НовиниНовини Уряду України

Інформаційний дайджест новин Кабінету Міністрів України за 18 лютого 2021 року

Лібералізація торгівлі між Україною та ЄС, а саме — «промисловий безвіз» та приєднання української енергосистеми до європейської мережі ENTSO-E — це конкретні кроки Уряду для подальшої євроінтеграції України. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час зустрічі з послами країн Європейського Союзу. 
«Меморандум має задовольнити всіх підписантів. Для мене важливий результат і коректний процес залучення партнерів. Документ має засвідчити наміри сторін, дати нам змогу почати працювати над дорожньою картою та рухатися вперед», — зазначив Денис Шмигаль.
 
Сьогодні, 18 лютого, народні обранці ухвалили довгоочікувані законодавчі зміни, які суттєво посилять захист від сексуальної експлуатації дітей як найуразливішої категорії населення.
Дмитро Кулеба висловив вдячність Фінляндії за незмінну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, практичну допомогу в подоланні негативних наслідків російської агресії на сході нашої держави.
Сьогодні відбулися зустрічі в.о. Міністра енергетики Юрія Вітренка та керівництва і представників Європейсько-українського енергетичного агентства та Української вітроенергетичної асоціації. Темою обговорень стало вирішення поточних проблем у «зеленій» енергетиці, а також визначення довгострокових шляхів її розвитку в Україні.
На засіданні Держкомісії ТЕБ та НС розглядалося питання про епідемічну ситуацію щодо поширення гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом  SARS-CoV-2, в західних регіонах держави. Зокрема, йдеться про Вінницьку, Закарпатську, Івано-Франківську, Житомирську та Чернівецьку області, де зафіксовано зростання захворюваності.
Мінцифри вдалося масштабувати управління проектами цифрової трансформації на всі сфери та галузі. В основі нашого менеджменту — унікальна ефективна система управління проектами, що дозволить трансформувати Україну на всіх рівнях — від загальнонаціонального до місцевого.
Мінекономіки розширило перелік української сільгосптехніки, вартість якої компенсується з державного бюджету в рамках програми підтримки аграріїв за напрямом «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва».
Серед 94 масштабних проектів цифрової трансформації, які реалізовуватимуть найближчі 3 роки, – 12 у сфері захисту довкілля та природних ресурсів України.
З 24 лютого 2021 року на території України встановлюється “жовтий” рівень епідемічної небезпеки з окремими обмеженнями для закладів освіти. Водночас у регіонах, де буде встановлено “червоний” рівень, здобувачам забороняється відвідувати заклади освіти, що не стосується дитсадків, спеціальних закладів освіти та учнів 1-4 класів шкіл. Зміни до правил карантину через COVID-19 відображено у постанові Кабінету Міністрів №104  від 17 лютого 2021 року.
Автори освітніх стандартів профосвіти під час роботи над документами мають вказувати інформацію за чотирма розділами. Кожен з них спрямований на отримання учнями ключових та професійних компетентностей. Ініціювати розроблення освітнього стандарту можуть місцеві управлінці, роботодавці, громадські, наукові або освітні організації. Методичні рекомендації для розроблення ними стандартів професійно-технічної освіти за компетентнісним підходом розміщені сьогодні, 18 лютого 2021 року, на сайті МОН.
Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час зустрічі з директором ГО «Асоціація виробників України» Анатолієм Кулебою підписали меморандум про співпрацю, який передбачає об’єднання зусиль з тим, щоб унеможливити продаж в Україні неякісної побутової техніки.
Україна стала першою країною, що не є членом ЄС, яка буде головувати в Стратегії і у період з листопада 2021 по листопад 2022 року буде відповідати за визначення пріоритетних напрямків співпраці країн в рамках ініціативи.
Профільний комітет Верховної Ради підтримав законопроект про внесення змін до Закону України «Про дошкільну освіту» щодо забезпечення територіальної доступності дошкільної освіти (реєстр. № 4604 від 16 січня 2021 року). Вказаний документ відповідає стратегії діяльності МОН, одним з головних завдань якої є гарантоване право кожної дитини віком до 7 років на місце в закладі дошкільної освіти.
 18 лютого презентовано діджитал-проекти у сфері юстиції, які будуть реалізовані вже у найближчі кілька років. Захід відбувся в рамках презентації Мінцифри спільно з іншими відомствами проектів цифрової трансформації України, які вже за 3-4 роки допоможуть державі увійти до ТОП-20 цифрових країн світу.
Віце-прем’єр-міністр України Олег Уруський наголосив на тому, що Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості має за пріоритет підтримку вітчизняних виробників-експортерів та нарощування експорту до ЄС.
18 лютого на засіданні Верховної Ради України прийнято у першому читанні законопроект №3205-2 про Фонд часткового гарантування кредитів в сільському господарстві. Така фінансова установа стане ефективним інструментом, який спростить отримання кредитів малими фермерами, які не мають кредитної історії.
Сотні українців, серед яких учасники Революції Гідності, члени родин загиблих приїхали на Алею Героїв Небесної Сотні покласти квіти і вшанувати хвилиною мовчання пам’ять великих українців.
Міністр у справах ветеранів України Юлія  Лапутіна переконана, що потужною протидією гібридним загрозам у світі може стати розвиток ветеранської міжнародної дипломатії. Обмін військовим і суспільно-реінтеграційним досвідом між захисниками різних країн сприятиме підвищенню безпеки в світі. Про це Юлія  Лапутіна сказала під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Україні Бартошем Ціхоцьким.
У проекті Програми медгарантій на 2021 рік передбачено 35 пакетів медичних послуг, серед них – пакет вакцинації проти COVID-19. 2 пакети медичних послуг нові, ще 5 – виокремлені із наявних пакетів медичних послуг. Як і у минулому році, Програма медичних гарантій охоплюватиме такі види медичної допомоги, як – первинна, спеціалізована та високоспеціалізована допомога, екстрена, паліативна допомога та реабілітація, медична допомога дітям до 16 років, а також при вагітності та пологах.
Міністерство культури та інформаційної політики разом з агенцією Postmen розробили Instagram-маску, щоб молода аудиторія соцмережі активно долучалася до відзначення ювілейного року Лариси Косач-Квітки та популяризації її постаті.
Відбувся публічний звіт Голови Державної архівної служби України, під час якого  презентовано інформацію про результати роботи Державної архівної служби України у 2020 році за основними напрямами її діяльності.
Мінрегіон планує ввести персональну відповідальність на всіх етапах будівельної діяльності, а також лібералізувати дозвільні процедури в сфері містобудування. Своїм баченням реалізації містобудівної реформи, про зроблені та майбутні кроки Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов поділився з представниками будівельної галузі під час засідання Ради директорів Конфедерації будівельників України.
Заявки до участі в тендері приймаються до 3 березня 2021 року включно.
Мінцифри працює над тим, щоб громадяни могли отримати всі адміністративні послуги в єдиному місці — у ЦНАП. Тому команда Мінцифри спільно з експертами проекту SURGe взяли участь у підготовці змін, розроблених Мінсоцполітики, до переліку адмінпослуг органів виконавчої влади, які надаються через ЦНАП.
«За ініціативи Президента напрацьовані конкретні рішення, які прийняті Урядом і які, ми сподіваємось, будуть найближчим часом ухвалені Верховною Радою», – прокоментував Ігор Петрашко.
Наразі комплексний процес укладання “Промислового безвізу” відбувається за трьома секторами промислової продукції, а саме – низьковольтне електричне обладнання, електромагнітна сумісність обладнання та машини. Але одразу після успішного визнання від ЄС щодо перших трьох секторів, успішна практика буде розповсюджена на всі інші види промисловості. Про це повідомив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.
«Ми повинні встановити чіткі правила, що кошти, які сплачує населення, будуть доходити у повному обсязі до кожної ланки системи управління відходами. Для цього має з’явитися окремий учасник – адміністратор муніципальних відходів. Саме це і передбачено законопроектом № 2207-1д та знайшло схвалення у представників органів місцевого самоврядування», – наголосив Руслан Стрілець.
 
Законопроект потребує якнайшвидшого розгляду та прийняття Парламентом, оскільки передбачає відновлення ЕСКО-закупівель для підвищення енергоефективності бюджетних установ; розширення енергосервісу для модернізації об’єктів підприємств теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення, розподілу природного газу та електричної енергії; удосконалення процедур закупівель та ін.
За даними Центру громадського здоров’я, станом на 18 лютого в Україні зафіксовано 6 237 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 413, медпрацівників – 276). Кількість активних хворих – 128 169 осіб.
Показати ще
WordPress Lessons