НовиниНовини КиївщиниНовини Обухівщини

Про попередження пожеж

З настанням весни розпочнеться масове спалювання сухої рослинності та її залишків, опалого листя, стерні, луків, пасовищ. Внаслідок протиправних дій паліїв знищується не лише рослинність, а й ґрунтоутворюючі мікроорганізми, комахи, гнізда птахів, різні види тварин та їх потомства. Враховуючи, що пожежами в екосистемах завдається величезна шкода ґрунтам, рослинному та тваринному світу, органічне сміття – листя, бадилля, траву – краще не спалювати, а закомпостувати, забезпечивши грунт необхідними поживними речовинами, зробивши його родючішим, а все що непридатне до вжитку в господарстві потрібно утилізувати у законний спосіб. Експерти радять зробити на приватній території компостну яму чи купу, звідти з часом отримувати перегній та використовувати його в господарстві.

Поряд з цим, нагадуємо про шкоду для здоров’я людей, яку завдає вдихання диму від спалюваного листя та рослинності, і особливо – відходів. Адже навесні та влітку листя дерев не тільки очищає повітря та збагачує його киснем, а й накопичує з повітря пил та інші шкідливі речовини. Під час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо, які можуть осідати у легенях.

4 березня 2021 року вступили в силу зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Відтепер за самовільне випалювання рослинності або її залишків можуть оштрафувати!

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, –тягнуть за собою накладення штрафу на громадян 3 060-5 950 грн. і на посадових осіб – від 15300 до 17000 грн.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6120 до 12240 і на посадових осіб – від 17 000 до 306000 грн

Показати ще
WordPress Lessons