Новини

Дайджест новин Уряду 29.08.2018

Глава Уряду про викорінення контрабанди: Боротьба надскладна, але її результат легко перевірити – через державний бюджет

Започаткована Урядом України кампанія «Україна без контрабанди», що об’єднує зусилля різних відомств, відповідальних за встановлення прозорості на державному кордоні, проходить непросто, але її результат можна побачити в надходженнях державного бюджету. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду.

В рамках засідання в.о. Голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан представив проміжні результати антиконтрабандної діяльності. Так, за даними ДФС, зростання митних платежів лише за два місяці поточного року – з червня по серпень – зросли на 12,6 млрд грн порівняно з аналогічним періодом минулого року. А загалом з початку року всі платежі по лінії ДФС зросли на понад 50 млрд грн.

«Я дякую за те, що ми об’єдналися і почали боротьбу, – сказав Володимир Гройсман. – Боротьба надскладна. Проти нас використовують різну площину – і публічну, і непублічну. Клани, які контролюють контрабанду, володіють мільярдами, направляють ці мільярди проти нас. Ворогів стає все більше. Але це не особисті вороги, а вороги держави. Тож потрібно продовжувати роботу».

Він наголосив, що наразі потрібна всебічна підтримка боротьби – і з боку громадськості, і з боку підприємців, які працюють за законом.

«Чи не вперше ми реально почали закручувати гайки (шахраям). Це справа держави й честі. Ресурси, які будуть надходити від ліквідації схем, кожна гривня буде віддана освітянам, лікарям, війську, буде інвестуватися в енергоефективність, в дороги, в якість життя. І тут не треба піддаватися на провокації», – зазначив Глава Уряду.

Він наголосив, що щоденні обсяги виводу платежів з тіні перевищують сотні мільйонів гривень.

“Треба вірити в те, що навіть невелика група людей здатна на великі зміни. І ми не можемо допустити, аби хтось зруйнував нашу боротьбу з сірим імпортом і контрабандою. Нашу країну через різні схеми грабують. Бути причетним до цього (пограбування) – аморально”, – сказав Глава Уряду.

Він повідомив, що наразі ДФС та Міністерство фінансів працюють над програмою подальшого удосконалення роботи митниці і фіскальної служби в цілому. І ці зміни, які неодмінно будуть запроваджені, стануть не “фейковими”, а справжніми, впевнений Прем’єр-міністр.

 

Прем’єр-міністр про освітню реформу: Потрібно відчувати свою відповідальність за успішність наших дітей

Реформа освіти, яка вважається однією з ключових реформ Уряду України, – це довгостроковий процес, результати якого будуть відчутні лише за 10-12 років. Але відповідальність за майбутнє дітей, їх успішність і конкурентоздатність – питання сьогодення. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду.

«Процес навчання потрібно починати з дошкільної освіти. Це все має бути єдина система – конкурентна, сучасна, мобільна, – сказав Прем’єр-міністр. – Ми закладаємо основу змін і маємо нести спільну відповідальність за їх впровадження».

У цьому контексті Глава Уряду нагадав, що лише на програму оновлення початкової школи виділено 1 млрд грн. Але рівень використання коштів ледве перевищує половину.

«Потрібно відчувати свою відповідальність за успішність дітей. Ми не маємо право забирати у них єдиний в житті шанс на якісну освіту. Наголошую: до 2020 року завдання Уряду – щодо доступу до дитячих садочків, щодо оновлення програм та оснащення шкіл – має бути виконане», – зазначив Володимир Гройсман.

Одночасно він звернув увагу, що школа – «це не тільки стіни й парти і програми, а ще й вчитель, який має відчувати повагу».

«Протягом 10 років Україна має стати державою з високою якістю освіти, коли ми не тільки навчаємо дітей, а й поширюємо напрацьований досвід», – додав Глава Уряду.

 

Володимир Гройсман про ситуацію з енергозабезпеченням Києва: Ми допоможемо

Уряд України готовий схвалити і реалізувати всі рішення, які дозволять забезпечити Київ енергоресурсами і зняти проблему ймовірного зриву опалювального сезону, яка виникла через накопичення боргів в обсязі понад 729 млн грн. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, відповідаючи на прохання київської міської влади на чолі з Київським міським головою  Віталієм Кличком.

Глава Уряду наголосив, що підтримка місцевого самоврядування з боку Кабінету Міністрів – беззаперечна. І ті можливості, які надаються, як в рамках реформи децентралізації, так і за допомогою бюджетних субвенцій, зростають.

«Але в Києві є своя специфіка, яку треба враховувати. У нас розбіжностей немає – ми допоможемо. І в питанні теплозабезпечення – ми пообіцяли, опрацювали з колегами по Уряду і знайшли можливості для підтримки», – додав Володимир Гройсман.

Він надав відповідні доручення, передусім Міністерству фінансів, здійснити всі потрібні процедури.

 

Нам важлива допомога дипкорпусу у залученні інвестицій в регіональний розвиток, – Геннадій Зубко

Нам важлива допомога дипкорпусу у залученні інвестицій в регіональний розвиток. Про це сьогодні Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко заявив під час наради керівників закордонних дипломатичних установ.

Він зазначив, що Україна має великий експортний та інвестиційний потенціал, про який мають знати у світі та який пов’язаний із декількома ключовими напрямками.

«По-перше, в країні змінилася система менеджменту. Реформа децентралізації дозволяє місцевому самоврядуванню створити всі умови для залучення інвестицій. І це не тільки питання фінансів, це у першу чергу залучення технологій, підготовки кадрів, людського потенціалу, підтримки у створенні розвинутої інфраструктури. Сьогодні об’єднані територіальні громади абсолютно спроможні проводити переговори і самостійно залучати інвестора до розбудови підприємств на своїй території, реконструкції інфраструктури, впровадження соціальних сервісів тощо. У тому числі домовлятися, щоб податки, сплачені підприємствами, створеними за участі іноземних інвесторів, вкладалися у місцеву інфраструктуру», — підкреслив Геннадій Зубко.

Важливими інвестиційними напрямками, за словами урядовця, є також енергоефективність, робота Фонду енергоефективності, питання зменшення споживання енергоносіїв. «При ринкових цінах на енергоносії Україна має можливість високої маржинальності інвестицій безпосередньо у галузь енергоефективності. До того ж питання енергонезалежності та енергоефективності мають прямий вплив на макропоказники України. Сподіваємося, що окрім підтримки Мультидонорського фонду, який створений Німеччиною та іншими країнами ЄС, ми ще залучимо технології, які дозволять дуже швидко зменшити споживання газу», — зазначив Геннадій Зубко.

Крім того, на його думку, інвестиційно привабливими є традиційні для України бренди: енергетичне і важке машинобудування, авіабудування та агропромисловий комплекс. «Розробка і виготовлення потужних унікальних у світі турбін для електростанцій. Подібні є тільки у Сіменс та Дженерал Моторс. Це дуже серйозний потенціал. Навіть з огляду на те, що зараз реально застосовувати його в Україні в обсягах наших можливостей – ніде, але компанії, які займаються виробництвом енергії, серйозні транспортери газу та інших енергоресурсів могли би цим зацікавитися», — зазначив Віце-прем’єр-міністр.

«Цю інформацію потрібно донести світові. Потрібно говорити про те, що в нас у ході реформи децентралізації вибудовується така ж система менеджменту, як і в європейських країнах. Потенційний інвестор повинен знати, що відкривши підприємство і зареєструвавши його у тому чи іншому населеному пункті, він чітко знатиме, скільки й яких місцевих податків йому потрібно буде сплачувати. На розвиток чого ці кошти будуть спрямовані. І що це абсолютно прозорий процес. Це абсолютно інші взаємовідносини, ніж раніше, коли країна мала централізовану радянську систему управління, а питання місцевої інфраструктури вирішувалося на рівні міністерств, а не безпосередньо у громадах. Для нас дуже важливим є донести це до потенційних інвесторів», — заявив Геннадій Зубко.

 

Розроблено додаткові гарантії батькам для поєднання трудової діяльності та сімейних обов’язків

29 серпня на засіданні Уряду прийнято рішення схвалити розроблений Міністерством соціальної політики проект Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання додаткових гарантій, пов’язаних із поєднанням сімейних і трудових обов’язків)”.

Зазначений проект нормативного акта створений з метою забезпечення соціальних гарантій усім працівникам без дискримінації за ознакою статі.

З метою забезпечення таких гарантій вносяться відповідні зміни до Кодексу законів про працю України та Закону України „Про відпустки”, згідно з якими, зокрема, на батька поширюється право на встановлення за його бажанням в обов’язковому порядку режиму роботи на умовах неповного робочого часу, на скорочену тривалість робочого часу за рахунок роботодавця.

Реалізація таких норм сприятиме забезпеченню рівних умов і можливостей для виконання реалізації батьками своїх обов’язків щодо виховання дітей і догляду за ними.

З цією метою норми законодавства про працю приводяться  у відповідність до норм Сімейного кодексу України, Закону України „Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків” з урахуванням їх адаптації до законодавства та стандартів Європейського Союзу у соціально-трудовій сфері.

 

МОН повністю змінить процедуру експертизи та закупівлі підручників, а також реорганізує установу, відповідальну за цей напрям

Інститут модернізації змісту освіти (ІМЗО), що наразі відповідальний за експертизу підручників та їх закупівлю, буде реорганізований у зв’язку з порушенням термінів друку підручників. Про це зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич сьогодні, 29 серпня 2018 року, під час виступу на засіданні Уряду.

Реорганізація передбачатиме зміну структури та повноважень Інституту – передачу експертизи підручників іншій установі, а також оновлення штату працівників ІМЗО.

Міністр зазначила, що від початку цьогорічний друк підручників мав низку ризиків, оскільки зараз друкується у 2,5 разу більше підручників, ніж зазвичай – понад 18 млн примірників та одразу три лінійки підручників: для 1, 5 та 10 класів.

Загалом, за словами Лілії Гриневич, терміни розвезення підручників у школи посуваються в середньому на місяць.

При цьому підручники з усіх предметів 1, 5, 10 класів будуть розміщені на сайті МОН та ІМЗО до 1 вересня.

Перший місяць для першого класу – адаптаційний. Передбачено, що першокласники не мають взагалі користуватися підручниками протягом цього часу.

«Міністерство освіти і науки розробило на перші тижні надзвичайно докладні матеріали для вчителів, з детальним потижневим описом, де є навчальні цілі на тиждень, а також розписані активності, вправи та завдання для досягнення цих навчальних цілей. Дуже важливо, щоб протягом цього часу діти рухались та вчилися активно співпрацювати. Усі ці матеріали розіслані на школи. Там, де не завезено «фабрики друку», місцеві органи самоврядування мусять доставити матеріали вчителям у друкованому вигляді. З цими матеріалами може ознайомитися кожен, і я закликаю і батьків, і журналістів це зробити», – зазначила Лілія Гриневич.

Матеріали можна знайти також на сайті МОН у 3 кліки:

1) Головна сайту МОН. Натискаєте на рубрику «ОСВІТА»

2) У спливаючому вікні обираєте «Повна загальна середня освіта»

3) Матеріали розміщено у рубриці «Навчальні матеріали та методичні рекомендації для роботи з першокласниками в адаптаційний період»

«Я закликаю вчителів не просити батьків докуповувати підручники, не просити їх купувати друковані зошити. Перший місяць вам вони будуть не потрібні», – звернулася Міністр.

Однак вона наголосила, що за попереднім планом підручники для 1 класу мусили бути в школах до 1 вересня – це було принципово важливо для вчителів та їхньої підготовки.

«Аби вчитель міг взяти його в руки, ознайомитися, спланувати його використання на уроках. Окрім цього, я розумію, що відсутність підручника – додатковий стрес для вчителя, який, враховуючи проблеми із закупівлею обладнання та початком реформи, й так перебуває у високій нервовій напрузі. Мені прикро, що вам, а також учням та батькам першокласників доводиться переживати цей стрес. Вибачте, це відповідальність не лише органів місцевого самоврядування, а й нас усіх, тому я прошу за це вибачення», – підкреслила Лілія Гриневич.

За словами Міністра, порушення термінів у середньому на місяць було викликано 4 основними причинами:

  • Блокування закупівель видавництвами через судові позови
  • Обмежені поліграфічні потужності України
  • Погана процедура експертизи підручників
  • Інституційна слабкість

Порушення термінів розвезення підручників змусило МОН працювати над комплексною зміною експертизи, процедури закупівлі та розподілом повноважень у цій сфері.

Перше – аудит та реорганізація ІМЗО.

«Аудит я вже призначила на 4 вересня-5 жовтня. За його результатами відбудеться реорганізація, що передбачатиме звільнення усіх співробітників та проведення повторних конкурсів на посади», – пояснила Міністр.

Процедура експертизи підручників взагалі буде забрана в ІМЗО і передана іншій установі – Навчально-методичному центру з питань якості освіти.

Буде встановлено принципово нові правила експертизи. Зокрема:

  • Усі експерти будуть проходити обов’язкове навчання
  • Експертиза кожного підручника проводитиметься декількома експертами
  • Експерти отримуватимуть гідну заробітну плату
  • Платформа для проведення експертизи буде автоматизована
  • Буде визначено перелік критеріїв, яким мусить відповідати підручник
  • Експерт відповідатиме за якість проведення експертизи
  • Оцінка експертів буде максимально конкретизованою

На 2020 рік МОН планує розвести питання закупівлі оригінал-макетів підручників та закупівлі поліграфічних послуг на друк підручників.

Очікується, що це дозволить:

  • У кількарічній перспективі – збільшити пропозиції щодо якісних оригінал-макетів підручників
  • Робити пряме замовлення друкарням без посередників
  • Здійснювати прозорі закупівлі послуг друку на «Прозоро» за участі не лише українських поліграфій

Нагадуємо, що МОН закупить сучасні тести, що допоможуть складати кращі програми розвитку для дітей з особливими освітніми  потребами.

 

#ЧужихДітейНеБуває: результати 1-го та новації 2-го пакетів законів

Показати ще
WordPress Lessons