відповідно до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат. Таке поєднання має забезпечити розвиток співпраці держав Карпатського краю.

Довідково

Нова макрорегіональна стратегія ЄС для Карпатського регіону має стати Дорожньою картою сприяння ефективному регіональному розвитку Карпат та можливістю для вирішення спільних завдань розвитку місцевої інфраструктури, відновлювальних джерел енергії, туризму та рекреації, традиційного гірського сільського, лісового господарства, захисту навколишнього середовища та збереження культурної спадщини, створення сприятливих умов для розвитку бізнесу, кластерів та інших новітніх організаційних форм виробничо-господарської діяльності.

 

Уряд ухвалив розпорядження, спрямовані на забезпечення гендерної рівності

Уряд ухвалив розпорядження «Про затвердження Національного плану дій з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок до восьмої періодичної доповіді України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок на період до 2021 року».

Розпорядження розроблено на виконання заключних зауважень 66 сесії Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок до восьмої періодичної доповіді України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, ратифікованої Україною 12 березня 1981 року.

Реалізація акта сприятиме подоланню всіх форм дискримінації щодо жінок і дівчат, зниженню рівня гендерно-зумовленого та домашнього насильства, попередженню його проявів та своєчасній допомозі постраждалим особам, розширенню економічних можливостей жінок, забезпеченню рівного доступу до правосуддя, участі у прийнятті рішень у політичному та суспільному житті.

Розпорядження сприятиме удосконаленню нормативно-правової бази у сфері протидії та запобіганню дискримінації щодо жінок і дівчат. Ним передбачено проведення навчання з питань дотримання прав жінок та включення гендерної складової до освітніх стандартів з підготовки фахівців, а також удосконалення механізмів ефективності розслідування випадків сексуального насильства та забезпечення надання допомоги постраждалим жінкам і дівчатам.

«Україна вперше ухвалює такий документ. Це свідчить про те, що в нинішньому Уряді є усвідомлення проблеми і воля її вирішувати. Цим розпорядженням ми посилюємо інституційні механізми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, а також удосконалюємо механізм забезпечення прав жінок і дівчат з вразливих груп, включаючи внутрішньо переміщених осіб, представниць національних меншин, осіб з інвалідністю та літніх жінок», – зазначила Віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Також планується проведення інформаційної кампанії з підвищення правової обізнаності з питань прав жінок і буде вдосконалена статистична звітність у сфері захисту прав жінок.

Окрім цього, передбачено створення умов для отримання жінками економічної незалежності, покращення доступу дівчат і жінок до медичних, освітніх, правових та соціальних послуг. Окремо в розпорядженні виписане завдання посилити участь міжнародних організацій та громадських об’єднань у виконанні зазначених заходів.

Також на сьогоднішньому засіданні КМУ схвалив розпорядження, яке актуалізує завдання Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». Загалом документ актуалізований до 2020 року.

Він враховує перший досвід України виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» в умовах децентралізації і спрямований на виконання заключних рекомендацій Комітету з ліквідації дискримінації щодо жінок від 06.03.2017 року за результатами розгляду восьмої періодичної доповіді України про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Розпорядження уточнює та визначає нових виконавців Плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», зокрема, до роботи долучається Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб і органи місцевого самоврядування.

«Рішення сприятиме активізації участі жінок у запобіганні та врегулюванні конфліктів, підтримці та сприянні зміцненню миру й безпеки. Важливо, що це також допоможе удосконалити систему захисту та реабілітації постраждалих від гендерно-зумовленого насильства», – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

До роботи над обома розпорядженнями були залучені експерти ООН-Жінки та профільних громадських організацій.

 

Мін’юст розпочав інформаційну кампанію щодо виїзду дитини за кордон

Міністерство юстиції розпочинає інформаційну кампанію щодо ознайомлення батьків з новими правилами виїзду дитини за кордон.

Відповідно до Закону України №2475-VІІІ, який вступив силу 28 серпня, якщо дитина проживає з одним із батьків, який не  перешкоджає другому з батьків у побаченнях і спілкуванні з дитиною – така дитина може виїхати за кордон на строк до 1 місяця, якщо мета поїздки: лікування; навчання; участь у дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких туристичних, дослідницьких, спортивних заходах; оздоровлення та відпочинок. Не потрібно отримувати дозвіл другого з батьків на виїзд за кордон дитини.

Якщо дитині заборгували зі сплатою аліментів, один з батьків, з ким проживає дитина, може виїхати з дитиною за кордон на строк до 1 місяця і більше без дозволу боржника. Заборгованість при цьому повинна становити понад 4 місяці або понад 3 місяці дитині з інвалідністю або тяжкою хворобою.

Батьки, які сплачують аліменти вчасно, можуть виїхати з дитиною за кордон на строк, передбачений нотаріально посвідченою згодою або рішенням суду. Для цього потрібно написати рекомендованого листа другому з батьків з проханням надати згоду на виїзд з дитиною за кордон. Якщо згоду не надали протягом 10-ти днів після вручення рекомендованого листа – необхідно подати до суду заяву щодо надання дозволу на виїзд з дитиною за кордон без згоди другого з батьків. На кордоні пред’явити нотаріально посвідчену згоду другого з батьків на виїзд або копію рішення суду про дозвіл на виїзд дитини.

Поїхати з дитиною за кордон – легко!

 

Детінізація ринку праці є одним з головних завдань на шляху розвитку економіки України та захисту прав людей

5 вересня Уряд ухвалив розпорядження „Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення”, яким передбачено проведення Державною службою України з питань праці, Державною фіскальною службою України, Пенсійним фондом України, Національною поліцією України, іншими центральними органами виконавчої влади спільно з органами місцевого самоврядування комплексних заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками.

Цей нормативний акт розроблено Міністерством соціальної політики за результами наради з питань детінізації ринку праці під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Розпорядженням передбачено посиленння координації органів державної влади в питаннях проведення роз’яснювальної роботи, здійснення заходів щодо виявлення фактів застосування незадекларованої праці, а також перегляд актів органів виконавчої влади та внесення змін до них змін з метою посилення контролю за оформленням трудових відносин.

Також міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади доручається переглянути власні нормативно-правові акти та внести до них зміни з метою посилення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками під час реалізації наданих повноважень.

Реалізація акта сприятиме підвищенню ефективності державної політики щодо захисту трудових прав людей, зменшенню застосування незадекларованої праці та посиленню дисципліни сплати податків і єдиного соціального внеску.

 

Підвищено зарплату працівникам, які беруть участь у відсічі і стримуванні збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях

5 вересня прийнято постанову Кабінету Міністрів України „Про особливості оплати праці працівників, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, а також працівників, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях”.

Розробленою Міністерством соціальної політики постановою передбачається, що заробітна плата працівників установ, закладів та організацій, що фінансуються з бюджету, які беруть участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах її проведення, а також працівників, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, підвищується на 50 відсотків за фактичний час перебування в районах проведення таких заходів (операцій) за наявності підтверджувальних документів.

 

Актуалізовано Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН “Жінки, мир, безпека”

5 серпня 2018 року Уряд актуалізував Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року, затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24.02.2016 року №113-р.

Розроблені Міністерством соціальної політики України зміни зумовлені необхідністю:

– врахування першого досвіду України виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» в умовах децентралізації;

– виконання заключних рекомендацій Комітету з ліквідації дискримінації щодо жінок від 06.03.2017 року за результатами розгляду восьмої періодичної доповіді України про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок;

– уточнення та визначення нових виконавців Плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» (Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, органи місцевого самоврядування).

Розробник Програми – Мінсоцполітики – передбачає, що прийнятий документ сприятиме активізації участі жінок у запобіганні та врегулюванні конфліктів, підтримці та зміцненню миру й безпеки, а також удосконаленню системи захисту та реабілітації постраждалих від гендерно зумовленого насильства.

До Плану дій:

– включено заходи щодо покращення інфраструктурних та матеріально-технічних умов для служби жінок;

– включено заходи із розроблення спецкурсів та навчально-методичних матеріалів з гендерних проблем освіти у надзвичайних ситуаціях;

Також у ньому посилено складову, яка стосується протидії сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом, інформаційний компонент, розширено заходи щодо проведення навчань для суб’єктів виконання Національного плану дій.

До реалізації Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 на період до 2020 року будуть залучені міжнародні організації та громадські об’єднання.

 

Як медикам працювати з персональними даними пацієнтів, – поради МОЗ

Підписуючи декларації з пацієнтами, сімейні лікарі, терапевти і педіатри працюють з персональними даними. МОЗ розповідає про основні правила роботи з цією інформацією для медиків.

Що таке персональні дані пацієнта?

Усі відомості або сукупність відомостей про пацієнта, які вносяться в декларацію про вибір лікаря, є персональними даними пацієнта (ПІБ, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків, номер та серія паспорту або інших документів, що посвідчують особу, адреса проживання та інші дані, за якими можна ідентифікувати пацієнта). Згідно з формулюванням у Законі України «Про захист персональних даних», персональні дані — відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована.

Коли у системі почнуть працювати електронний лікарняний та електронна медична картка, персональні дані будуть оброблятися для забезпечення лікувального процесу (для встановлення діагнозу, призначення лікування чи надання інших медичних послуг) та для покращення функціонування електронної системи охорони здоров’я.

З якого моменту лікар може використовувати персональні дані пацієнта?

Пацієнт (чи його законний представник), шляхом підписання декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, підтверджує, що усвідомлює мету збирання і обробки своїх персональних даних. Тобто, підписуючи декларацію з терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем, людина погоджується, що її персональні дані (чи дані її дитини/підопічного (недієздатної особи) в електронній системі будуть доступні для обробки лікарем, з яким укладено декларацію, та лікарями, до яких вона будете звертатися за медичною допомогою за направленням свого лікаря.

Як медичні заклади можуть забезпечити безпеку персональних даних пацієнтів?

Персональні дані пацієнтів у електронну систему охорони здоров’я можуть вводити визначені медзакладом уповноважені особи. Це може бути медичний працівник або інша уповноважена особа закладу охорони здоров’я, лікар-ФОП, який має ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та його працівники. На них має поширюватись дія законодавства про лікарську таємницю і вони повинні забезпечувати захист таких персональних даних. Ці працівники зобов’язані не допускати розголошення у будь-який спосіб персональних даних, які їм було довірено або які стали відомі у зв’язку з виконанням професійних чи службових або трудових обов’язків, крім випадків, передбачених законом.

Зверніть увагу, що персоналізовані дані (усі дані про пацієнта, які містяться у декларації, а із запровадженням електронного рецепта і електронної медичної картки — медична інформація і призначення) доступні тільки лікарю, з яким підписана декларація та лікарю, до якого пацієнт приходить по направленню. Коли у системі з’являться медичні дані, пацієнт зможе сам вирішувати, кому він додатково надає доступ.

Як на рівні законодавства регулюється безпека даних?

За недодержання встановленого законодавством порядку захисту персональних даних, що призвело до незаконного доступу до них або порушення прав пацієнта як суб’єкта персональних даних, передбачена адміністративна відповідальність. А за порушення недоторканності приватного життя (незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації) — кримінальна відповідальність.

Збір та обробка персональних даних пацієнта у системі «Електронне здоров’я» регулюється Законом України «Про захист персональних даних», Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», постановою КМУ «Деякі питання електронної системи охорони здоров’я» №411 від 25.04.2018.

Як електронна система охорони здоров’я захищає персональні дані?

Електронна система охорони здоров’я спроектована для роботи з персональними даними з дотриманням кращих світових практик у сфері захисту даних. Система знаходиться на серверах дата-центру в Україні, який має комплексну систему захисту інформації (КСЗІ) та пройшов атестацію у Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації (ДССЗЗІ).

Для перевірки надійності захисту даних були проведені аудити та тестування щодо кібербезпеки.

Наразі електронна система охорони здоров’я активно розбудовується, створюються нові модулі. Найближчим часом «Електронне здоров’я» працюватиме з КСЗІ в режимі дослідної експлуатації, що відповідає чинному законодавству.

Що робити працівникам медзакладів із зіпсованими бланками декларацій?

Зіпсовані бланки знищуються за актом з відміткою в обліково-реєстраційній формі. Такі документи знищують шляхом подрібнення, спалювання або іншим способом, що унеможливлює їх прочитання та відновлення, відповідно до Наказу Міністерства юстиції України “Про затвердження Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях”.

Звертаємо вашу увагу на те, що неприпустимо використовувати зіпсовані бланки декларацій, що містять персональні дані, у якості чернеток для друку інших документів.

Показати ще
WordPress Lessons